Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Oplotenie pozemku: Ako si vypočítať koľko pletiva potrebujete?

Datum: 22.08.2020

Výpočet potrebného množstva pletiva je samo o sebe jednoduchá vec. Stačí spočítať dĺžky všetkých strán pozemku a máme výsledné číslo.

Okrem toho však nesmieme zabudnúť započítať plotové príslušenstvo, ktoré budeme k montáži potrebovať.

Základný materiál

Za základný materiál pri výstavbe plotu môžeme považovať samotné pletivo alebo zvárané panelové ploty, napínací drôt a stĺpiky. Samozrejme, stĺpiky je nutné niekde ukotviť a najlepšie do betónového lôžka. V tomto článku si však prioritne rozoberieme výpočet množstva materiálu na plot.

Betón si však rovnako jednoducho vypočítate podľa počtu stĺpikov, hĺbky a priemeru lôžka - jamy.

Množstvo pletiva sme si určili pomocou jednoduchého vzorca tak, že sme spočítali dĺžky všetkých strán pozemku a výsledné číslo je množstvo pletiva, ktoré potrebujeme. Ako pri všetkých stavebných prácach, aj tu je nutné počítať s malou rezervou materiálu.

Napríklad, ak má obvod pozemku 35 metrov, kúpime podľa možnosti aspoň o 3-5 metrov pletiva viac.

Množstvo napínacieho drôtu počítame na základe výšky oplotenia. Ak má oplotenie výšku od 1 - 1,2 m stačia dve napnutia - hore a dole. Pri výške plotu od 1,5 - 2 m tri napnutia - dole, v strede a hore.

Obvod pozemku vynásobíme počtom napnutí plotu. Ak má pozemok obvod napríklad 25 m a montujeme plot s výškou 2 m s tromi napnutiami, výpočet bude nasledovný: 25x3=75. Budeme teda potrebovať 75 m napínacieho drôtu. Opäť však počítame s rezervou, takže kúpime o niekoľko metrov viac.

Počet stĺpikov určíme podľa typu oplotenia. Pri štvorhrannom pletive sa odporúča inštalovať stĺpiky každého 2 - 2,5 m. Dĺžku pletiva vydelíme plánovanou dĺžkou rozostupu stĺpikov a dostaneme výsledný počet stĺpikov ku ktorému pripočítame ešte jeden.

Okrem stĺpikov musíme kúpiť vzpery. Tie sa montujú k prvému a poslednému stĺpiku, pri každej zmene smeru plota, pri prerušení plota, do rohov plotu po dva kusy a pri dlhom plote každých 25 m. Výška vzpery má byť približne rovnaká ako výška stĺpika.

Doplnkový montážny materiál

Ku stĺpikom treba väčšinou ešte dokúpiť čiapočky. Toto však môže byť individuálna položka podľa konkrétneho typu stĺpika.

Množstvo úchytov napínacieho drôtu je v závislosti od výšky plotu 2-3 kusy ku každému stĺpiku.

Vzpery by mali obsahovať kompletné príslušenstvo na uchytenie k stĺpikom a uchytávaju sa v hornej tretine stĺpika.

Na ukotvenie napínacieho drôtu sú potrebné napináky, ktoré sa montujú na začiatku každého nového balíka pletiva. Ich počet teda závisí od dĺžky a výšky oplotenia a rozmeru kupovaného balíka pletiva. 

Dá sa kúpiť presný počet materiálu?

Vo veľkej väčšine prípadov to nie je možné a ani odporúčané, keďže je dobré počítať s malou rezervou.

Ak by sme aj rezervu nekupovali, len ťažko dokážeme kúpiť presné množstvo pletiva, pretože sa predáva v 10m, 15m, 25m balíkoch v závislosti od dodávateľa. Jediná možnosť je kombinovať veľkosti balíkov a dostať sa tak k čo najbližšiemu číslu, ktoré zodpovedá dĺžke nášho plánovaného oplotenia.

 

Iné je to napríklad v prípade zváraných panelov. Tie vám predajca dodá po kusoch v dĺžke napríklad 2,5m, takže dokážete nakúpiť relatívne presné množstvo materiálu.

Ak nechcete platiť za materiál, ktorý vám potom ostane ležať niekde na dvore, môžete si nechať postaviť plot firmou. Tá vám započíta len toľko materiálu, koľko sa reálne pri výstavbe plotu minulo.

 

 

 

 

Čítané: 3271 x