Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Aj garáž potrebuje dlažbu, ale ako najlepšie vybrať?

Datum: 21.08.2022

Garáž je miesto so zvláštnym charakterom. V porovnaní s ostatnými miestnosťami v dome má pomocný a čisto technický charakter, často sa používa aj ako dielňa a ako domáca úschovňa, kde sa zhromažďuje náradie, pneumatiky na prezutie, bicykle alebo nové športové potreby.

Aj garáž potrebuje dlažbu, ale ako najlepšie vybrať?

Hlavnou funkciou garáže je však v prvom rade ochrana automobilu pred vplyvmi nepriaznivých poveternostných podmienok, a obsluha pohodlia majiteľa.

Kvôli spôsobu použitia garáže potrebuje podlahu, ktorá je obzvlášť odolná voči veľmi zložitým podmienkam. Využívanie podlahy na takomto mieste spočíva nielen v neustálych vjazdoch a východoch ťažkého automobilu, ale aj v neustálej kontaminácii zemou, pieskom, kameňmi, snehom, často korozívnou soľou a inými škodlivými faktormi. Pretože je garáž tiež často používaná na opravy a čistenie, je podlaha tiež vystavená mastnotám, olejom, silným čistiacim prostriedkom a iným škodlivým faktorom. Podlaha garáže je tiež vystavená mnohým mechanickým poškodeniam a riziku prasklín a škrabancov.

Zo všetkých týchto dôvodov by sa podlaha garáže nemala obmedzovať iba na vrstvu tvrdenej zeminy, pretože nielenže neposkytuje dostatočnú odolnosť proti neustálemu pohybu automobilu po nej, ale vďaka svojej nasiakavosti dokonca podporuje prienik látok nebezpečných pre životné prostredie do pôdy.

Aké dlaždice zvoliť do garáže?

Pri odpovedi na otázku, ktoré garážové dlaždice si zvoliť, treba poukázať na to, že pri hľadaní dlaždíc do tak náročnej miestnosti, akou je garáž, by ste mali venovať zvýšenú pozornosť druhu podlahy a technickým parametrom keramických dlaždíc, ktoré sa musia vyznačovať najmä tvrdosťou, odolnosťou proti mechanickému poškodeniu oderu, ako aj majú protišmykové vlastnosti. Najbežnejšie používaným materiálom pre garážové dlaždice je technický gres, ktorý je mimoriadne odolná a trvácny voči absorpcii a poškodeniu vodou. Populárne sú aj dlaždice zo slinku a terazza. Dlaždice budeme nasledovne kladať použitím leveling system.

Tvrdosť a oteruvzdornosť

Pri výbere podlahových dlaždíc pre garáž je potrebné venovať osobitnú pozornosť parametrom označujúcim ich tvrdosť a stupeň odolnosti proti oderu, čo dokazuje odolnosť voči možným škrabancom na povrchu a je vyjadrený symbolom PEI na obale. Čím vyššia je trieda, tým vyššia je odolnosť dlažby, takže v garáži by sa tu kvôli extrémnym podmienkam, ktoré v nej panujú, mali použiť dlaždice so štvrtou a piatou triedou PEI - 1, 2.

Ďalším systémom, v ktorom je vyjadrený parameter odolnosti proti oderu, je tzv Mohsova stupnica tvrdosti, čo je desaťbodová stupnica minerálnej tvrdosti, s materiálom, z ktorého je vyrobená garážová dlaždica, by sa mala pohybovať medzi 7 až 8 bodmi. V prípade garážových dlaždíc má tiež veľký význam ich pevnosť v ohybe, to znamená, že nie sú náchylné na praskanie.

Protišmyková odolnosť

Pretože každé auto, jeho pneumatika, unesie vodu, bahno, sneh a ďalšie látky spôsobené nepriaznivými poveternostnými podmienkami, podlaha z garáže by mala mať z bezpečnostných dôvodov protišmykové vlastnosti, ktoré zabezpečia príslušnú úroveň priľnavosti pre jej používateľov. Mazivá a oleje, ktoré sa používajú v garáži, si vzhľadom na svoje klzné vlastnosti vyžadujú aj použitie takéhoto povrchu. Keramická dlaždica má protišmykové vlastnosti, ak je nameraný kritický bod sklzu najmenej 6 °. V garáži by sa mali používať dlaždice s minimálnou protišmykovou stupnicou, najlepšie R10, s uhlom sklzu medzi 10 ° a 19 °. Za zváženie tiež stojí použitie keramických dlaždíc v garáži s hrubou nerovnou štruktúrou, ktoré znižujú riziko pošmyknutia v dôsledku lepšej priľnavosti a v dôsledku toho zvyšujú bezpečnosť ich použitia. Ak si vyberieme správna, tak dlažba nebude šmýkať ani ked budeme nosiť turistická obuv alebo poľovnícka obuv.

Mrazuvzdornosť

Mrazuvzdornosť danej dlaždice závisí od parametra ich absorpcie vody vyjadreného symbolom E a určenia stupňa ich absorpcie. Keramické dlaždice s kompaktnou štruktúrou s menším počtom mikropórov budú mať spravidla nižšiu nasiakavosť, čo je dôležité, pretože inak sa vplyvom teploty v miestnosti pod 0 ° C poškodí glazúra použitá v garáži, ktorá s ňou nasiakla. Spravidla platí, že čím nižšia je nasiakavosť danej dlaždice, tým lepšia je jej mrazuvzdornosť, preto by sa v garáži mali používať dlaždice s nízkou nasiakavosťou pod 2,3%. Gresové dlaždice sa vyznačujú týmto koeficientom na úrovni 0,5%, takže gres sú super odolné voči možnému skĺznutiu. Gres je tiež vynikajúci pre domácnosť a záhradu - na podlahách aj na chodníkoch.

Estetika

Aj keď sa to javí ako okrajový problém, estetické problémy v miestnosti, ako je napríklad garáž, majú tiež svoj vlastný význam. Garážová dlaždica by mala mať spravidla tmavú farbu, napríklad grafitovú, antracitovú, čiernu alebo teplejšiu béžovú (tzv. Populárna béžová) a hnedú farbu. Estetiku povrchu garáže nepochybne zvýši aj použitie soklov z keramických dlaždíc, ich prilepením k stene, do určitej výšky, aby boli adekvátne chránené tieto povrchy, ktoré sú tiež vystavené nečistotám. Toto riešenie tiež umožní veľmi estetické a praktické dokončenie spojenia medzi stenou a podlahovou rovinou.

Čítané: 2268 x