Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Kuchyne v provensálskom štýle

Datum: 22.04.2022

Francúzsko, to nie je len Paríž a elegancia, ale aj, a možno predovšetkým, skvelá kuchyňa, vynikajúce víno, nádherné výhľady a... vôňa levandule. Jedným z najčarovnejších a najčastejšie zobrazovaných regiónov vo filmoch aj dizajnérskych štýloch je Provence – plné fialových lúk, ktoré sa nádherne prelínajú s modrou oblohou.

Provence

Provence je ľahkosť, vôňa, romantika a prirodzenosť. Presne preto toľko ľudí sníva o kuchyni v provensálskom štýle. Ako ju zariadiť? Na vytvorenie jedinečnej atmosféry stačí niekoľko malých zmien a nové doplnky – nástenné maľby a textílie.

Ako vytvoriť v kuchyni provensálsky štýl?

Provence je predovšetkým kúzlo farieb, ale aj romantika, prirodzenosť, idyla a elegancia – kuchyňa v štýle Provence spája všetky tieto vlastnosti. Zvyčajne je svetlá, v odtieňoch bielej a béžovej, plná denného svetla, takže rozhodne nie je minimalistická. Nechýbajú doplnky – textílie na oknách alebo v jedálni, kvetináče s bylinkami a kvetmi. Prevládajúcimi materiálmi provensálskych kuchýň sú kameň, drevo a tehla, ktoré pôsobia prirodzene, ale nie stroho. Dalo by sa povedať, že provensálsky štýl je idylická elegancia. Provensálska kuchyňa je plná života – vonia bylinkami, pozýva na šálku čaju alebo pohár vína a na stole vás láka čerstvým ovocím. Napriek jasným a chladným farbám je jednoducho útulná a plná tepla.

Provensálske kuchynské doplnky – nástenné maľby a textílie

Žiadny provensálsky štýl sa nezaobíde bez levandule, ktorá je symbolom regiónu, a preto by mala mať v kuchyni svoje miesto. Je však známe, že krásna farba a sviežosť sa nedajú udržať po celý rok. Preto sa oplatí vybrať obrázok na stene s motívom levandule, ktorý oživí vašu kuchyňu, dodá jej farbu a bude štýlovou dekoráciou.

Samozrejme, na obraze môže byť zobrazené aj niečo iné, čo podčiarkuje provensálsky štýl kuchyne a levanduľu, napríklad kvety alebo nádherný výhľad zobrazujúci tento čarovný kút Francúzska. Možností je tu naozaj veľa!

Pokiaľ ide o textílie – pôvabný vyšívaný krátky záves bude dokonalou okennou dekoráciou. Zvážte aj špeciálne vankúše na stoličky alebo farebne zladené kuchynské utierky (levanduľové motívy sú veľmi vítané). Výborným materiálom je aj ľan – prírodný, v svetlom béžovom odtieni.

Čítané: 2775 x