Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Čo je to motivácia a ako ju získať?

Datum: 22.06.2022

Motivácia je jednoducho neviditeľná sila, alebo pohon, ktorý nás podnecuje k nejakej činnosti. Wikipedia motiváciu definuje ako psychologický proces, ktorý aktivuje ľudské správanie a dáva mu účel a smer. 

Čo je to motivácia a ako ju získať?

Môžeme tiež povedať, že motivácia charakterizuje, prečo robíme to, čo robíme. Niekto cvičí, pretože jeho motiváciou je, aby vyzeral dobre a na niekoho zapôsobil. Iný cvičí, pretože chce schudnúť. Niekto sa pri cvičení cíti dobre a baví ho to. Jednoducho, každého z nás motivuje niečo iné, každého k určitému správaniu vedie niečo iné.

Motivácia je koncept, ktorý poháňa jednotlivca, aby sa dopracoval k úspechu a spokojnosti. Nedostatok motivácie znamená nedostatok entuziazmu, elánu a energie. Naopak, ak je človek motivovaný, jeho túžba dosiahnuť cieľ je vysoká.

Motivácia a jej význam

Motivácia je dôležitá. Keď chce človek dosiahnuť svoje ciele, potrebuje silu, ktorá ho k týmto cieľom bude hnať. Keď je motivácia slabá až nulová, človek sa vyhovára a práci na cieľoch sa vyhýba. Navyše, pri slabej motivácii dokáže človeka odradiť aj menšia prekážka.

Keď má človek motiváciu, má dostatok energie, odvahy a sebavedomia, aby sa po dočasnom zlyhaní dokázal opäť postaviť a napredovať. Motivovaný človek nedovolí, aby ho zastavilo zlyhanie.

Vnútorná vs. vonkajšia motivácia

Existujú 2 hlavné typy motivácie, a to vonkajšia motivácia a vnútorná motivácia. Kým pri vnútornej motivácii prichádza podnet k činnosti od nás samých (robíme niečo z nášho vlastného presvedčenia), pri vonkajšej motivácii prichádza podnet zvonka (nejaká odmena, napr. peniaze).

Najlepšie si rozdiel medzi týmito formami motivácie ukážeme na príklade: Niekto pracuje iba pre to, aby zarobil peniaze. Jeho motiváciou je finančná odmena, čo je vonkajšia motivácia.

Niekto na svojich projektoch pracuje preto, lebo ho práca baví a vidí v nej zmysel, bez ohľadu na peniaze. To je vnútorná motivácia.

Dôležité sú obe formy motivácie, no podľa expertov je vnútorná forma motivácie udržateľnejšia. Kým externý podnet môže byť dočasný, pohon, ktorý vychádza z nášho vnútra, nás môže motivovať dlhodobo. Výborným spôsobom, ako sa vnútorne stimulovať, sú aj pozitívne afirmácie.

Ideálne je, ak sa naučíte pracovať s oboma formami motivácie a to tak, aby vás poháňali k dosiahnutiu cieľa. Optimálna sa preto môže javiť kombinácia oboch typov.

Ako získať motiváciu

Existuje viacero spôsobov, ako nájsť opäť motiváciu. Niekedy stačí prebudovať doterajšie návyky a životný štýl alebo si vytýčiť konkrétny cieľ, ktorý bude človeka hnať vpred. Prípadne môže pomôcť, ak sa inšpirujete existujúcimi príbehmi úspešných ľudí alebo výstižnými motivačnými myšlienkami. Práve motivačné citáty dokážu človeka inšpirovať v časoch, keď sa cíti najhoršie a nevie sa pohnúť z miesta. Aj citáty nás dokážu nakopnúť a dodať potrebný podnet k tomu, aby sme v sebe našli motiváciu a nevzdali to.

Ďalším zo spôsobov, ako v sebe prebudiť motiváciu, je prečítať si nejakú motivačnú knihu alebo si vypočuť inšpiratívny podcast od nejakého kouča. Možno aj takouto formou natrafíte na „aha moment“, ktorý vám dodá potrebné palivo. Každopádne, je dôležité zostať motivovaný, pretože ako sme uviedli vyššie, získavame tak silu, ktorá nás poháňa vpred.

Čítané: 3217 x