Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Užite si svoju záhradu s bezúdržbovým oplotením a pergolou

Datum: 12.03.2020

Pomaly sa začína jar a je na čase spočítať všetky škody, ktoré napáchala príroda počas zimy. Predtým, ako si začnete užívať prvé slnečné lúče, bude potrebné všetko upratať a opraviť, aby vaša záhrada vyzerala rovnako ako pred zimou. Najhorší je plot. 

Obklopuje celý pozemok, a preto oprava škôd po zimnej nepriazni počasia zaberie viac času, ako by ste si priali. Niekoho tak po práci čaká namiesto posedenia pod pergolou ďalšia práca - maľovanie celého plota. Existujú však bezúdržbové oplotenia, vďaka ktorým si bezstarostne môžete vychutnávať prvé teplé dni, pretože nepotrebujú vašu každoročnú pozornosť.

Oplotenie, ktoré vydrží

Hľadáte to správne oplotenie, ktoré nie je závislé na častej údržbe a bude vyzerať k svetu? Poradíme vám, aký plot si vybrať, aby ste boli spokojný nielen s jeho estetickou stránkou, ale aj s funkčnosťou.

V prvom rade myslite na to, aby vám oplotenie ladilo so zvyškom exteriéru. Nie je nič horšie, ako použitie prvkov, ktoré k sebe vôbec nepasujú. Dbajte na výber materiálu, dizajn prevedenia a farbu. Ak máte dom, ktorý sa vyznačuje minimalistickým štýlom, vyberajte oplotenie rovnakého typu. Keď máte horský domček v rustikálnom štýle, určite nie je vhodné vyberať chladný, moderný dizajn plota.

Jedno by však všetky ploty mali mať spoločné. Je to bezúdržbovosť. Ak si chcete záhradu hlavne vychutnať a nemotať sa stále okolo plota, vyberte si taký, ktorý bude čo najmenej závislý na pravidelnej údržbe.

 

Typy oplotenia

 

Ploty z kameňa

Sú úplne bezúdržbové a majú dlhú životnosť. Najpopulárnejšie je tzv. gabionové oplotenie. Stavia sa tak, že sa postaví drôtená konštrukcia, ktorá je zo špeciálneho antikorózneho materiálu a následne sa do tejto konštrukcie nasypú kamene. Výhodou tohto oplotenia je, že ho môžete postaviť na rovine, ale aj na svahu.

Murované ploty

Je síce náročnejšie postaviť, ale sú veľmi vďačné na údržbu. Pri murovaných plotoch si musíte dávať pozor, kde postavíte základy. Je potrebné nájsť miesto, kde je nemrznúca pôda, aby sa základy nezdeformovali. Na realizáciu tohto oplotenia sa využívajú kamenné bloky, tehly alebo tvárnice. Tieto prvky sa k sebe spájajú pomocou malty alebo betónu. Niekto tento typ stavby využíva len na podmurovku, na ktorú osadí stĺpy a priestor vyplní pletivom, drevom alebo kovom.

Drôtené oplotenie

Je finančne najmenej náročné a jeho stavba je jednoduchá. Plot sa skladá len z pletiva a oporných stĺpov a ak je podklad rovinatý a pevný, tak má dlhú životnosť. Výhoda drôteného oplotenia je aj v tom, že ho môžete postaviť kdekoľvek a nepotrebujete ani hlboký základ. Stačí, aby boli oporné stĺpy dobre osadené do pôdy, ktorá nie je sypká alebo príliš vlhká.

Pri tomto type oplotenia však musíte dbať na údržbu, a to hlavne na oporné stĺpy, ktoré musíte raz za čas natierať. Keď navyše máte aj domáce zvieratá, je potrebné pletivo sledovať, či nie je niekde prederavené.

Ploty z hliníka

Hliníkové ploty sa stali obľúbeným ohradením pozemku hlavne pri moderných stavbách. Kvalitné hliníkové ploty majú tú výhodu, že keď do nich raz investujete, vrátia vám to v podobe svojej životnosti. Vydržia až niekoľko generácií. Vďaka narastajúcemu dopytu po hliníkových plotoch, narastá aj ich kvalita a rozmanitosť dizajnu.

 

Moderné hliníkové ploty

Ak si hliníkové oplotenie predstavujete ako neestetický kus strieborného plechu, tak sa veľmi mýlite.

Hliníkové oplotenie sa vyrába v najrôznejších variantoch. Môžete si vybrať z veľkej škály dizajnu, farby a povrchovej úpravy. Na prvý pohľad sa môže zadať, že je plot vyrobený z dreva, kameňa alebo mosadze. Oplotenie v modernom prevedení sa väčšinou vyrába v minimalistickom štýle a výplne imitujú matné alebo priehľadné sklo. Cena hliníkových plotov je síce vyššia, ale vráti sa vám v podobe kvalitného prevedenia a dlhej životnosti.

Niektoré firmy preukazujú vysokú flexibilitu voči nárokom svojich zákazníkov. Jednou z takých je spoločnosť Novavisio. Dokáže prispôsobiť typ, farbu a dizajn oplotenia vašim požiadavkám. Navyše máte záruku kvality, pretože plot je zhotovený z hliníkových profilov, ktoré sú chránené pred poveternostnými podmienkami špeciálnou povrchovou úpravou v podobe vypaľovanej práškovej farby. Spoje sú vyrábané len z nerezových materiálov, aby sa životnosť oplotenia čo najviac predĺžila. Aby potvrdili svoju dobre odvedenú prácu, ponúkajú svojim zákazníkom až 5 ročnú záruku.

Spoločnosť Novavisio sa snaží vyrábať čo najkvalitnejšie hliníkové oplotenia a brány. Inštaláciu však prenecháva overeným profesionálom z regiónov, aby zákazníkom zabezpečili nízku cenu dopravy a rýchly servis.

Keď už máte plot postavený a hľadáte ešte ideálny prístrešok pre oddych na vašej záhrade, spoločnosť Sunsystem, ktorá je partnerom firmy Novavisio, vám ponúka širokú ponuku moderných hliníkových pergol, ktoré môžete využívať aj pri nepriazni počasia. Tiež sa vyrábajú z kvalitného hliníkového materiálu a na výber máte rôzne prevedenia v krásnom modernom dizajne

 

 



https://www.novavisio.sk/hlinikove-oplotenie-domu-v-dizajne-nova-homole-2019/

Čítané: 3756 x