Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Tipy pre každého ako čítať viac kníh

Datum: 30.03.2022

Čítanie kníh patrí medzi spôsoby trávenia času, ktoré nám zároveň prinášajú aj množstvo benefitov. Pravidelné čítanie napríklad výrazne redukuje úroveň stresu a rovnako nám rozširuje obzory. Vďaka čítaniu máme omnoho širšiu a kvetnatejšiu slovnú zásobu a vieme sa lepšie vyjadrovať v písanej aj hovorenej komunikácii. Ako čítať viac kníh a využívať tak všetky benefity pravidelného čítania?

 

ako čítať viac kníh

Čas na čítanie

Základom pre to, aby ste viac čítali je vyhradenie si času. Napríklad si môžete povedať, že vždy pri ceste autobusom budete čítať knihu. Tiež si môžete povedať, že vždy pred spaním prečítate určitý počet strán. V tomto návyku je však potrebné byť absolútne pravidelný, aby sa vám čo najviac zautomatizoval. Zároveň je ale dobré si aj vytvárať príležitosti na čítanie a čítanie si užívať kedykoľvek počas dňa.

Ak sa vám zdá príliš náročné neustále nosiť so sebou knihu, môžete to vyriešiť napríklad čítačkou kníh. Digitálna čítačka je ľahká a skladná. Patrí medzi praktické doplnky všetkých knihomoľov, ale vhodná je aj pre ľudí, ktorí nečítajú vo veľkom množstve. Široký výber čítačiek kníh nájdete napríklad na Alza, dokonca aj v množstve cenových kategórií.

Ako čítať viac?

Pokiaľ chcete čítať viac, mali by ste si vyberať literatúru, ktorá vás zaujíma. Vyberajte si knihy na základe vášho záujmu a nevyberajte si len tie, ktoré sú vám odporúčané. Snažte sa nájsť si žáner, ktorý je pre vás zaujímavý, čo vás bude motivovať k častejšiemu a intenzívnejšiemu čítaniu.

Pre niekoho môže byť skvelou voľbou ako viac čítať aj čítanie viacerých kníh súčasne. Takto môžete jednoducho vyberať podľa vašej nálady – napríklad faktografiu keď máte dostatok energie a beletriu na večer po náročnom dni. K prečítaniu viacerých kníh vám môže pomôcť aj naučiť sa rýchlejšie čítať. Rýchlejšie čítanie dosiahnete pohybovaním iba očami. Čím viac budete čítať, mala by sa úmerne zvyšovať aj rýchlosť vášho čítania.

Pre motiváciu je skvelou voľbou aj sledovanie mnohých zaujímavých účtov na sociálnych sieťach. Môžete sa tak motivovať k čítaniu, hľadať si inšpiráciu pre výber ďalších kníh a tiež to môže byť vaša pripomienka pre dennú dávku literatúry. Aj keď čítanie je super a treba čítať veľa, nezabúdajte, že nejde o žiadnu súťaž a čítajte toľko, koľko vám čas dovoľuje. Kvalita je vždy lepšia ako kvantita a tak radšej pomaly, ale s plným precítením emócií ukrytých v knihe.

Čítané: 3310 x