Rozšírené hľadanie
Piatok 3. Máj 2024 |
meniny má Galina

6 dôvodov, prečo by ste nemali zanedbávať pravidelný servis vozidla

Datum: 30.09.2023

Nevnímajte servisné prehliadky auta len ako povinnosť predpísanú výrobcom a pozáručný servis len ako nutné zlo. Ak údržbu zanedbáte, môžete si spôsobiť veľké problémy. Naopak, pravidelný servis vám môže priniesť viacero výhod. Prečítajte si, aké.

Pravidelný servis vozidla

1. Budete cestovať bezpečne

Auto, ktoré nebrzdí, nie je príliš bezpečné. To isté platí o aute, ktoré dobre nesvieti. Existuje však množstvo ďalších porúch, ktoré sú dôsledkom zanedbanej údržby, a ktoré zhoršia bezpečnosť vášho vozidla.

Námatkovo – opotrebované tlmiče, kvôli ktorým kolesá strácajú spoľahlivý kontakt s cestou. „Rozladená“ geometria podvozka, kvôli ktorej auto na ceste „pláva“. Nefunkčné bezpečnostné a asistenčné systémy… a takto by sme mohli pokračovať celé hodiny.

Áno, ak máte v dobrom stave pneumatiky a brzdy, možno sa presuniete z bodu A do bodu B. Ale pre bezpečnú jazdu a (nielen) rodinné autá to určite nestačí.

2. Ušetríte peniaze za opravy

Na prvé prečítanie to možno znie zvláštne – veď kvalitný servis nie je zadarmo. Pravidelnou starostlivosťou o auto však naozaj môžete ušetriť, keďže sa vyhnete závažnejším poruchám, ktoré vás môžu neskôr pripraviť o tisícky eur. Oprava niektorých z nich môže byť dokonca nerentabilná.

Predstavte si napríklad, že nenecháte včas vymeniť brzdové obloženie. Opotrebované brzdové platničky môžu zodrať brzdové kotúče, ktorých výmena je násobne drahšia. Ak nevymeníte olej v automatickej prevodovke, nahromadené nečistoty ju môžu poškodiť.

Opotrebovaný motorový olej zase skráti životnosť motora alebo ho môže úplne zadrieť. Opotrebovaný rozvodový remeň sa môže roztrhnúť. Výsledok? Zničené ventily a piesty. V oboch prípadoch opravy za tisícky eur. Vyššie náklady na opravy sú typické nielen pre prémiové značky, ale napr. aj pre SUV autá. Tie totiž majú silnejšie motory, robutnejšie (a drahšie) komponenty podvozka či silnejšie brzdy.

3. So servisovaným autom sa nemusíte báť dlhšej trasy

Poruchy, ktoré spomíname v prechádzajúcom bode, sú už dosť závažné. Na ceste vás však môžu nechať aj banality, ktorým môžete poctivým servisom predísť.

Za všetky napríklad stará autobatéria, opotrebované zapaľovacie sviečky pri benzínových motoroch či „žhaviace sviečky“ pri dieseloch. To isté platí napr. pre rozpadnuté homokinetické kĺby na poloosiach, poškodené ložiská v nábojoch kolies a podobné drobnejšie poruchy.  

4. Znížite spotrebu paliva

Zakarbónované sanie v motore, zatuhnuté brzdy či opotrebované ložiská v nábojoch kolies. Tieto a mnohé iné dôsledky zanedbanej údržby môžu zvýšiť spotrebu paliva aj o desiatky %. Zároveň môžu znížiť výkon motora, prípadne jazdnú dynamiku vozidla.

Na ich odstránenie pritom nepotrebujete žiadne veľké investície – niektoré z uvedených problémov môžete vyriešiť za desiatky eur.

5. Zachováte hodnotu auta

Predaj áut budete riešiť nejeden raz v živote, aj keď ste možno s tým súčasným spokojní. Už teraz by ste teda mali myslieť na to, že pravidelne servisované autá s kompletnou servisnou históriou majú na trhu „jazdeniek“ omnoho vyššiu hodnotu.

Jasné, falošnú servisnú knižku dnes dokáže vyrobiť každý šikovnejší človek. Skúsený mechanik alebo človek, ktorý sa autám venuje, však skutočný stav spozná počas pár prvých minút obhliadky pri predaji.

6. Zabezpečíte si (predĺženú) záruku

Rovnako ako napr. na elektrospotrebiče, poskytujú výrobcovia záruku aj na automobily. Štandardná záručná doba je 2 roky, v niektorých prípadoch sa však stretnete aj s predĺženou, napr. 5-ročnou zárukou.

Vo všetkých prípadoch však musíte s autom absolvovať pravidelné garančné servisné prehliadky. Okrem základnej údržby ako výmena oleja, pri nej mechanici menia a kontrolujú aj ďalšie dôležité komponenty ako brzdy či ventilové rozvody v motore.

Tieto prehliadky nie sú zadarmo, pri kúpe nového auta s nimi teda počítajte. Ak ich totiž zanedbáte, stratíte na auto záruku.

 

 

 

 

Čítané: 1886 x