Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Ako výhodne predať byt v roku 2020

Datum: 21.01.2020

V roku 2019 bola situácia pri predaji bytov na Slovensku opäť pozitívna pre predávajúcich. Ceny bytov naďalej stúpali, dokonca ešte výraznejšie ako v predchádzajúcich rokoch. Čo môžeme očakávať v roku 2020? Dôjde po dlhodobom zvyšovaní cien nehnuteľností tentokrát k ich zníženiu alebo budú naďalej ceny rásť? Ako môžete predať byt výhodne v aktuálnom roku 2020? Pokúsili sme sa pre vás zhrnúť odpovede na tieto otázky.

Ceny bytov v roku 2020

Nielen ceny, ale dopyt po bytoch v minulom roku stúpal. Opatrenia národnej banky pre zníženie úverového zaťaženia obyvateľstva zatiaľ v praxi nepriniesli ovocie. Preto sa očakáva, že v roku 2020 prídu na rad ďalšie opatrenia sprísňujúce podmienky hypoték. Na druhej strane sa začnú ukazovať aj začiatky ekonomickej recesie. Očakávame preto, že dopyt po bytoch v roku 2020 klesne, avšak iba mierne.

Čo sa týka cien bytov, nárast cien v roku 2019 bol na úrovni cca 10%. Realitná kancelária Amazon Reality Košice uvádza, že priemerná cena bytu v Košiciach bola v roku 2019 1 750 až 2 000 eur za meter štvorcový. V Bratislave ceny dosahovali absolútne maximum, a to 2 300 až 2 500 eur za meter štvorcový. Celková priemerná cena bytu na Slovensku bola približne 1 900 eur za meter štvorcový.

Aká bude situácia v roku 2020? Predpokladáme, že rast cien sa mierne spomalí, ale každopádne nepôjde o pokles či väčšiu stagnáciu. Predpokladáme tempo rastu cien bytov cca 5 až 7%. To znamená, že cena bytu v Košiciach v roku 2020 by sa mohla pohybovať na úrovni 1 850 až 2 100 a v Bratislave 2 450 až 2 650 eur za meter štvorcový. Celková priemerná cena bytu na Slovensku môže byť na úrovni 2 000 eur za meter štvorcový v roku 2020. 

Ako predať byt výhodne

Ak sa v aktuálnom roku 2020 chystáte predať byt, prinášame vám pár rád, ako predať byt výhodne a jednoducho.

1 Sledujte ceny podobných bytov

Možno ste cenu vášho bytu stanovili  niekedy pred rokom a k samotnému predaju sa dostávate až teraz. Ako sme však uviedli vyššie, ceny sa však za rok mohli výrazne zmeniť a vy tak môžete prísť o nemalé peniaze. Sledujte preto vývoj aktuálnych cien vo vašom meste, prípadne ceny podobných nehnuteľností vo vašej blízkosti. Vhodné je prípadne sledovať aj vývoj celkových priemerných cien bytov na Slovensku, v okolitých okresoch či vo vašom kraji.

2 Nepreháňajte to s cenami

Prirodzene, každý chce získať z predaja nehnuteľnosti čo najviac. Avšak to, čo sa neoplatí robiť, je zvyšovať cenu neúmerne situácii na trhu a čakať, či sa niekto nenájde. Oberie vás to o veľa času a energie. Jednak sa načakáte a maximálne za pár mesiacov sa nájde niekto, kto bude chcieť cenu iba mierne znížiť a vy pristanete. Zároveň musíte pravidelne riešiť obhliadky aj od ľudí, ktorí až tak vážny záujem o váš byt nemajú.

3 Kvalitná realitná kancelária

Pri oslovovaní realitky stavte na jej skúsenostipozitívne recenzie. Zistite ako dlho realitná kancelária pôsobí na trhu a kto sú jej makléri. Spýtajte sa známych na ich skúsenosti s jednotlivými realitkami a ďalšie informácie vyhľadajte medzi recenziami na internete, či už na Google, na Facebooku alebo v online katalógoch.

Okrem toho si všímajte, čo vám makléri z realitky hovoria. Sú dôveryhodní? Nie je ich jediným cieľom predať byt a zarobiť čo najrýchlejšie? Alebo ide o ľudí, ktorí vám skutočne idú pomôcť?

4 Dôkladne pripravte byt na predaj

Home staging je dôkladná príprava nehnuteľnosti na predaj. Najmä v zahraničí by postup pri predaji bytu nemohol prebiehať bez odborných rád týkajúcich sa home stagingu. Tieto rady poskytujú nielen realitné kancelárie, ale aj osobitní „home stageri“, čiže odborníci na home staging. Odborníci dokonalo pripravia váš byt na to, že ho navštívia pozorné oči aj uši potenciálnych kupcov.

Vráťme sa ale späť na Slovensko – existuje mnoho trikov týkajúcich sa interiéru aj exteriéru, ktoré vám pomôžu vašu nehnuteľnosť predať výhodnejšie. S niektorými z nich vám možno poradia práve v realitnej kancelárii, žiaľ veľa takých nenájdete.

Áno, čítali ste správne, aj skrášľovanie exteriéru v prípade bytov má veľký význam. Možno vám ani len nenapadlo, aké dôležité je mať odhrnutý sneh pred vchodom do paneláku či umyté schody na chodbe. Možno ste to doteraz nerobili a sami to prehliadali. Musíte ale očakávať, že potenciálnemu kupcovi bytu to veľa prezradí o tom, v akom prostredí sa byt nachádza a aké sú susedské vzťahy v bytovom dome.

V interiéri je samozrejmý poriadokčistota. Nie je nutné, aby ste celý byt premaľovali, veď to koniec koncov spraví nový majiteľ opäť. Ale možno by bolo vhodné aspoň zatrieť pár škvŕn na stenách, ak máte k dispozícii vhodnú farbu.

Opraté záclony, prestieranie a koberčeky a vyčistené šmuhy na všetkých zrkadlách by mali byť samozrejmosťou. Okrem toho odstráňte kusy nábytku, ktoré už vyzerajú staršie i rôzne nefunkčné gadgety či lacné dekorácie. Záujemca o bývanie si totiž rád v mysli predstaví, ako by si danú nehnuteľnosť zariadil sám. Dajte mu k tomu priestor a jednotlivé izby zariaďte iba minimálne.

Čítané: 2887 x