Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Aby každá podlaha rovná bola

Datum: 14.03.2023

Čaká vás prerábka bytu alebo domu? A tentoraz nejde len o vymaľovanie stien? Máte v pláne vymeniť podlahy, ktoré už dosluhujú alebo vám už jednoducho nesedí ich farebnosť? Kým sa pustíte do realizácie novej podlahy, pamätajte, že podlaha v interiéri by mala byť nielen estetická, ale tiež odolná voči opotrebovaniu a jednoduchá na údržbu. Čo je však ešte dôležitejšie, mala by byť rovná.

Aby každá podlaha rovná bola

A aby taká naozaj bola, je potrebné, aby ste mali pred položením kobercov, plávajúcej podlahy, keramickej dlažby alebo lepených drevených podláh - rovný podklad. S tým vám pomôže nivelačná hmota. Na trhu je ich však hneď niekoľko. Podľa čoho si vybrať tú správnu? Keď sa budete riadiť tromi základnými kritériamivyrovnanie podlahy u vás prebehne bez problémov.

Prvou otázkou, ktorú by ste si mali položiť je, aká bude finálna vrstva vašej podlahy? Pokiaľ to bude plávajúca podlaha, keramická dlažba alebo koberec, úplne vám postačí bežná cementová nivelačná stierka, ktorou vyrovnáte aj väčšie nerovnosti (bežne až do hrúbky 35 mm), samozrejme pri predpoklade, že idete vyrovnávať bežné cementové potery a betónové podklady. Pokiaľ však finálnou vrstvou bude lepená drevená podlaha alebo epoxidová podlaha, mali by ste sa rozhodnúť pre nivelačné hmoty s vyššou triedou pevnosti. Druhým kritériom, ktoré je dôležité pri výbere nivelačnej hmoty, je hrúbka vrstvy, ktorú potrebujete a tretím dôležitým kritériom je materiál podkladu, na ktorý idete nivelačnú hmotu realizovať. V princípe platí, že na cementový podklad sa dáva cementová alebo sadrová hmota a na sadrový podklad môžete použiť iba sadrové nivelačné hmoty.

Samonivelizačná hmota

Všade tam, kde je potrebné vyrovnať povrch podlahy v malých hrúbkach (cca od 2-3 mm), predstavujú vhodné riešenie samonivelizačné sadrové stierky. Sú pevné, jednoducho sa s nimi pracuje, majú veľmi dobrým rozliv a po vyzretí vytvárajú pevný a ideálne rovný podklad či už na lepenie dlažby, parkiet, kobercov alebo iných podlahových krytín. Pred ich použitím je potrebné podklad ošetriť vhodným penetračným náterom. Penetračný náter nanášame rovnomerne na čistý a pripravený podklad. Tekutú nivelačnú hmotu je potrebné naliať, pokiaľ možno v jednom pracovnom kroku, v požadovanej hrúbke vrstvy a rovnomerne rozotrieť ozubenou stierkou. Veľkosť zubov by mala byť cca 2x väčšia ako je hrúbka vrstvy. Hneď po roztiahnutí hmoty nezabudnite nivelačnú stierku odvzdušniť ježovým valčekom, čím sa uvoľnia uzavreté vzduchové bubliny, a výsledkom bude rovný a súvislý povrch. Ak je potrebné realizovať viac vrstiev, ďalšia vrstva nivelačnej hmoty musí byť naliata hneď ako je predchádzajúca vrstva pochôdzna (cca 1-2 hod.). Pri dlhšej prestávke je potrebné s nalievaním ďalšej vrstvy počkať min. 48 hodín, a na povrchu predchádzajúcej vrstvy zopakovať proces penetrácie. Nezabudnite, že čerstvú nivelačnú hmotu je nutné chrániť vhodnými opatreniami proti rýchlemu vysúšaniu (pred prievanom či vysokou teplotou) počas celej doby zretia.

Samonivelizačné hmoty sa používajú nielen pri rekonštrukcii na vyrovnanie starej podlahy alebo zjednotenie rôznych výškových úrovní, ale aj v prípade novostavieb na nové potery, keď si podlahová krytina, napríklad veľkoformátová dlažba alebo linoleum, vyžaduje extrémne rovný podklad.

A ak si sami netrúfate na vyrovnanie podlahy neváhajte sa obrátiť na odborníkov MUREXIN, ktorý vám poradia tak s výberom vhodného materiálu, ako aj s realizáciou.

Čítané: 2384 x