Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Čo nás môže naučiť Napoleon Hill o úspechu

Datum: 02.05.2019

Napoleon Hill je považovaný za jedného z najväčších mysliteľov v oblasti seba-zdokonaľovania a úspechu ako ktorákoľvek iná osoba v histórii.

Narodil sa v pomerne biednych pomeroch a svoju kariéru začal ako skromný novinár. Prelom v jeho živote nastal, keď bol požiadaný o rozhovor s oceľovým magnátom Andrewom Carnegie, ktorý mal rozbehnutý snáď najväčší poctivý biznis na svete a bol v tom čase jedným z najbohatších ľudí.

Carnegie bol tak ohromený mladým reportérom, že ho presvedčil, aby spísal prvú filozofiu individuálneho úspechu na svete. Dokončenie tohto projektu nakoniec trvalo vyše 20 rokov.

Napoleon Hill sa tejto téme venoval celý život. Vo svojich dielach skúmal, ako naše myslenie ovplyvňuje osobný úspech. Napísal o tom niekoľko kníh. Najznámejšia je Mysli a zbohatni (v originále Think and Grow Rich). Táto kniha predala viac ako 20 miliónov výtlačkov.

Vydanie tejto knihy prispelo k novým myšlienkam v tridsiatych rokoch minulého storočia, teda v období veľkej depresie. Kniha pomohla miliónom ľudí prekonať krízu a vydobyť si úspech.

Napoleon Hill pre napísanie tejto knihy preskúmal viac ako 500 úspešných Američanov, aby zistil, aké sociálne a ekonomické vlastnosti ich spájajú. Najmä sa zameriaval na to, akým spôsobom funguje ich myseľ a ako sa im podarilo vybudovať poctivý biznis. Na základe záverov zo svojho výskumu zhrnul 13 princípov úspechu, ktoré ovplyvňujú osobný úspech.

„Čomu je myseľ človeka schopná u​​veriť, to môže aj dosiahnuť,“ je jadrom filozofie Napoleona Hilla. Filozofia sa zhoduje so všetkými náboženstvami, zostáva politicky neutrálna a je chápaná ľuďmi všetkých tried.

Na základe svojho úspechu sa Napoleon Hill neskôr stal aj poradcom prezidenta Franklina D. Roosevelta.

Napoleon Hill predstavil tieto kroky k úspechu

Tu je 13 krokov k úspechu, ako sú uvedené v knihe:

  • túžba
  • viera
  • autosugescia
  • špecializované vedomosti
  • predstavivosť
  • organizované plánovanie
  • rozhodnosť
  • vytrvalosť
  • sila skupiny
  • sexuálna energia
  • podvedomie
  • vedomie

Podľa Napoleona Hilla však existuje aj šesť obáv, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na život a môžu sa stať aj našimi hlavnými prekážkami na ceste za bohatstvom. Medzi týchto šesť obáva patrí  chudoba, staroba, kritika, choroba, láska a smrť. Trpíme napríklad strachom z chudoby počas recesie alebo strachom zo smrti pri chorobe. Tieto negatívne myšlienky nás zbavujú kontroly nad vlastným vedomím a zabraňujú tomu, aby sme dokázali dosiahnuť úspech a vybudovať poctivý biznis.

Napoleon Hill však našťastie tvrdí, že odpovede na prekonanie týchto obáv sa nachádzajú v samotných symptómoch nášho strachu, a hoci ich nemožno ľahko odstrániť, nie je to nemožné. Pomoc by sme mali hľadať v našom vnútri.

Náš šiesty zmysel má spojenie s nekonečnou inteligenciou a poskytuje kombináciu duchovných a praktických myšlienok, ktoré nám dodávajú silu a rozhodnosť na ceste za tým, čo sme si vytúžili. Ak chceme vybudovať poctivý biznis, musíme byť plne presvedčený, že sa nám to podarí.

Nielenže nás šiesty zmysel varuje pred hroziacimi nebezpečenstvami, ale upozorňuje nás aj na príležitosti, ktoré nám život neustále ponúka. Stačí sa zahĺbiť do seba a veriť vo svoj úspech, čím sa naša myseľ a šiesty zmysel zameria na také podnety, ktoré nás k tomuto úspechu skutočne dovedú.

Čítané: 3618 x