Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Pozvite hygge aj do svojej obývačky

Datum: 26.09.2023

Leto sa s nami lúči poslednými slnečnými dňami, ale aj nadchádzajúca jeseň má svoje jedinečné kúzlo. Zvlášť, ak sa inšpirujete Škandinávskym kúzlom s názvom hygge . Práve Škandinávci so svojou dlhou zimou a ponurou tmou vedia, ako si život urobiť krajší. Poďte sa nimi inšpirovať a vykúzliť si atmosféru všeobjímajúcej pohody aj vo svojom domove.

Pozvite hygge aj do svojej obývačky

Čo je vlastne hygge?

Slovo hygge pochádza z dánčiny. Predstaviť si pod ním môžete pohodlie, pohodu, útulnosť… a hlavne nachádzanie krásy v každom okamihu. Hygge nie je (len) o vybavení domácnosti a krásnych maličkostiach, ale aj o prístupe, ktorý si nesieme v sebe. Tomuto prístupu, zvlášť v pochmúrnych mesiacoch, však môžeme prispieť práve tým, že si svoje okolie urobíme čo najkrajšie – a hlavne čo najpohodlnejšie.

Chcete zažiť pocit hygge na vlastnej koži? Poďte sa inšpirovať, ako ho môžete dosiahnuť v priebehu pár okamihov.

Ako si vykúzliť hygge v obývačke

Čas s milovanou rodinou a priateľmi, návrat k prírode, pocit bezpečia, prírodné materiály a vône… to všetko môže hygge charakterizovať. Ale nebojte. Nemusíte hneď meniť všetok nábytok. Ten pravý pocit pohody si môžete vyčarovať pomocou pár jednoduchých detailov.

Správna farebná paleta pre pohodovú atmosféru

V Dánsku je dlhá zima a noc – práve to je jedným z dôvodov, prečo Dáni siahajú pri navrhovaní svojej domácnosti po svetlých a prírodných farbách ako je biela, béžová, hnedá aj krémová alebo svetlo šedá. Veľmi dobre totiž vedia, že farby majú na našu psychiku zásadný vplyv a preto sa obklopujú svetlejšou farebnou paletou, ktorá dokáže navodiť príjemné pocity stability, istoty a poriadku.

Nemusíte ísť hneď maľovať byt alebo kupovať nový nábytok. Na správnu farebnú paletu stačí myslieť pri nákupe maličkostí, ktoré vášmu životu ten pravý pocit hygge dodajú.

Hygge v maličkostiach, ktoré milujete

Pýtajte sa sami seba. Čo vám robí skutočnú radosť? Pre niekoho je to knižnica plná krásnych kníh. Inému robí radosť krásny riad – šálku, z ktorej si vychutná prvú rannú kávu. Niekto túži žiť v obklopení umením. Čo je tá vaša vec, či už malá alebo veľká ktorá vám robí radosť? Práve tou by ste sa mali obklopiť.

Hygge je ale aj o pocite. O pocite príjemnej mikroplyšovej deky, do ktorej sa môžete zababušiť počas chladného večera. Do deky, ktoré vás zahreje a dodá vám pocit príjemného bezpečia.

Dekoratívne vankúšiky, ktoré si môžete našuchoriť a ponoriť sa do nich s obľúbenou knihou alebo seriálom.

Maličkosti, ktoré vám dodajú príjemný pocit, budete sa nimi deň čo deň kochať a oddávať sa ich pohodliu nie sú zbytočnosti. Sú základom hygge. A dobrého pocitu z domu…

Tlmené svetlo sviečok a plápolajúci oheň ako pohladenie po duši

Oheň nás fascinuje od pradávna. Pozerať na horiaci táborák alebo svetlo sviečky je jeden z najviac upokojujúcich, až trochu meditatívnych, pocitov.

Nemôžete si doma kvôli deťom, zvieratám či alergiám skutočnú sviečku dovoliť? Siahnite po LED sviečke, ktorá je úplne bezpečná a atmosféru vykúzli rovnako krásnu, ako tá skutočná.

Doprajte si starostlivosť o seba

Dobré jedlo, ktoré vás vráti do detstva, teplý nápoj – či už zvárač, kakao alebo napríklad čaj. Dlhý kúpeľ, masáž, aromaterapeutická vôňa (prečítajte si skvelý článok o vplyve vôní na našu psychiku i zdravie na MKLůžkoviny.cz )… To všetko patrí nielen k temnejším mesiacom roka, ale aj k starostlivosti o seba samého.

Doprajte si pre seba to najlepšie – aby ste mohli dopriať to najlepšie všetkým svojim milovaným.

 

 

 

Čítané: 1809 x