Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Kvitnúci čaj, nápoj čínskych cisárov

Datum: 09.12.2014

Počuli ste už o kvitnúcom čaji?

Ak nie, nie je sa veľmi čomu diviť. Tento špeciálny druh čínskeho čaju sa k nám dostal len nedávno, a preto sa ešte nestihol priveľmi rozšíriť. Ale nepochybne je to len otázkou času, ako to bolo pri bielom čaji, ktorý je u nás známejší prakticky tiež len za posledné desaťročie. Nielen pitie kvitnúceho čaju, ale aj jeho príprava je priam zážitkom, na ktorý len tak nezabudnete.

Názov „kvitnúci čaj“skutočne nie je len nejakým marketingovým ťahom. Je to balík rôznych lístkov a kvetín, ktorý v šálke či kanvici plnej horúcej vody doslova a do písmena rozkvitne – nádherný kvet vylezie zo svojej lístkovej kukly a vy zažijete zázrak kvitnutia v priamom prenose za niekoľko minút.

Na prípravu je vhodný číry sklenený čajník, nakoľko v ňom najlepšie uvidíte, čo sa to vlastne v tej vode udeje.

Ako to funguje? Na prípravu takéhoto kvitnúceho čaju sa používajú len tie najkrajšie listy čajovníka a vyberané kvety rôznych vonných rastlín, ako napríklad jazmín, ibištek, či amarant. Nakoľko v tomto prípade nejde len o chuť, ale aj o vzhľad, vyberajú sa všetky bylinky skutočne poctivo. Následne sa všetko dohromady zabalí takým spôsobom, aby kvet vo vnútri balíka po nasiaknutí vody napučal a sám sa oslobodil z listového zajatia. Po niekoľkých minútach rozkvitne a ukáže sa v celej svojej kráse.

Dodnes zostáva kvitnúci čaj menšou záhadou. Nikto presne nevie, kedy vznikol. Niektorí tvrdia, že si ho ako exkluzívnu pochúťku vychutnávali už čínski cisári, iní zas, že bol vymyslený až niekedy začiatkom minulého storočia.

Či už je pravdou jedno alebo druhé, tradícia ostáva stále na východe. Kvitnúce čaje dodnes vyrábajú ručne majstri čajového remesla vo vybraných čínskych provinciách, vhodných na pestovanie čaju bez použitia pesticídov či inej chémie.

Zatiaľ sme sa však bavili len o estetickej stránke.

Čo je však najdôležitejšie, je kvalita kvitnúceho čaju – a tá je bez preháňania špičková.

Používajú sa len tie najlepšie čajové lístky, ktoré sú potom sušené pod prísnym dohľadom.A na to, aby ste si skutočne overili, že sa používajú len čajové lístky výnimočnej kvality, nemusíte byť práve znalec – odborník. Existuje jednoduchý test.

Skúste akýkoľvek čaj uvariť z jednej dávky viac než raz. Skutočne je to takto jednoduché.

Na chuti viacerých výluhov poznáte, či je čaj kvalitný alebo nie. Klasické vrecúškové čaje z obchodu obvykle nevydržia viac ako jedno lúhovanie. Pokus o druhý čaj z toho istého vrecúška sa končieva ako nepitná zafarbená voda, ktorá je vhodná akurát tak na vyliatie.

Ale kvalitné čaje aj viacnásobným lúhovaním nestrácajú nič (alebo len veľmi málo) zo svojej chuti a vône. Samozrejme, má to svoje limity, ale každá dávka vydrží minimálne 2 až 3 lúhovania. A to isté platí aj pre kvitnúce čaje. Jeden kvet vydrží obvykle 3 lúhovania bez postrehnuteľného zhorknutia čaju – len pri každom ďalšom použití ho treba nechať lúhovať o trocha dlhšie.

Kvitnúci čaj má okrem výbornej chuti aj veľmi dobrú vôňu, ktorú spôsobuje práve kvet zabalený vo vnútri. Vylúhovaním kvetu síce nezmeníte chuť nápoja, ale dodáte mu jemnú vôňu, ktorá príjemne dopĺňa výsledný zážitok.

Ak teda hľadáte skutočne kvalitný čaj, ktorý je zaujímavý nielen svojou chuťou, ale aj niečím navyše, kvitnúce čaje budú určite vašou obľúbenou voľbou. 

Čítané: 5813 x