Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Toto by ste do úst nedali. Najnechutnejšie jedlá sveta

Datum: 07.01.2021

V slovenskej a európskej gastronómii nájdete jedlá, ktoré sú priam delikatesou. Možno aj preto je Európa tak veľmi obľúbenou destináciou na trávenie dovolenky pre ľudí z iných kontinentov.

Najnechutnejšie jedlá sveta

Existujú však krajiny, v ktorých môžete natrafiť na jedlá pre našinca nestráviteľné už na prvý pohľad alebo nádych. Niektoré z nich sú možno chuťovo veľmi dobré, ale človek je predovšetkým svojimi zmyslami a nasledujúce jedlá nevyzerajú či nevoňajú veľmi vábne.

Kvasená raja

Raja patrí medzi pochúťku v celej Ázii. A to aj napriek tomu, že doslovne smrdí ako zhnité mäso povaľujúce sa týždeň na zaprášenej ulici alebo výkaly z latríny. Niekedy je z uvedeného smradu zle dokonca aj našincom, ktorí kvasenú raju konzumujú prakticky denne. Zápach je spôsobený tým, že raja nemá močový mechúr a moč vylučuje celým telom. Z moču sa následne tvorí čpavok, ktorý je známy nepríjemným, štipľavým zápachom. Raja sa zväčša podáva narezaná na jemné plátky, aby bol pach o niečo menší. Rybe na chuti nič nechýba, ale pripravte sa na to, že po konzumácii si budete musieť prepláchnuť ústa a poriadne sa naparfumovať.

Živé chobotničky

Chobotnice sú niektorým ľuďom odporné aj grilované alebo varené. Títo ľudia si iste nevedie predstaviť jesť chobotnice živé. Avšak práve živé chobotničky sú pochúťkou pre obyvateľov Kórey, ktorá je bohatá na podobné podivuhodné delikatesy. Chobotničky sa pri jedení hýbu a veľmi často sa im podarí prilepiť sa na vaše podnebie alebo na vnútro hrdla. Už len predstava chobotnice držiacej sa chápadlami v ústach je naozaj hnusná, nemyslíte? Ak sa aj napriek tomu rozhodnete túto špecialitu vyskúšať, vraj je najlepšia so sezamovými semiačkami.

Haggis

Pod týmto názvom sa skrývajú teľacie žalúdky naplnené vnútornosťami. Uvedené jedlo je škótskym národným pokladom a Škóti jedia haggis pri každej výnimočnej príležitosti. Haggis vznikol už v 17. storočí, kedy museli Škóti odvádzať vrchnosti skoro všetky plodiny a dobytok. Živili sa len tým, čo im ostalo. Často to boli hlavne vnútornosti zvierat. Zároveň sú obyvatelia Škótska pevne spätí s prírodou a veria na kúzla či škriatkov. Preto si vybrali aj haggis za národné jedlo. Veria totiž, že vnútornosti ich ochránia a dodajú im nadprirodzenú silu. Z čoho presne pozostáva haggis? Haggis sa pripravuje zo žalúdkov teľaťa, do ktorého sa vloží zmes pečene, srdca a pľúc. Pokrm sa varí zhruba tri hodiny a domáci na neho nedajú dopustiť.

Kačacie embryá

Kačacie embryá si môžete objednať v každej reštaurácii južnej Ázie, a to hlavne vo Vietname a na Filipínach. Jedlo sa nazýva Balut. V niektorých oblastiach sa varí nielen z kačacích, ale aj kuracích embryí. Jedlo na prvý pohľad vyzerá ako vypichnuté slizké oko. Pred uvarením musí kuchár venovať veľkú pozornosť nakladeným vajíčkam. V momente, keď zbadá, že zárodok sa vyvíja, začnú sa prípravy na varenie. Vajcia s embryami kačice alebo kurčiat sa najskôr zopár minút povaria. Následne rozbijete škrupinu a embryo jete kompletne vrátane zobáčika či pazúrov.

Pečený škorpión a rôzne chrobáky

Na záver ešte zopár odpudzujúcich jedál, ktoré opäť pochádzajú z Ázie. Na tomto kontinente nájdete v pouličných stánkoch pečené dobroty naozaj zo všetkého, čo príroda ponúka. Napríklad aj zo škorpióna, ktorý sa podáva napichnutý na drevenú paličku podobne ako u nás cukrová vata. Keď prekonáte prvotný odpor, vychutnáte si chrumkavý povrch a jemné mäso vo vnútri. Na ázijských uliciach si môžete dopriať aj vyprážané mravce, húsenice, červíkov alebo chrobákov. Vraj chutia ako chipsy a sú plné proteínov. My túto dobrôtku radšej necháme ochutnať iným ľuďom s lepším žalúdkom a väčšou odvahou.

 

 

Čítané: 5680 x