Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

V Banskobystrickom kraji obnoví pestovateľskú výchovu spôsobom budúcnosti. Hľadá školy, ktoré dostanú farmy budúcnosti úplne zadarmo.

Datum: 23.02.2022

V Banskobystrickom kraji dostanú školy zadarmo najmodernejšie minifarmy budúcnosti. Martin Pechovský s partnermi spúšťa ďalší inovačný projekt s metodikou a výukou aquapónie a hydropónie.

pestovateľská výchova

Martin Pechovský sa dlhodobo venuje inováciám, organizuje podujatia pre štartovanie nápadov a podporuje projekty pre rozvoj mladých ľudí v Banskobystrickom kraji. Tentokrát spojil niekoľko ľudí a spoločností venujúcich sa novým spôsobom pestovania. Ich snom je pomocou najmodernejších technológií obnoviť pestovateľské práce práve na školách.

„Demografická krivka rastie, starneme a na našej planéte žije čím ďalej, tým viac ľudí. Miesto na pestovanie a chov našich potravín sa stále zužuje a pôda je čím ďalej, tým viac vyťaženejšia. Voda je kontaminovanejšia a je jej stále menej. Nutričná hodnota potravín klesá, a preto musíme častejšie dopĺňať vitamíny.

Toto pestovanie je unikátne v tom, že špeciálne technológie zabezpečia rast zeleniny v akomkoľvek počasí, či období. Jedná sa o aquaponické a hydroponické systémy. Chceme deťom ukázať, že paradajky a ryby nemusia nájsť len v obchode. Len s pomocou svojho mobilu budú vedieť kontrolovať a nastavovať celý cyklus pestovania a chovu. Bude to o to zaujímavejšie, že ukážeme aj cyklus ako z chovu rýb vydolovať živiny pre rastliny.“ hovorí Pechovský

Projekt počíta s ôsmimi školami, ktoré dostanú kompletnú aquaponickú alebo hydroponickú mini farmu s celou technológiou a podporou zadarmo. 

„Hľadáme najmä základné školy, čo najbližšie k Banskej Bystrici, ktoré sa zapoja do nášho projektu. Školy, ktoré sa zapoja a vyberieme si ich, dostanú komplet prototypy mini fariem so všetkým čo ku tomu patrí. Dostanú rozhranie, kde budú mať všetky základné webináre a návody. Deti dostanú aplikáciu do mobilov a video ako sa starať o takúto farmu. Prototypy fariem pre školy sa nám podarí priniesť vďaka spojeniu verejného sektora, súkromných investorov až spoza hraníc, a metodike asociácie aquaponických farem v Českej republike.“ dodal Pechovský

Najúspešnejšie projekty týchto fariem sú najviac vnímané u našich susedov v Českej republike, kde založili aj asociáciu pre novo vznikajúce farmy. 

„Aquapónia jedného dňa pomôže nasýtiť milióny ľudí po celom svete. Napokon už dnes umožňuje pestovať potraviny tak kvalitné a chutné, že tradičné poľnohospodárstvo začína byť pozadu.“ Michal Fojtík zakladateľ Asociácie Aaquaponických Fariem (CZ)

Slovenský konštruktér celého projektu vyučuje robotiku a umelú inteligenciu na univerzite v Saudskej Arábii. Práve tam rieši systémy a stravovanie, pretože ich oblasť sa borí s veľký suchom a má najväčšie problémy s vodou. 

„Saudská Arábia nemá vodu a to je problém. Akékoľvek pestovanie je náročné na vodu a práve auqaponické a hydroponické systémy zabezpečujú kolobeh tej istej vody a tak jej dokážu ušetriť až 95%. Oslovilo nás aj tunajšie Ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré si rýchlo uvedomilo, že farmy budúcnosti im vyprodukujú sto násobne viac rastlín z tej istej vody ako za normálnych okolností. Spojili sme sa Martinom Pechovským a hodláme výrobu týchto systémov situovať práve do Banskobystrického kraja.“ Konštruktér, dizajnér a investor Jozef Dubovec 

Školy sa môžu zapojiť prostredníctvom webstránky www.plufix.sk alebo telefonicky u pána Pechovského 0902 874 332

Čítané: 3187 x