Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Výber terénu pre okolie bazéna - lahko a stručne!

Datum: 16.12.2021

Túžite po modrom mori a krásne otvorenej záhrade pri vašom dome? Túžite, a zrazu si uvedomíte, že okolité plochy bazéna musia byť spevnené a tie musia byť hladké. Veď do bazéna inak ako „naboso“ to nejde, a aj pri slnení sa obvykle chodí „bosou nohou“.

Výber terénu pre okolie bazéna

Aj terasy by mali mať takýto povrch. Z čoho ich urobiť, aby vydržali zaťaženie od mrazu, nepopraskali a po dvoch troch zimách sa nedrolili?

Na úpravu plôch okolo bazéna je potrebné voliť pevné povrchy, napríklad betónové dlažobné záhradné platne s nášľapnou vrstvou z kremičitého piesku. Dlažba by mala byť protišmyková a mrazuvzdorná. Celý proces ako na to, a čo brať na vedomie si prejdeme spolu.

Ako u všetkých stavebných prác, dobrá profesionálna rada je užitočná. Kvalitný stavebný dozor určite uľahčí celý proces.

Možné materiály pre dlažbu

Betón

V tomto sortimente existuje veľký výber tvarov, farieb a povrchov, individuálna finálna úprava je variabilná, záleží od použitia rôznych kladačských vzorov. Dlaždice majú extrémnu životnosť, ľahko sa udržujú a sú mrazuvzdorné. Vyžadujú vodorovný povrch a kladenie do betónového lôžka alebo aspoň spevnenie pomocou suchých zmesí.

Prvým predpokladom správneho položenia betónových platní je príprava podložia a podkladových vrstiev, od ktorých závisí životnosť, účelnosť a estetika výsledného diela. Platne sa ukladajú do podložia z kamennej drviny podobne ako zámková dlažba, môžu sa lepiť na betónovú plochu alebo ukladať na plastové terče. Počas montáže betónových platní by mohlo stáť za zamyslenie využitie leveling system.

Prírodný kameň

Je pre exteriérové úpravy okolo bazéna luxusnejšou záležitosťou. Má prírodný, mnohokrát stredomorský vzhľad, je robustný a mrazuvzdorný, bezpečný aj pre chôdzu za mokra a farebne stály. K jeho prednostiam patria aj minimálne nároky na údržbu. Efektívne, o jedinú údržbu bazéna, ktorá zostane sa postará bazénový vysávač.

Prírodný kameň má ale relatívne obmedzenú farebnú a tvarovú variabilitu a pomerne vysokú obstarávaciu cenu. Do úvahy je potrebné brať aj vysokú teplotu, na ktorú je kameň schopný sa rozpáliť v horúcich letných dňoch.

Klasická vonkajšia dlažba

Klasická vonkajšia dlažba vďaka obstarávacej cene, veľkému výberu veľkostí, farieb a vzorov a ich vzájomnej kombinácii, patrí k tradičnému a stále častejšie využívanému povrchu v okolí bazéna.

Dlažba má podobné drobné nevýhody ako kameň. Je tvrdá, absorbuje teplo a na pokládku je potrebný dokonale hladký a rovný podklad, čo môže spôsobovať v náročnejšom teréne ťažkosti. Oproti kameňu sa však dobre čistí. Patrí ale k materiálom, ktoré sú krehkejšie a môžu praskať.

Všetky vyššie popísané materiály, ktoré sú vhodné na úpravu bezprostredného okolia bazéna, sa dajú aj ľubovoľne kombinovať. Možno tak vytvoriť originálne zákutia, kedy sa pre jeho jednotlivé prvky využívajú najlepšie vlastnosti konkrétneho materiálu.

K dlažbe či terase okolo vodnej plochy sa hodí aj trávnik.

Patrí k lacnejším a údržbu vyžadujúcim riešeniam, ale nemal by chýbať. Už preto, že slnenie na tráve je určite príjemnejšie ako grilovanie sa na dlažbe či na woodplastikovom pódiu. Teraz sú v kurze umelé trávniky, vďaka ktorým sa okolie bazéna zazelená okamžite po jeho dokončení. Netreba preto čakať, až trávnik vyrastie.

 

Čítané: 3147 x