Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Betónové žumpy – všetko, čo potrebujete vedieť pred investíciou

Datum: 09.10.2019

Žijete v rodinnom dome na predmestí a chcete domácim poskytnúť najlepšie životné podmienky? Nemôžete pripojiť svoju nehnuteľnosť ku kanalizačnej sieti? V takom prípade sa musíte sami postarať o likvidáciu a uskladnenie odpadových vôd. 

Ste si vedomí skutočnosti, že priemerný človek produkuje štatisticky až 150 litrov odpadovej vody denne? Ak vynásobíte toto číslo počtom obyvateľov, budete vedieť, aké je priemerné množstvo znečisťujúcich látok vyprodukovaných za jeden deň. Týmto spôsobom si oveľa jednoduchšie prispôsobíte veľkosť nádrže k individuálnym potrebám.

Ukazuje sa, že odstránenie znečistenia nie je také jednoduché, ako sa nám môže zdať. Vzhľadom na množstvo dostupných metód (napr. nádrží z kruhov, betónu, plastu alebo dokonca rôzne typy domácich čističiek) čelia zákazníci bez skúseností náročnej výzve. Dnes sa však zameriame na jeden z najpopulárnejších spôsobov, ktorý spĺňa 100 % prísnych noriem Európskej únie. Jedná sa o betónové žumpy, ktoré ponúka betonovezumpy-kamal.sk. V ďalšej časti materiálu odpovieme na najčastejšie otázky a rozptýlime všetky pochybnosti. Pozývame Vás na prečítanie.

Výhody betónovej žumpy

Betónové žumpy sú na trhu čoraz obľúbenejšie. Všetko vďaka mnohým výhodám, ktoré používateľom umožňujú vychutnať si uspokojivú a bezpečnú prevádzku. Sú predovšetkým extrémne odolné voči mechanickému poškodeniu kvôli svojej tvrdosti. Neexistuje preto strach, že uniknú, čo by bolo dôvodom prenikania nečistôt do pôdy. Vďaka starostlivo vybraným betónovým zmesiam a ich obohateniu o zušľachťovacie látky sa vyznačujú aj ľahostajnosťou k leptavým a škodlivým chemikáliám, ktorých v odpadovej vode nie je málo.

Výhodou je aj ich veľká váha. V dôsledku toho nie sú vystavené pohybom a presunom prostredníctvom podzemnej vody. Stojí za zmienku, že hrubá a odolná konštrukcia si dokonale poradí s tlakom, takže sa tieto nádrže môžu namontovať pod chodníky, príjazdové cesty a parkoviská. 

Ako si vybrať tú správnu žumpu? 

Čím bude žumpa väčšia, tým zriedkavejšie ju budeme musieť vyprázdňovať. Pre rodiny so 4 osobami je rozsah 9 - 12 m3 optimálnym riešením, ktoré uspokojí nájomcov a ich potreby. Ponechajte si však určitú mieru chýb do budúcnosti. Siahnite po mierne väčšom modeli, než aký ste pôvodne potrebovali podľa výpočtov. Nižšie nájdete príklad, ktorý vám pomôže pri výbere.

Príklad: Monolitická betónová žumpa s rozmermi 300 x 240 x 125 má objem 9 m3. Je schopná obsahovať asi 9 000 litrov znečistení. Vzhľadom na to, že 4 členovia domácnosti vyprodukujú každý deň celkom 600 litrov odpadových vôd, žumpa by sa mala vyprázdňovať v priemere každých 15 dní.

Druhy betónových žúmp 

Ponuka renomovaných výrobcov zahŕňa také konštrukcie, akými sú: monolitické jednokomorové betónové nádrže, monolitické dvojkomorové, kombinované jednokomorové a kombinované viackomorové betónové nádrže. Ktoré z nich sú najlepšie? Všetko záleží od individuálnych očakávaní a podmienkach daného územia.

Čím sa navzájom líšia? Jednokomorové žumpy spájajú kvapalné a pevné odpadové vody v jednej nádrži, zatiaľ čo dve komory ich navzájom oddeľujú. Komora, v ktorej sa zhromažďujú tuhé odpadové vody, slúži ako určitý druh mini čističky. 

Montáž a prevádzka

Prvou etapou je vykopanie jamy, v ktorej bude umiestnená žumpa. Pamätajte, že musí byť väčšia ako nádrž. Dno by mal byť vyrovnané a bude dobré, ak bude zosilnené. Potom sa pripája kanalizačný systém a všetko bude zasypané. 

Táto úloha nie je teoreticky zložitá. Avšak s ohľadom na hmotnosť žumpy, jej rozmery a podstatu dokonalého vyrovnania podkladu, stojí za to vybrať si firmu, ktorá ponúka nielen predaj nádrží, ale aj ich montáž.

Nemali by sme však zabúdať na také otázky, ako je výber správneho miesta, v ktorom bude umiestnená žumpa. Nižšie uvádzame užitočné informácie, ktoré vám uľahčí nájdenie perfektného miesta.

Umiestnenie

Poloha nádrže je veľmi dôležitá pre členov domácnosti, odborníkov zodpovedných za vývoz znečistení a pre samotné životné prostredie. Stojí za to umiestniť septik do tesnej blízkosti oplotenia a nainštalovať kanalizačný systém s rýchlospojkami. Týmto spôsobom nebudú firmy, ktoré vyprázdňujú žumpu, nútené vstúpiť na pozemok.

Venujte pozornosť vegetácii, ktorá je v tesnej blízkosti. Žumpa by sa nemala nachádzať blízko stromov. Rozrastajúce korene môžu poškodiť nádrž, spôsobiť úniky a prenikanie chemikálií a fekálií do pôdy. 

Už viete, aký konkrétny septik si vybrať? Dúfame, že sa náš materiál ukázal byť užitočným a že ste sa z neho naučili všetky relevantné informácie.

Čítané: 3081 x