Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Viete, čo je zónovanie matracov a aké má výhody?

Datum: 06.02.2023

Viete, k čomu slúži zónovanie, pre koho je vhodné a ako vybrať matrac podľa zón? Nákup kvalitného matraca by ste nemali podceňovať, a preto sme pre vás pripravili praktického sprievodcu. Zistite, aké druhy zónových matracov existujú, kedy vám prídu vhod a prečo na ne nedáte dopustiť.

zónovanie matracov

Čo to je 3, 5, 7-zónový matrac?

Zónový matrac obsahuje niekoľko segmentov, ktoré sú prispôsobené tvaru ľudského tela. Podľa počtu častí delíme tento typ na tri rôzne druhy.

Aký je rozdiel medzi matracmi s troma, piatimi alebo siedmimi zónami?

  • 3-zónový matrac je rozdelený na tri časti – pre hlavu, trup a nohy.
  • 5 zón poskytuje špeciálnu oporu taktiež kolenám a ramenám.
  • Úplným luxusom je matrac so siedmimi zónami, ktorý obsahuje prechody medzi jednotlivými časťami.

Vďaka tomuto usporiadaniu do segmentov je každý zónový matrac pohodlný, anatomický a jedincovi poskytuje dostatočnú oporu počas spánku.

Zóny matraca vás rozmaznajú a nechajú nerušene spať po celú noc

Luxusné matrace skopírujú tvar vášho tela a dokonale sa počas spánku prispôsobia. Vy sa tak vďaka nim ráno neprebúdzate polámaní, ale, naopak, plní energie a dokonale vyspatí. Zóny sú špeciálne vystužené a daným častiam tela poskytujú tú najlepšiu oporu, čím vám počas spánku zaistia maximálne pohodlie.

Výhody zónových matracov? Uľavia od bolesti chrbta, ale nie sú vhodné pre každého

Kvalitný viscoelastický matrac vám zaistí neprerušovaný spánok a uľaví vám od bolesti chrbta. Matrace so zónami sú vhodné pre všetkých spáčov, ktorí spia na boku. Špeciálne pre túto polohu sú totiž zóny navrhnuté. Avšak, pozor, aj napriek tomu, že vieme, aký vplyv majú na zdravie, nie sú vhodné pre deti, ktoré merajú menej ako 150 centimetrov. Prečo? Jednotlivé segmenty by nepodporovali požadované časti tela, pretože sú navrhnuté pre dospelých jedincov. Matrace so zónami nie sú taktiež vhodné ani pre osoby, čo zaspávajú na chrbte alebo na bruchu.

Rozmaznávajte sa spánkom na matraci z lenivej peny

Zaspávali ste už niekedy na matraci z lenivej peny? Ak áno, určite ste na to doteraz nezabudli. Práve lenivá pena vám totiž zaručí maximálny komfort pri zaspávaní, ale taktiež v priebehu celej noci. Matrac z pamäťovej peny dokonale skopíruje tvar vášho tela a počas spánku vás nikde netlačí. Preto je jedným z materiálov, ktorý sa používa na výrobu matracov so zónami, práve pena.

Ako vybrať matrac? Certifikácia nie je na škodu

Láka vás spánok na matraci, ktorý poskytne dokonalú oporu vašej hlave, krku, ramenám, strede tela, kolenám, lýtkam aj chodidlám? Než si zónový matrac zakúpite, uistite sa o tom, že je certifikovaný ako zdravotný matrac.

Zaujímať by vás mala taktiež výška. Všeobecne sa odporúčajú matrace, ktorý dosahujú výšku presahujúcu 14 centimetrov, ale skutočne komfortný spánok vám poskytnú matrace, čo sú vyššie ako 20 centimetrov. Platí jednoduché pravidlo: čím vyšší, tým pohodlnejší spánok. Vysoký matrac skrátka ponúka oveľa väčšie pohodlie než ten nízky.

Pokiaľ si chcete spraviť radosť a investovať do kvalitného matraca s 3, 5 alebo 7 zónami, ale nespíte na boku, nastal čas zmeniť svoje návyky. Zaspávanie v pozícii na boku je totiž pre telo najprirodzenejšie a je považované za najzdravšiu polohu vôbec. Špeciálne zónové matrace poskytnú celému vášmu telu požadovanú oporu a vaše svaly si tak počas spánku budú môcť zaslúžene odpočinúť. Doprajte si pohodlie a investujte do svojho zdravého spánku. Toto rozhodnutie nebudete ľutovať.

 

 

Zdroj obrázka: FotoDuets / Shutterstock.com

Čítané: 2625 x