Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Výstavba domu. Poradíme vám, aký materiál kúpiť

Datum: 12.02.2023

Postav dom, zasaď strom. Pred stavbou domu a zasadením stromu vás čaká dlhá cesta. Od tvorby projektu, cez rozpočet a výber stavebnej firmy až po rozhodnutie, z akého materiálu bude dom postavený.

Výstavba domu. Poradíme vám, aký materiál kúpiť

Veľmi dôležitý je posledný menovaný bod, a to výber materiálu. Od materiálu závisí nielen celková cena stavby, ale tiež jej životnosť a úspornosť. Z akých materiálov je možné dom postaviť?

Na čo myslieť pred kúpou materiálu

Výber stavebného materiálu na hrubú stavbu si premyslite pred začiatkom projektu výstavby. Vďaka tomuto postupu je jednoduchšie vytvoriť projekt s ohľadom na dispozície domu a tepelnej úspory. Výber materiálu má samozrejme značný vplyv na celkovú cenu stavby. Niekedy sa viac oplatí kúpiť lacnejší materiál a investovať do tepelnej izolácie. Tepelná izolácia ISOVER je cestou k najnižšej energetickej spotrebe domu. Pri výbere materiálu zohráva úlohu aj vaša predstava o tom, ako rýchlo chcete bývať. Iné tempo stavania dosiahnete pri tehlách a iné pri dreve. Vďaka niektorým materiálom môže byť hrubá stavba hotová za pár dní. Spomenúť musíme i rozpočet, ktorý často plány mení. Je výhodnejšie nechať všetko na stavebnú firmu. Firma dokáže zohnať materiál, zadarmo ho dovezie a má možnosti na poskytnutie zľavy.

Najvyužívanejšie stavebné materiály

Medzi klasické materiály patrí pálená tehla, ktorej na päty stúpa čoraz obľúbenejšie drevo. Pozrime sa bližšie na zúbok týmto dvom materiálom.

Pálená tehla

Pálená tehla patrí medzi tradičné materiály podobne ako izolácia ISOVER. Dom postavený z pálenej tehly je stále veľmi obľúbený kvôli skvelým vlastnostiam. Pálené tehly sú stabilné, pevné, trvanlivé a majú vysokú nosnosť. Staršie bytové a rodinné domy z tehál patria aj po rokoch ku kvalitným stavbám, o ktoré je značný záujem. Veľkým plusom v dobe zdražovania je schopnosť tehál pohlcovať teplo, čím je dosiahnutá tepelná úspora. V lete dokážu domy z tehál odolávať prehrievaniu. Tepelná izolácia a pálená tehla sú spojením, ktoré spĺňa normy energetickej úspory.

Drevo

Ak túžite po dome postavenom v tradičnom štýle, zvoľte drevo. Na vidieku sa stáva priam trendom stavať drevené domy, ktoré sú vizuálne veľmi pútavé. Okrem toho má drevo kvantum výhodných vlastností. V drevenom dome budete bývať rýchlejšie ako v tehlovom. Prakticky ihneď po výstavbe je možné sa do domu nasťahovať. Drevený dom dokážu firmy na kľúč postaviť za menej ako 3 mesiace. Pozor na to, že drevo je prírodný materiál vstrebávajúci vlhkosť. Z tohto dôvodu je nutné drevo zaizolovať. Ideálna izolácia dreva je ISOVER. Tepelná izolácia ISOVER bráni usádzaniu vlhkosti a tvorbe plesní. Ide o najúčinnejšiu metódu proti prechodu tepla cez konštrukciu. Izolácia ISOVER sa umiestňuje medzi konštrukčné prvky drevodomu (strecha, medziľahlé steny, podlaha). Zaizolovaný drevodom je komfortný na bývanie a znižuje náklady na vykurovanie. Obozretní buďte pri výbere dodávateľa izolácie. Návrh a realizácia musia byť odborne odvedené.

 

Čítané: 3129 x