Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Príprava bazéna na leto: Takto podporíte jeho životnosť

Datum: 29.03.2017

Správna údržba vonkajšieho bazéna má vplyv nielen na kvalitu kúpania, ale aj na to, ako dlho vám bude bazén slúžiť bez problémov a potreby nákladných opráv. 

Z tohto pohľadu hrá kľúčovú úlohu príprava bazéna na letnú sezónu.

Pozor na správnu teplotu

Pri voľbe termínu odzimovania bazénov sa treba riadiť výlučne hodnotami na teplomeri. Nočná teplota nesmie klesnúť pod nulu a denná teplota vody v bazéne by sa mala pohybovať od 10 °C do 15 °C. Ak by ste sa do odzimovania pustili pri vyššej teplote, bazénu by to neprospelo.

Najskôr treba upratať

Aj kryty alebo plachty, ktoré zakrývali bazény v zimnom období, si zaslúžia očistu, rovnako ako najbližšie okolie bazéna. Až keď máte istotu, že vám jarný vietor nebude sabotovať čistenie vnútorného priestoru bazéna, môžete sa doň pustiť. Na steny používajte špeciálny prípravok, ktorý stačí nechať pôsobiť a potom zotrieť a opláchnuť vodou. Ak si to stupeň znečistenia vyžaduje, postup opakujte. Na hladinu a dno bazéna použite sieťku alebo bazénový vysávač.

Revízia elektrického zariadenia

Aby ste si boli istí, že recirkulačné a filtračné zariadenie budú fungovať správne, odporúčame pred ich prvým spustením po zime osloviť firmu, ktorá sa zaoberá údržbou bazénov. Získate tak istotu, že elektrorozvody sú v poriadku a nikomu nehrozí úraz a zároveň si necháte skontrolovať spoje potrubia a čerpadlá. Až po meraní a revízii elektrického zariadenia môžete napustiť bazén do polovice skimmera a zapojiť filtračnú jednotku, prípadne ohrev vody a filtrovať bazénovú vodu nepretržite 24 hodín.

Chemická úprava vody

Kým do bazéna pustíte prvého kúpajúceho, mali by ste mať istotu vyhovujúcej kvality vody. V prvom rade zistite jej pH, pretože jeho hodnota vplýva na zdravie plavcov, aj na funkciu bazénových zariadení a účinnosť prípravkov na úpravu vody. Ideálne pH bazénovej vody je 7,2 až 7,6. Zmerať treba aj tvrdosť vody a obsah chlóru a podľa výsledkov začať upravovať hodnoty. Po dosiahnutí ideálnej tvrdosti (18 °N) a pH  môžeme začať so šokovou chlorizáciou, ktorú v prípade potreby opakujeme. Obsah chlóru by v konečnom dôsledku nemal byť nižší ako 0,3 mg/l. S kúpaním treba počkať, kým hodnota chlóru v bazéne poklesne na povolenú mieru. 

Čítané: 3944 x