Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Drevo v exteriéri dostáva zabrať aj počas leta: Ako sa oň starať?

Datum: 02.08.2022

Drevo je vyhľadávaným materiálom nielen v interiéri, ale aj v exteriéri. Drevené altánky, pergoly, terasy či záhradný nábytok pôsobia nadčasovo a hodia sa do akéhokoľvek prostredia.

Drevo v exteriéri

Mnohých od drevených prvkov v exteriéri odrádza náchylnosť dreva na poveternostné podmienky. Ak však viete, ako sa o ne správne starať, môžete predsudky zahodiť za hlavu.

Vyberte správne

Vzhľad dreva v exteriéri vo veľkej miere ovplyvňuje voda a UV žiarenie. Výnimkou tiež nie sú ani teplotné zmeny a rôzny škodcovia.

Základom dlhej životnosti exteriérových prvkov z dreva je výber správnej dreviny. Siahnuť by ste mali po odolných drevinách, ktoré nie sú tak náchylné na vlhkosť a teplotné zmeny. V tomto smere sú najvhodnejšou voľbou exotické dreviny, medzi ktoré patrí Teak alebo Ipe.

Správna starostlivosť je základ

Správnym výberom typu dreva to však nekončí. Až následná starostlivosť môže výrazne ovplyvniť jeho životnosť. Pravidelné ošetrenie drevenej podlahy a iných povrchov v exteriéri by malo zahŕňať impregnáciu, ktorá zabráni prenikaniu vody a poškodeniu dreva. Jednou z možností je olejový náter. Ten dokáže ochrániť podlahu pred vlhkosťou, ale aj UV žiarením, ktoré spôsobuje blednutie dreva. Naolejovaná podlaha je tiež menej náchylná na mechanické poškodenia, ryhy a škrabance.

Tip od nás: Pred samotným ošetrením je potrebné podlahu dôkladne vyčistiť a nechať vyschnúť. Až následne môžete aplikovať náter. Tento proces je dobré zopakovať aspoň raz za rok, ideálne pred začiatkom sezóny.

Zverte drevo do rúk profesionálov

Ak si na máte rozmernejšiu terasu či altánok, neváhajte olejovanie drevenej podlahy na skúsených profesionálov.

Rovnako netreba nikdy čakať, kým na podlahe uvidíte známky opotrebovania. Akémukoľvek poškodeniu na podlahe je vždy lepšie predísť správnym prístupom. To isté platí aj o iných drevených povrchoch či nábytku z tohto materiálu. Ak zbadáte na dreve mechanické poškodenie, neváhajte. Oprava nábytku či podlahy si čo najskôr vyžaduje pozornosť. V prípade, že ryhy na drevenom povrchu budete prehliadať, budú sa časom zväčšovať a ich následná oprava bude zložitejšia. Aj v tomto prípade sa obráťte na odborníkov.

V neposlednom rade je dobré, ak drevený nábytok pred dažďom umiestnite na miesto, kde naň nebude pršať. Nábytok odložte aj vtedy, ak ho dlhšiu dobu neplánujete používať. Predĺžite tak jeho životnosť a zachováte jeho prirodzený vzhľad.

 

 

 

Čítané: 2825 x