Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Maľovanie na kameň môže byť zábava pre celú rodinu

Datum: 17.01.2020

Každý, kto má vlastný dom či byt túži po tom, aby vyzeral čo najkrajšie. Nejde len o drahé a kvalitné zariadenie, práve naopak, príjemnú atmosféru dokážeme vyčarovať pomocou malých dekorácií. 

Niektoré z nich si môžeme vytvoriť s členmi rodiny pomocou farieb a kameňov.

Neutekajte kvôli dekoráciám do obchodu

Krásne dekorácie si môžeme vytvoriť aj doma a nemusíme ich kupovať v drahých obchodoch. Stačí trochu kreativity a motivácie a za krátky čas si dokážeme zmeniť priestor, kde žijeme. Využiť sa dajú napríklad kamene, ktoré nie sú krásne len také, ako sme ich v prírode našli, ale aj namaľované. Maľovanie na skaly a kamene nie je zložité a dokážu to dospelí aj deti.

Táto aktivita sa preto môže pokojne stať vašou rodinnou tradíciou, pri ktorej sa nielen stretnete, ale aj zabavíte a strávite voľný čas. Okrem nazbieraných kameňov rôznych tvarov je nevyhnutnosťou aj farba na kameň, maliarska paleta, niekoľko štetcov, kefa a mydlo. Ideálnymi sú na to riečne kamene známe ako okruhliaky. Ak nepoznáte miesto, kde by ste ich zohnali, zakúpiť sa dokonca dajú aj v záhradkárstvach. Na výber sú nielen rôzne tvary, ale aj veľkosti a farebné prevedenia.

Ako maľovať na kamene

Skôr, ako začnete na kameň maľovať, ho treba na to pripraviť. Postačí nám na to kefa a saponát alebo klasické mydlo. Pomocou kefy je potrebné odstrániť zvyšky nečistôt, hliny a prachu. Najskôr to urobte nasucho a potom pod vodou. Poslednou očistnou aktivitou je odmastenie kameňa pomocou mydla. Kým bude kameň schnúť, môžete si kresbu pripraviť v podobe náčrtu na papier. Potom sa môžeme pustiť do maľovania, no je vhodné si obliecť staršie oblečenie. Nezabúdajte ani na ochranu stola, pretože farbami sa dá ľahko znečistiť. Prvou farbou by mala byť základová farba, na ktorú budeme neskôr kresliť.

Dobre si premyslite, aké farby použijete, pretože nie všetky sa k sebe hodia. Najlepšie je začať nanášaním pestrých farieb, ktoré po uschnutí obtiahneme natenko čiernou. Spôsobov, ako maľovať na kamene je veľmi veľa a rozdeľujú sa napríklad aj na tie pre začiatočníkov a pre pokročilých. Inšpirovať sa dá hocikde na internete, ale aj v rôznych špecializovaných časopisoch. Po čase naberiete skúsenosti a z kameňov dokážete vytvoriť ozajstné umelecké diela. Farby na kameň zakúpite aj pohodlne z domova od predajcu Bugy. Okrem toho ponúka farby na betón, online drogériu, kozmetiku a množstvo iných výrobkov.

Čítané: 4338 x