Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Interiérové farby nemusia byť nudné

Datum: 20.12.2021

Zamyslite sa nad farbami, ktoré radi nosíte, prostredím, v ktorom radi trávite čas a záľubami, ktoré máte radi. Ktoré farby si spájate s vecami, ktoré máte radi? Toto sú odtiene, ktoré dodajú vášmu priestoru osobitosť a zároveň vylepšia náladu, ktorú chcete vytvoriť.

Interiérové farby nemusia byť nudné

S vysokou pravdepodobnosťou je možné, že práve tieto farby budú dominovať vo vašom interiéri, prípadne budú zdobiť exteriér vášho domu. Pýtate sa, na čo sa zamerať ešte pred tým, ako sa rozhodnete vymaľovať interiér vášho príbytku? Nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi riadkami.

Nebojte sa neutrálnych odtieňov v kombinácií s akcentujúcou farbou

Zvážte kombináciu hlavného neutrálneho odtieňa s akcentujúcou farbou, či už je výrazná alebo jemná. Neutrálne odtiene môžu pôsobiť ako teplé, tak aj studené, v závislosti od toho, s čím sú kombinované, keďže akcentujúce farby môžu byť pokojne aj odvážne. Predstavte si napríklad sýtu sivú farbu v kombinácii s kráľovskou modrou farbu, vďaka čomu dosiahnete akýsi pokojný nádych v miestnosti. Zaujímavú textúru stien môžete dosiahnuť použitím špeciálnych farieb pomocou nástrojov ako sú kefy, špongie, špachtle atď. Tieto farby laky na vodnej báze môžu vydržať dlho, a teda pri správnej starostlivosti aj desiatky rokov. Nebojte sa výraznejších žltých či oranžových dekorácií, ktoré dodajú celému interiéru akýsi šmrnc a oživia nejednu izbu!

Lesklá farba? Áno či nie?

Rozhodovanie o tom, akú povrchovú úpravu použiť do značnej miery ovplyvní konkrétna miestnosť alebo povrch, ktorý sa maľuje. Vysoký lesk nie je najlepším typom nástennej farby, aj keď môže pôsobiť krásne. V miestnostiach vystavených vyššej vlhkosti je preferovaný polo-lesk, čiže sa nebojte siahnuť po takejto farbe. Pamätajte však, že čím je farba na stenu lesklejšia, tým sa aj jednoduchšie čistí. Ak ste sa rozhodli maľovať svojpomocne, nezabudnite na kvalitný drevený či hliníkový rebrík, ktorý vám bude robiť pomocníka po celý čas rekonštrukcie.

 

Čítané: 3098 x