Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Využite sklo v interiéry

Datum: 02.12.2020

Zaujímavé prvky v interiéry jednoznačne oživia aj strohé minimalistické vybavenie miestnosti. Takýmto prvkom je napríklad sklo.

Sklenené vnútorné dvere, priečky zo skla a dokonca sklenený nábytok nie sú ničím nezvyčajným v ponuke dizajnérskych firiem. Nemusíte sa báť ani o bezpečnosť. Nové technologické postupy dodali sklu pevnosť a odolnosť.

Typy skla vhodné do interiéru

Do vnútorných priestorov sú určené iné typy skla ako do exteriérových častí. Sklenené výplne by mali byť dostatočne odolné voči rozbitiu. Zároveň v prípade nehody a prasknutia by nemali ohroziť črepinami obyvateľov domu. Interiérové sklá sa vyrábajú viacerými technológiami, ktoré im dodávajú rôznu tvrdosť.

Dekoračné sklo

Ako už sám názov napovedá, ide o sklo majúce hlavne dekoratívnu funkciu. Využíva sa na výrobu sklených priečok, stien alebo ako súčasť nábytku. Dekoračné sklo čiastočne neprepúšťa svetlo a môže taktiež slúžiť ako nepriehľadná bariéra. Jeho výhodou je veľká variabilita vzorov, možnosti ozdobenia ornamentmi a rôzne alternatívy zatemnenia či svetelných efektov.

Bezpečnostné sklo

Tento typ skla sa skladá z viacerých sklených tabúľ spojených pružnou polyvinylbuteralovou fóliou. Fólia sa vyznačuje vysokou pevnosťou a odolnosťou voči rozbitiu. Vďaka enormnej priľnavosti fólie ku sklu sa zamedzuje zraneniu v prípade rozštiepenia skla. Ak je bezpečnostné sklo vyrobené z troch a viacerých vrstiev je dokonca odolné voči streľbe alebo explózii. Bezpečnostné sklo je zároveň protipožiarnou ochranou. Môže byť vyrobené v matnom alebo farebnom prevedení. Využíva sa hlavne na výrobu vchodových dverí, sklenených priečok oddeľujúcich dve miestnosti či dokonca ako náhrada klasickej steny.

Kalené sklo

Z hľadiska vlastností je práve kalené sklo najvhodnejším variantom do vnútorných priestorov. Vyrába sa prudkým ohriatím a následným ochladením skla. Vďaka tomu získava sklo mechanickú, teplotnú i ohybovú odolnosť. Oproti obyčajnému sklu je až päťkrát odolnejšie voči rozbitiu. Ak sa predsa len rozbije, jeho úlomky vás neporežú. Kalené sklo odolá aj vysokej teplote. Jeho využiteľnosť je rôznorodá od zábradlia schodísk až po obloženie krbu.

Sklo ako nový trend v bývaní

Sklo v interiéry je veľmi obľúbenou dekoráciou v moderných novostavbách. Dá sa ním napríklad oddeliť kuchynská časť od jedálenskej bez optického zmenšenia priestoru. Výhodou je možnosť výberu dizajnu skla. Môžete si priečku dať vyrobiť z farebného skla alebo s rôznymi grafickými motívmi. Sklo sa vo veľkej miere začalo využívať aj ako forma obkladu. Za kuchynskou linkou odolá veľkým teplotám a zároveň sa ľahko udržuje. Farebné sklo plne nahradí kachličky, ktorých štrbiny sa veľmi ťažko čistia. Okrem toho môžete sklo využiť na výrobu vstavaných skríň alebo časti nábytku. Veľmi efektne vyzerajú sklené stoly a poličky. Zo skla sa dá vyrobiť celé schodisko alebo celosklené posuvné dvere vedúce na verandu. Možností je naozaj neúrekom, a preto dajte sklu vo vašom dome šancu.

 

 

Čítané: 2752 x