Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ako vybrať farbu na stenu podľa Feng Shui?

Datum: 05.02.2024

Feng Shui je starodávne čínske učenie, ktoré sa zaoberá interakciou medzi človekom a jeho prostredím. Podľa tohto učenia má každá farba svoju vlastnú energiu. Jednotlivé farby môžu ovplyvniť naše fyzické a duševné zdravie, vzťahy a celkovú pohodu.

Ako vybrať farbu na stenu podľa Feng Shui?

Ak chcete vytvoriť domov plný pokoja a harmónie, je dôležité pochopiť základy Feng Shui a vedieť, ako vybrať správnu farbu na steny.

Čo je Feng Shui a základné princípy tejto filozofie

Feng Shui je staroveká čínska filozofia, ktorá zdôrazňuje vzťah medzi ľuďmi a ich okolím. Cieľom je dosiahnuť harmonický tok energie, známy ako "čchi", ktorý prináša pozitívne vplyvy do života každého jednotlivca. Základné princípy Feng Shui vychádzajú z rovnováhy prvkov - dreva, ohňa, zeme, kovu a vody, ktoré sú kľúčové pre dobrý tok energie. Každému elementu je priradená určitá farba:

  • Drevo: zelená, modrá
  • Oheň: červená, oranžová
  • Zem: žltá, béžová, hnedá
  • Kov: biela, strieborná, zlatá
  • Voda: modrá, čierna

Výber farby na stenu podľa Feng Shui

Vyberanie farby na stenu podľa Feng Shui môže byť kreatívnym procesom, ktorý vám pomôže vytvoriť domov plný pokoja a rovnováhy. Pamätajte však, že najdôležitejšie je počúvať svoje vlastné pocity a vytvárať prostredie, ktoré vám prináša potešenie a pohodu.

Pri výbere farby na stenu podľa Feng Shui je potrebné zvážiť nasledujúce faktory:

  • Poloha miestnosti: Každá miestnosť v dome má svoju vlastnú funkciu, a preto by mala byť zariadená tak, aby podporovala túto funkciu. Napríklad do spálne by sa mali voliť upokojujúce farby, ktoré podporujú relaxáciu. Do obývačky môžete vybrať energickejšie farby, tie podporujú spoločenskú interakciu.
  • Orientácia miestnosti: Orientácia miestnosti podľa svetových strán môže tiež ovplyvniť výber farby. Napríklad miestnosti orientované na juh sa považujú za miestnosti s dobrou energiou, a preto do nich zvoľte teplé farby ako je červená alebo žltá.
  • Veľkosť miestnosti: Farba môže ovplyvniť aj pôsobenie veľkosti miestnosti. Napríklad svetlé farby opticky zväčšia miestnosť, zatiaľ čo tmavé farby môžu miestnosť opticky zmenšiť.
  • Osobné preferencie: Samozrejme, že pri výbere farby na stenu by ste mali brať do úvahy aj svoje osobné preferencie. Ak sa vám určitá farba páči, vymaľujte ňou steny a budete sa cítiť dobre.

Farebné inšpirácie podľa Feng Shui

Do obývačky vyberte farby laky ako je zelená, modrá, žltá a oranžová. Podľa Feng Shui sa budete dobre cítiť v spálni vymaľovanej do modra, zelena a do béžovej farby. Tieto farby nemusia byť len na stenách. Vyberte si doplnky do spálne v uvedených farbách, napríklad prehozy, koberce a závesy. V kuchyni sa môžete cítiť plní energie a príjemne, keď ju vymaľujete bielou, žltou a oranžovou farbou. Do kúpeľne patria farby ako modrá, biela a strieborná. Kreativitu v pracovni povzbudí zelená, modrá a hnedá farba.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 595 x