Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Základná znalosť človeka – ako vybrať ďalekohľad?

Datum: 12.03.2018

Asi to veľa z nás v živote nerobilo a možno ani robiť nebude, ale vybrať správny ďalekohľad vôbec nemusí byť tak ľahké ako sa zdá. Zoznámte sa teda so základnými pojmami, ktoré sa s ďalekohľadmi spájajú.

Keby sa vás niekto opýtal, ktoré ľudské vynálezy považujete za najprínosnejšie, ako by ste odpovedali? Niekto by povedal, že auto, iní, že počítač, notebook, internet alebo nejakú vec, ktorú každodenne využívame. Nepochybne, tieto vynálezy sú skutočne prínosné a mnohí z nás by si bez nich nevedeli predstaviť život, ale verte či nie, život bez nich možný je a dajú sa nahradiť iným vecami. Málokoho by asi napadlo, že veľmi podstatným vynálezom pre ľudstvo bol vynález šošoviek, s ktorými súvisia okrem iného aj ďalekohľady.

Šošovky našli svoje uplatnenie v mnohých sférach života, najviac ich zrejme využívame vo forme okuliarov, ktoré mnohým z nás výrazne zvyšujú kvalitu života. My sa ale pozrime na iný vynález, ktorý je založený na šošovkách, a to ďalekohľad, presnejšie, ako taký ďalekohľad vybrať.

Ďalekohľad, zábava pre každého

Vynechajme z nášho objasňovania profesionálne ďalekohľady, pri ktorých sa stretnete s oveľa väčšou náložou rôznych pojmov a číselných údajov, v ktorých sa ľahko stratíte. Pozrime sa teda na bežné ďalekohľady, ktoré môže vlastniť a používať skutočne každý z nás.

Asi by ste uhádli, že základným parametrom ďalekohľadu je jeho zväčšenie, ktoré sa udáva zároveň s priemerom objektívu ďalekohľadu, napríklad v podobe 10x50. Na kvalitu obrazu ďalekohľadu má výrazný vplyv rozlíšenie ďalekohľadu, ale aj jeho svetelnosť, ktorá závisí od priemeru objektívu. Na kvalitu obrazu vplýva aj kvalita optického skla, ktoré sa v ďalekohľade nachádza a taktiež aj antireflexné vrstvy, ktorých hlavná úloha je eliminácia odleskov a zväčšenie ostrosti obrazu.

Zaujímať vás určite bude aj zorné pole ďalekohľadu, jeho vodeodolnosť a veľmi podstatná odolnosť voči vnútornému hmleniu. Na základe týchto parametrov sa ďalekohľady rozdeľujú do rôznych skupín podľa použitia a ceny. Vám už zostáva len vybrať si taký, ktorý bude presne spĺňať vaše očakávania. Vyberať môžete napríklad na webe www.Edalekohlady.sk.

Čítané: 4197 x