Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Aké vlastnosti má mať správna strešná fólia?

Datum: 10.08.2021

Sen o dokonalom bývaní môže veľmi ľahko stroskotať na tom, že sme pri stavbe domu nerešpektovali alebo zanedbali základné pravidlá. Niekedy je to výber nevhodných materiálov, inokedy nedodržanie pracovných postupov.

Druhy strešných fólií a ich použitie

No veľakrát sa v snahe ušetriť nejaké to euro na stavebných doplnkoch prichýlime k výberu menej kvalitnej izolácie či lacnejšej strešnej fólie. Práve strešná fólia je tým doplnkom pri stavbe strechy, ktorý nám už po uplynutí krátkeho času vystaví vysvedčenie o tom, či sme sa rozhodli múdro a správne.

Druhy strešných fólií a ich použitie

V prvom rade je treba vyzdvihnúť význam strešnej fólie pri stavbe strechy. Len správnym výberom podstrešnej fólie zaistíme, že použitá tepelná izolácia zostane pod strechou aj po rokoch chránená pred vlhkosťou a vetrom a bude si tak plniť svoju prvoradú tepelnoizolačnú funkciu. Pretože ani tá najkvalitnejšia a najtesnejšia strešná krytina neochráni drevený plášť konštrukcie a jej izoláciu od vlhkosti tak dokonale ako kvalitná fólia. A pritom si počas celej životnosti zachová všetky svoje vlastnosti. Či už je to paropriepustnosť, odolnosť voči UV žiareniu, teplotná stálosť, alebo vysoká elasticita aj pri nízkych teplotách. Aby sme však nehádzali všetky strešné fólie do jedného vreca, ujasnime si, ktorá kam patrí a čo je jej úlohou.

Paropriepustná fólia – zabraňuje vnikaniu vlhkosti z vonkajšieho prostredia pod strešnú konštrukciu, no zároveň dokáže odvádzať prebytočnú vlhkosť von. Je teda tým prvkom strechy, ktorý dokáže ochrániť tepelnú izoláciu pred nežiaducou vlhkosťou. Aj tu však rozlišujeme dva druhy fólií, z ktorých každá je určená pre iný typ strechy, resp. iný typ bývania.

Nízko paropriepustná fólia je typom fólie, ktorá je svojimi parametrami určená skôr na izoláciu neobývaného podkrovia. Jej schopnosť pohlcovať vlhkosť je nižšia (menej ako 100 g vodnej pary na m2 za 24 hod.), a preto je vhodnejším adeptom na izoláciu priestorov, v ktorých sa vodné pary kumulujú len minimálne. Pri jej pokládke je dôležité, aby sa priamo nedotýkala tepelnej izolácie strechy.

Vysoko paropriepustná fólia má oveľa vyššiu schopnosť pohlcovať vlhkosť (až 1 500 –  4 000 g vodnej pary na m2 za 24 hod.), čo ju predurčuje na použitie v strešnej konštrukcii obývaného podkrovného priestoru. Vďaka svojej vláknitej štruktúre pripomínajúcej papier alebo látku dokáže efektívnejšie odvádzať vlhkosť von, a zároveň strechu aj tepelne izolovať. Práve táto vysoká priepustnosť umožňuje pokladať ju priamo na izoláciu. Eliminácia vzduchovej medzery tak vo výsledku prinesie ešte vyšší tepelno-izolačný komfort.

Ďalším typom strešnej fólie je paroizolačná fólia, ktorá sa však neukladá priamo pod strešnú krytinu zvonka, ale z jej vnútornej strany – medzi vrstvu tepelnej izolácie a sadrokartónu. Rovnako ako paropriepustná fólia, aj táto chráni tepelnú izoláciu strechy, ibaže z vnútornej strany podkrovia.

Pre správne fungovanie strechy je nevyhnutná kombinácia obidvoch typov fólií.

Tak ktorá strešná fólia je tá najlepšia? 

Súčasná ponuka doplnkov pre stavbu strechy je neskutočne pestrá a bohatá čo do množstva, tak aj do počtu výrobcov. Vybrať si je niekedy naozaj veľmi náročné, preto je každá rada vítaná. Zadefinovať však, ktorý konkrétny produkt je ten najlepší, je prakticky nemožné. Hoci je skladba strešnej konštrukcie daná jasnými pravidlami, predsa len je každá strecha špecifická a jedinečná. Taktiež by sa nemuselo vždy vyplatiť držať sa pri výbere ceny jednotlivých produktov. Pretože nemusí zákonite platiť, že čím je fólia drahšia, tým je kvalitnejšia. Asi najlepším kritériom vo výbere tej správnej strešnej fólie sú referencie a osobné skúsenosti majstrov či užívateľov. Kvalita jednotlivých druhov a výrobných značiek je totiž najlepšie merateľná v čase.

Tak ako teda vybrať tú správnu strešnú fóliu na našu strechu? Je dôležité pýtať sa, robiť si prieskum trhu a vyberať si podľa hodnotenia konkrétnych výrobcov. Pretože za každým kvalitným produktom stoja roky tvrdej práce, výskumov a skúseností, ale hlavne dobré meno výrobcu. A dobré meno je práve to, čo odlišuje „strešnú fóliu“ od tej „správnej strešnej fólie“.

 

Čítané: 3142 x