Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Jednoduchá spálňa ako cesta ku kvalitnému spánku a posilnenej imunite

Datum: 03.04.2020

V spálni čerpáte všetku energiu pre nasledujúci deň, a to ako v príjemnom období, tak aj v časoch, ktoré sú náročné, ako je aktuálna situácia - pandémia koronavírusu. 

Potrebujete, aby sa vám v nej dobre odpočívalo a spalo. Existuje však veľa faktorov, ktoré vám dokážu spánok zhoršiť, ba až úplne prekaziť. A to teraz určite nepotrebujete. Čo by ste v spálni rozhodne mať nemali? Bez čoho sa naopak nezaobídete a ako s tým všetkým súvisí minimalistický štýl bývania? 

Minimalistický štýl bývania

Ako je zo samotného názvu zrejmé, minimalizmus je založený na jednoduchosti. Striedmosť a čisté línie by sa mali prejaviť v každom zákutí domu. Keď vojdete do minimalistickej spálne, doslova ucítite vzdušnosť a ľahkosť priestoru.

Filozofiou minimalistického štýlu bývania je nehromadiť veľa zbytočností a sústrediť sa len na to podstatné. To však neznamená, že by ste si mali kúpiť pár lacných kúskov a žiť v strohom poloprázdnom byte. Naopak, minimalizmus je výzva. Každý kus nábytku, doplnku, jednoducho čohokoľvek, čo využijete, musí mať zmysel. A to kvalitou, dizajnom i celkovou praktickosťou.

Prečo mať minimalistickú spálňu?

Minimalistický dizajn je v súlade s odporúčaniami odborníkov o tom, čo všetko by ste v spálni rozhodne mať nemali. Minimalizmus vás už vo svojej podstate navádza k tomu, aby ste spálňu nepreplňovali zbytočnými vecami a zamerali sa len na podstatné vybavenie. Vďaka tomu vám dokáže pomôcť v boji proti nespavosti a zlepšiť celkovú kvalitu spánku. Pretože kvalitný spánok posilňuje váš imunitný systém.

Aké zásady by ste mali dodržiavať, ak chcete mať minimalistickú spálňu, kde sa dobre spí?

Kvalitný spánok je natoľko dôležitý a dôsledky jeho nedostatku sú tak fatálne, že sa neustále skúma, čo všetko ovplyvňuje nespavosť alebo to, že sa budíte celí dolámaní. Existuje dlhý zoznam nevhodných vecí, u ktorých sa preukázalo, že vás dokážu zobudiť či naopak udržať hore.

Nech spálňa slúži len na spánok

Na prvom mieste je samozrejme fakt, že spálňa by mala vždy zostať spálňou. Nedostatok miesta často spôsobuje, že v nej vznikajú menšie pracovne, telocvične alebo šatne. Ani jedno rozhodne nie je správne. Pamätajte na to, že všetky tieto veci vás neustále rozptyľujú. Samozrejme, najideálnejšie riešenie - presťahovať sa do väčšieho - nie je z finančného hľadiska pre mnohých ľudí možné.

Preto sa primárne snažte využiť iné miestnosti, prípadne všetko skryť z dohľadu vašich očí. Cvičebné a športové pomôcky majte uschované v skriniach či dômyselnom úložnom priestore. Ukryte tiež počítač, zakladače a ďalšie kancelárske potreby, pracovný stôl by mal čo najviac splývať s priestorom. Šatňa by nemala byť otvorená, zabudnite na vyčnievajúce škatule alebo koše.

V spálni udržujte poriadok a vytvárajte si tak harmonický priestor na spánok. Chaos a neporiadok vás bude neustále držať v myšlienkach, že musíte nutne upratať.

V posteli jedzte len výnimočne

Z rovnakého dôvodu si do postele nenoste jedlo. Hoci predstava raňajok v posteli môže byť príjemná, realita s omrvinkami všade navôkol skôr pripomína rozprávku Princezná na hrášku. Hrešiť je však ľudské, ak si teda výnimočne prinesiete do postele občerstvenie, myslite aspoň na okamžité upratanie špinavého riadu a povysávanie odrobiniek.

Približne 4 hodiny pred spaním by ste sa mali vyhnúť aj pitiu kofeínu a alkoholu. Káve by sa mali vyhnúť aj tí z vás, ktorí majú pocit, že na nich vôbec nezaberá, pretože vaše telo na kofeín aj tak reaguje a dokáže znížiť kvalitu vášho spánku.

Povedzte NIE sociálnym sieťam

Je vaším rituálom ešte pred spaním skontrolovať z postele sociálne siete, zahrať si obľúbenú hru alebo dopozerať zaujímavý diel seriálu? Rovno popremýšľajte nad novým zvykom. Všetkej elektronike by ste sa mali vyhnúť, pretože vyžaruje tzv. modré svetlo. A ako modré svetlo ovplyvňuje spánok? Pomocou neho dochádza k úbytku tvorby melatonínu, ktorý sa tvorí za tmy, vďaka čomu sa odďaľuje vaše zaspatie.

Nadmerné svetlo, a to najmä ak sa potrebujete vyspať cez deň, prílišné teplo v spálni, prípadne nepríjemná zima, môžu takisto znemožniť váš spánok, prípadne negatívne ovplyvniť jeho kvalitu.

Ako má teda vyzerať spálňa stvorená pre sladký spánok?

Ak všetko vyššie uvedené zo svojej spálne vylúčite, získate nielen priestor pre váš oddych, ale aj harmonické a vzdušné miesto pokoja. Mať v spálni len minimum vecí, ktoré by vás rozptyľovali, by pre vás malo byť prioritou. Zbytočností sa radšej zbavte a zamerajte sa na kvalitnú posteľ a vkusné doplnky.

Kvalitná posteľ ako pre kráľa

Posteľ je totiž tým majestátnym prvkom každej spálne, ktorý si zaslúži vašu maximálnu pozornosť. Ak sa rozhodnete pre minimalistický štýl, neznamená to nutne, že vaša posteľ musí byť dizajnovo nudná. Práve naopak. Vyberajte zo zaujímavých kúskov vyrobených z vysokokvalitných materiálov.

A nezabúdajte tiež na múdry výber matraca, pretože výrazne ovplyvní výslednú kvalitu vášho spánku.

Veľký výber kvalitných matracov nájdete napríklad u slovenskej firmy Materasso, ktorá je tvorená tímom odborníkov s bohatými a dlhoročnými skúsenosťami.

V spálni majte pokoj a tmu

Potom už zostávajú len tri veci, ktorými by ste ideálne mali spálňu dovybaviť - pokojom, príjemnou teplotou a absolútnu tmou. Radšej než zbytočné kusy nábytku, uprednostnite praktické tienenie okien v spálni. To vám pomôže prirodzene regulovať teplotu miestnosti tak, aby bola príjemná v lete aj v zime, a vytvoriť absolútnu tmu vhodnú pre kvalitný spánok kedykoľvek ho budete potrebovať.

Čítané: 4030 x