Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Ako som vyberal svoju prvú posteľ

Datum: 03.01.2017

Bol som ešte mladý a rozhodol som sa osamostatniť. Okrem prvotných problémov s hľadaním svojej novej domácnosti prišlo na rad aj nakupovanie chýbajúceho nábytku.

Nemenej dôležitým prvkom nábytku bola posteľ. Aj keď som posteli nevenoval nejakú väčšiu pozornosť, pretože koľko že už mladý človek trávi času v posteli. Predpokladal som, že navštívim najbližšiu predajňu nábytku a za pár minút budem šťastným majiteľom novej postele. Po návšteve prvej predaj som však ostal v šoku po tom, čo ma predavač zahrnul otázkami, akú vlastne posteľ potrebujem. Dovtedy som ani nemal poňatia o tom, koľko je rozhodujúcich kritérií pri výbere tej najvhodnejšej postele.

Prvým dôležitým údajom boli rozmery postele. Musel som zohľadniť svoje pohodlie na úkor priestoru do ktorého som chcel posteľ umiestniť. Našťastie ma priestor neobmedzoval a tak som si vybral pohodlných 200 x 90 cm. Nemenej dôležitým faktorom bola aj výška postele a ja som si vybral štandardných 50 cm. Mal som už tri rozmery a to som bol ešte iba na začiatku výberu. Nasledovalo rozhodovanie o konštrukcii postele, či si vyberiem kov, masívne drevo, alebo lisovanú drevotriesku. V ponuke bolo aj mnoho druhov čalúnených postelí. Keďže bol môj rozpočet na zariadenie domácnosti obmedzený, vybral som si lacnejšiu drevotriesku avšak za ušetrené prostriedky som si mohol dovoliť posteľ s úložným priestorom, ktorý bol pre mňa nevyhnutný.

Keď už bola moja nová posteľ ako tak vybratá, čakalo ma ešte rozhodovanie medzi nespočetným množstvom roštov a matracov. Ako som už spomínal vyššie, že moje rozhodovanie značne ovplyvňoval v tom čase rozpočet, vybral som si klasický pevný drevený rošt a k nemu tzv. sendvičový matrac s komfortnou penou.

Predo mnou stála už iba posledná úloha a to prevoz zakúpenej postele a jej súčastí, čo za mňa vyriešil predajca a jej zmontovanie som nechal na šikovné ruky môjho kamaráta. Aj keď som to zhrnul iba v niekoľkých vetách, vtedy som mal s výber svojej prvej postele dosť veľa starostí pretože som nečakal čo všetko budem musieť zohľadniť. Očakával som, že posteľ kúpim ako rožky v potravinách, no moje predstavy sa rozplynuli veľmi rýchlo. Dnes už k výberu postelí pristupujem zodpovednejšie. Pritom viem koľko času svojho života v nej strávim a od určitého času už posteľ nevyberám iba pre seba.

Čítané: 4034 x