Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Nenechajte stavebné stroje  zaháľať ani počas zimy

Datum: 28.02.2022

To, že zimy sú každý rok teplejšie, robí vrásky expertom na klímu, no nahráva stavebnému trhu. Sezóna sa predlžuje a stavebné stroje často nezaháľajú ani v januári, vyššie teploty im však prinášajú ďalšie nástrahy.

Nenechajte stavebné stroje zaháľať ani počas zimy

Prečítajte si, ktoré stavebné stroje  využijete aj v zime a na čo si pri ich prevádzke v tomto období dať pozor.

Radšej pásový bager 

Minibager, bager či dozéry si často predstavujeme ako stroje s pásovým podvozkom, ktoré si poradia s každým terénom.. Výnimkou na staveniskách však nie sú ani kolesové rýpadlá (bagre), nakladače či iné kolesové stroje. V ich prípade by ste sa mali mať na pozore. Teploty nad nulou počas zimy totiž prinášajú namiesto snehu a zamrznutého povrchu často rozbahnenú pôdu. Tomu ešte pomáhajú zrážky, ktoré mávajú čoraz častejšie podobu dažďa a nie snehu. Kolesové stroje síce majú svoje výhody, ako napr. rýchly presun na väčšie vzdialenosti či nižšie náklady na údržbu podvozku, v hlbokom blate či snehu rýchlo zapadnú.

Pásové stroje si, na rozdiel od nich, poradia s takmer akýmkoľvek terénom – nepriechodný pre ne môže byť snáď iba močiar. Okrem toho majú lepšiu stabilitu aj na mäkkom povrchu (kolesové stroje si musia vypomáhať podperami) a omnoho lepšiu obratnosť. Dokážu sa totiž otočiť aj na mieste, nemusíte sa teda obávať o ich okolie ani pri práci na stiesnených pozemkoch.

Daňou za vysokú priechodnosť terénom je necitlivosť pásom k povrchu, po ktorom sa pohybujú. Dokážu nielen zničiť trávnaté porasty, ale tiež poškodiť asfaltové cesty a chodníky, o dláždených ani nehovoriac. V mestskej zástavbe sú teda zase lepšou voľbou kolesové podvozky.

Nezabudnite na servis, prípadne zazimovanie pre stavebné stroje 

Stavebné stroje CAT majú robustnú konštrukciu a vývojári pri ich návrhu počítali s použitím za každých podmienok. Sú teda schopné aj prevádzky pri teplotách hlboko pod nulou. V týchto podmienkach však dvojnásobne platí, že stroj vám bude slúžiť iba do takej miery, akú starostlivosť mu budete venovať.

Príprava na zimnú sezónu by teda mala zahŕňať servisnú prehliadku. Pri nej by ste mali nechať skontrolovať nielen množstvo oleja či stav filtrov, ale tiež stroj očistiť a prezrieť, prípadne ošetriť alebo vymeniť tesnenia, hadice a rôzne gumové diely a pohyblivé časti. Mráz totiž môže spôsobiť ich popraskanie, a to zase následný únik kvapalín či rýchle opotrebovanie stroja. Dajte si tiež pozor, aby voda pri čistení nezatiekla tam, kam nemá – pri zamrznutí totiž zväčší svoj objem a mohla byť poškodiť niektorú z častí stroja.

Nezabudnite tiež skontrolovať množstvo a bod mrazu chladiacej kvapaliny a stav akumulátorov. Ak čakáte tuhú zimu, mali by ste pridávať do tankovanej nafty vhodné aditíva, ktoré zabránia jej zamrznutiu (bežná „zimná“ nafta môže zamrznúť už pri - 20 °C).

Tip pre vás:

Podobný postup ako pri servise pred sezónou platí aj pre stavebné stroje, ktoré nebudete počas zimy používať. Pri ich zazimovaní ich nezabudnite očistiť a umiestniť do krytých priestorov. Batériu vyberte a uložte do vykurovanej miestnosti.

Nekupujte samostatné stroje na zimnú údržbu

Zima so sebou prináša aj sezónnu údržbu areálu firmy či jeho okolia. Patrí sem nielen odhŕňanie snehu a posyp, ale tiež napr. úprava drevín či pozemku alebo príprava pevného paliva na vykurovanie. Na tieto činnosti však nemusíte kupovať samostatnú techniku.

Bohaté príslušenstvo pre stavebné stroje  ako rýpadlo-nakladače, teleskopické manipulátory, dozéry či kolesové nakladače vám pomôže zvládnuť aj tieto činnosti. Na odpratávanie snehu môžete použiť radlice, ale aj snežné frézy, ktoré si poradia aj s desiatkami cm hrubou vrstvou snehu na rozľahlých plochách. S posypom vám pomôže rozmetadlo a s čistením areálu zase zametacia kefa.

Tip pre vás:

Vďaka príslušenstvu môžete všetky uvedené činnosti spojené so zimnou údržbou ponúknuť aj vašim zákazníkom a zabezpečiť tak firme príjem aj mimo sezóny.

Nemáte finančné rezervy? Vyriešia to použité stroje 

Kúpa nových strojov je pomerne veľký zásah do finančného toku firmy. To do istej miery rieši financovanie formou lízingu, ktoré však cenu navyšuje. Alternatívou pri nedostatku finančných rezerv vo vašej firme môže byť kúpa použitých strojov.

Použité stroje možno nie sú vybavené takými funkciami ako nové, v prípade spoľahlivého predajcu ako napr. Zeppelin SK však budete mať istotu, že stroj bude udržiavaný, plne vyservisovaný a pripravený na nasadenie. Vo väčšine prípadov navyše získate aj na takýto použitý stroj záruku.

 

Čítané: 3688 x