Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Čo všetko dokáže nádoba na separovaný odpad?

Datum: 30.03.2022

Väčšina z nás triedi, ale napriek tomu občas prepadneme nutkaniu, nezájsť so sklenenou fľašou do separovaného odpadu, ale hodiť ju do zmesového. Podobne je to s plastom, ktorý sa nám nechce umývať od zvyšku potravín, či s krabičkou, ktorú sa nám trebárs len nechce rozložiť, aby nezaberala toľko miesta. A je to škoda, pretože...

Čo všetko dokáže nádoba na separovaný odpad?

Všetko, čo skončí v čiernej nádobe na bežný netriedený odpad je už len odpadom. Tento odpad končí na skládkach, je záťažou pre životné prostredie a aj časovanou bombou do budúcnosti. Vytriediť by sme mali dokázať skutočne takmer všetko či dokonca všetko.

Pozrime sa napríklad na papier

Modrá nádoba na separovaný odpad je určená pre papier. Patrí do nej klasický kancelársky papier, časopisy, noviny, reklamné letáky, školské zošity, krabice i kartóny. Nepatria sem ale napríklad väzbové knihy. Keď vynecháme to, že knihy sa nevyhadzujú a lepšie je pre ne nájsť nových čitateľov, vždy ich dokážeme s trochou snahy rozobrať tak, aby neskončili v nevytriedenom odpade a nepoputovali na skládku. Pre čiernu popolnicu si nechajte len mastný a inak znečistený papier, či papier z hygienických potrieb.

Netriediť plast, to je takmer zločin!

Papier má však aspoň krátku dobu rozkladu, a tak sa na skládke aj nevytriedený pomerne rýchlo rozloží. S nevytriedeným plastom je to výrazne horšie. Vytriedený plast sa pritom dá výborne využiť. Podrví sa, vyperie a väčšinou z neho vzniká tzv. regranulát, z ktorého sa potom vyrábajú nové plastové výroky. Vzniknúť z nich môže dizajnový nábytok, terasové dosky, dokonca oblečenie a ďalšia móda. Aj keď je dobré spotrebu plastu minimalizovať, nemusíme ho pokladať za príliš veľkú záťaž pro životné prostredie, pokiaľ ho dôsledne recyklujeme. A iniciatíva musí vychádzať od každého z nás.

A čo ďalší odpad?

Podobne sa nevyužiteľným odpadom nemusí stať sklo či kovy. Zo starého sa vyrobia nové výrobky. Oba tieto materiály sa dajú recyklovať opakovane.

A ako je to napríklad s nápojovými kartónmi? Použité nápojové kartóny sa rozmixujú vo vode a oddelí sa z nich predovšetkým papierová časť, ktorá tvorí a 75 % objemu. Ide o kvalitný a znovu použiteľný papier. Zbytok, polypropylén a hliník, sa buď využijú samostatne, alebo bývajú palivom pre cementárne. Nápojové kartóny ale našli aj ďalšie využitie. Používajú sa na výrobu stavebných izolačných dosiek. Využiť sa dajú ako sadrokartón, ale svojim zložením majú výrazne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.

Poďte triediť viac!

Snažte sa vytriediť väčšinu odpadu. Pozrite sa, čo môže tá ktorá nádoba na separovaný odpad obsahovať a kľudne si urobte doma ťahák, ktorý si dáte na chladničku. Práve neznalosť, čo kam patrí, vedie k tomu, že plníme čiernu nádobu na odpad. Zadovážte si doma nádoby na separovaný odpad v zmenšených verziách. Žiadny druh odpadu, ani ten, ktorého máte málo, by nemal zostať bez svojej nádoby. Zapojte do triedenia odpadu aj deti. Dokážete ich tým zabaviť a rozvíjate súčasne ich environmentálne cítenie. To, čo naučíte svoje deti, robíte pre svoje vnúčatá. A nie je to len klišé, ale skutočná záchrana našej budúcnosti.

Čítané: 3262 x