Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Zateplenie PIR doskami: Kde všade ich možno použiť?

Datum: 28.07.2022

PIR dosky sú vyhľadávaným izolačným materiálom so širokou škálou využitia. Prezradíme vám, čo všetko s nimi dokážete zatepliť.

PIR dosky

Čo sa dozviete?

  • Čo sú to PIR dosky
  • Aké sú vlastnosti PIR dosiek
  • Do akých kategórií je možné rozdeliť PIR dosky
  • Kde všade je možné využiť PIR dosky na zateplenie a izoláciu
  • Či sú PIR dosky vhodné na zateplenie striech

PIR dosky

PIR dosky tvorí jadro z polyizokyanurátovej peny, ktoré je obojstranne oplechované. Tento materiál má nízku objemovú hmotnosť a uzavretú štruktúru, vďaka čomu nepohlcuje vlhkosť a zabezpečuje skvelé izolačné vlastnosti.

Vedeli ste, že? Absorpcia vody je pri PIR doskách menej ako 2% a aj vďaka tomu môžu byť inštalované kedykoľvek v priebehu roka.

Pri izolačných materiáloch je zásadným ukazovateľom tepelný odpor vyjadrený hrúbkou materiálu a súčiniteľom jeho tepelnej vodivosti. Z tohto pohľadu sú PIR dosky ideálnym izolačným materiálom s najvyšším tepelným odporom pri čo najmenšej možnej hrúbke.  Okrem toho sú PIR dosky ohňovzdorné a odolné voči baktériám a chemickým látkam. A je to práve ohňovzdornosť, ktorá odlišuje PUR panely a PIR dosky.

Zateplenie PIR doskami

Vďaka všetkým spomenutým vlastnostiam sú PIR dosky vyhľadávaným izolačným materiálom, ktorý je možné použiť ako súčasť zatepľovacích systémov. Na základe ich použitia je možné ich rozdeliť na fasádne, stenové a strešné. Pri sendvičových konštrukciách sú tiež inštalované ako sendvičové panely.

PIR doskami je možné zatepliť fasády novostavieb a nízkoenergetických domov, ale aj drevostavieb. Izolácia drevostavieb týmto materiálom im pomáha dosiahnuť parametre nízkoenergetických stavieb. Vďaka ich hrúbke ich môžete jednoducho inštalovať aj na vnútorné steny, stropy či podlahy. Svoje uplatnenie nájdu aj pri zateplení pivníc a suterénov.

Strešné PIR dosky sú častou voľbou pri izolácií rovných striech a terás. Inštalujú sa  na krove alebo pod krovom šikmých striech so sklonom približne 35 stupňov.

Špecifickým príkladom použitia tohto izolačného materiálu sú aj pri prefabrikátoch a montovaných stavbách v podobe sendvičových panelov.

Použitie PIR dosiek pri zateplení akejkoľvek časti vášho domu je skvelou voľbou aj z hľadiska udržateľnosti a šetrnému prístupu k životnému prostrediu. Tento materiál je totižto až z 80% recyklovateľný.

 

Čítané: 2854 x