Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Z akého materiálu si vybrať sedačku do obývačky?

Datum: 09.07.2019

Sedačka dostáva dennodenne zabrať. Trávime na nej veľa času, práve na nej sa totiž odohrávajú príjemné chvíle s blízkymi, stretnutia s priateľmi či nevyhnutný relax. 

Preto je dôležité, aby spĺňala všetky dôležité kritériá. Jedným z najdôležitejších je materiál, z ktorého je vyrobená.

Konštrukcia sedačky môže byť kovová alebo drevená

Sedačka by mala byť nielen dizajnovým skvostom vašej obývačky, ale predovšetkým praktickou a pohodlnou súčasťou interiéru. Pocit pohodlia dokáže ovplyvniť najmä materiál a poťahy. Najznámejšími a najpoužívanejšími poťahovými materiálmi sú látka alebo koža. Základné rámy sedacích súprav sú zväčša vyrobené z prírodného dreva, ocele alebo ich kombinácie. Nosné prvky sedadiel sú zvyčajne tvorené pružinami, ktoré sú napnuté medzi rámami. Môžu ich tvoriť aj popruhy alebo plošné drevené dosky. Nenosné prvky sú zvyčajne vyrábané z preglejky alebo drevotrieskovej dosky.

Látková sedačka je hrejivá a útulná

Sedačka s látkovým poťahom má niekoľko základných charakteristík: je veľmi pohodlná, pôsobí útulne a dodáva hrejivý pocit tepla. Keď sa ošúcha, pretrhne alebo iba chcete zmeniť jej vzhľad, je jednoduché ju prečalúniť, zároveň sa dá ľahko vyčistiť. Poťah môže byť jednofarebný, ale aj vzorovaný. Vždy však treba brať do úvahy celkový vzhľad a dizajn obývačky, pestrofarebné a vzorované poťahy sa nehodia pre každého.

Koženú sedačku jednoducho vyčistíte

Kožená sedačka je veľmi odolná a vyzerá luxusne. Jej výhodou je to, že sa na rozdiel od textilnej tak ľahko nezašpiní. Koža si vyžaduje trochu starostlivosti, ale nie je to nič náročné. Bežné nečistoty stačí odstrániť vlhkou handričkou a približne trikrát do roka nábytok ošetriť prípravkom na kožu. Nákup koženej sedačky je investíciou, môžete si však byť istí, že sa vám vráti v podobe dlhej životnosti a vašej spokojnosti.

Vyskúšajte aj alternatívne materiály sedačiek

Kožená sedačka má aj zopár nevýhod, ktoré môžu niekomu prekážať. Jednou z nich je jej vyššia cena a pocit chladu. Ak hľadáte hrejivejší materiál, vyskúšajte polyuretán. Tento materiál napodobňuje pravú kožu, ale zmierňuje jej chlad. Jeho výhodou je tiež dlhá životnosť, rovnako ako má aj pravá koža. Ak radi experimentujete, skúste niečo nezvyčajné, napríklad sedačku z umelého ratanu. Tento materiál je vhodný nielen do interiéru, ale aj na terasu alebo do záhrady. Vyniká dlhou životnosťou a veľmi jednoduchou údržbou.

 

 

Zdroj obrázka: pixabay.com

 

 

Čítané: 3568 x