Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Kogeneračné jednotky: najefektívnejšie zariadenia na výrobu elektriny a tepla

Datum: 04.10.2020

Bez elektriny a tepla si už v súčasnosti ťažko predstaviť život. V moderných technológiách ide výroba oboch ruka v ruke.

Tak vznikla aj technológia kogenerácie. Na rozdiel od elektrocentrál kogeneračné jednotky poskytujú nielen výrobu elektriny, ale i tepla.

Čo sú to kogeneračné jednotky?

Ide o moderné vykurovacie systémy, poskytujúce nielen teplo na vykurovanie a teplú vodu, ale aj elektrický prúd na pokrytie vlastnej potreby. Energia sa tak zúžitkuje hneď dvakrát a s vysokou účinnosťou.

Kogeneračné jednotky pre priemysel, kancelárie i rodinné domy

Najvýkonnejšie kogeneračné jednotky disponujú plynovými motormi a potrebujú vlastnú strojovňu. Väčšinou ich dodávajú do priemyselných prevádzok, výrobných areálov, nemocníc, kancelárskych komplexov, obchodných domov.

Pre potreby menších bytových komplexov a prevádzok sú k dispozícii blokové kogeneračné jednotky v kompaktnom prevedení a veľkostne uspôsobené inštalácii do bežnej kotolne.

Najnižšiu výkonovú kategóriu reprezentujú mikrokogeneračné jednotky a sú určené pre potreby rodinných domov.

Ako fungujú kogeneračné jednotky?

Kogeneračné jednotky sa skladajú zo spaľovacieho motora, vyrábajúceho elektrický prúd prostredníctvom generátora. Vznikajúce odpadové teplo sa využije na vykurovanie a prípravu teplej vody. Motor sa môže prevádzkovať zemným plynom, vykurovacím olejom alebo drevom. Elektrický prúd a teplo sa dajú vyrábať približne v pomere jedna ku dvom.

V prevádzkovom režime sú kogeneračné jednotky veľmi variabilné. Napríklad paralelne s verejnou sieťou, ostrovné autonómne zapojenie či ako záložné zdroje.

Výhody kogeneračných jednotiek

  • dostupné pre bežného spotrebiteľa
  • zefektívnenie produkcie dvoch najpoužívanejších foriem energie
  • ekologicky šetrné
  • menšia závislosť na verejnej elektrickej sieti

Ak zvažujete kúpu kogeneračnej jednotky, prípadne by sa vám šikla elektrocentrála, pozorne sa oboznámte s vlastnosťami produktov ako sú hlučnosť prevádzky, energetická trieda, spôsob ovládania, interval údržby, možnosť akumulácie prúdu. Nechajte si radšej poradiť od odborníka a samotnú inštaláciu zverte tiež do jeho rúk.

Ak potrebujete tieto zariadenia, alebo tiež šikovné stroje, ako sú napríklad minibager či nakladač, jednorazovo, skvelým riešením je požičovňa stavebných strojov.      

 

 

 

 

Čítané: 2740 x