Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Možnosti chladenia potravín v gastro prevádzkach a obchodoch

Datum: 28.07.2022

Pri skladovaní, manipulácii či prezentácií potravín je zásadné ich správne chladenie. Po akých možnostiach môžu siahnuť gastro prevádzky.

Možnosti chladenia potravín v gastro prevádzkach a obchodoch

Chladiace boxy

Chladiace boxy a vitríny sú neodmysliteľnou súčasťou prevádzok akými sú reštaurácie, kaviarne, cukrárne či menšie aj väčšie obchody. Od skladovania až po prezentáciu a predaj musí byť väčšina potravín uchovávaná v špecifických tepelných podmienkach. Najčastejším riešením týchto typov zariadení sú preto chladiace boxy a chladiace vitríny.  

Chladiace zariadenia a izolačné PUR panely dokážu v chladiacich boxoch udržiavať stálu teplotu od +8°C až – 35°C.  Každý chladiaci box tiež spĺňa všetky hygienické normy pre styk s potravinami. Navyše sú vyrábané na mieru aby spĺňali požiadavky každého klienta.

Vedeli ste, že? Menšie prevádzky, ktoré sú priestorovo obmedzené môžu siahnuť aj po kontajnerových boxoch vhodných na umiestnenie do exteriéru.

Ideálnym riešením pre menšie prevádzky môžu byť i modulárne kabinety s možnosťou skladovania a prezentácie rôznych druhov tovaru. Aj vďaka tomu sú priestorovo ekonomické a praktické.

Chladiace vitríny

Zatiaľ čo chladiace boxy sú častejšie využívané na skladovanie potravín, ich prezentácia je možná vďaka chladiacim vitrínam. Do cukrární alebo kaviarní sú vhodné obslužné vitríny s dvierkami na zadnej strane. Tie umožňujú prístup k tovaru predajcovi a vhodnú prezentáciu produktov zákazníkom.

Praktickým riešením môžu byť i kombinované vitríny, ktoré ponúkajú časť na mrazenie i na chladenie. V obchodných prevádzkach tak vytvárajú priestor na skladovanie odlišných druhov potravín.

Pre účely propagácie tovaru  sú najvhodnejšie promo vitríny, ktoré je možné umiestniť napríklad k pokladniam  v stredných a väčších predajniach.

Chladiace sklady

Veľkoobchody a supermarkety často využívaj aj priestranné chladiace sklady. Tu je okrem chladiaceho zariadenia potrebné myslieť aj na chladiarenské dvere. Správnym výberom chladiarenských dverí dokáže nielen izolovať priestory, ale aj zabrániť únikom chladu pri vykladaní tovaru. Na tieto účely je vhodné zvoliť kyvné dvere alebo PVC pásy. PVC pásy je tiež možné použiť aj v kombinácii s chladiarenskými dverami,  ktoré bývajú často otvorené a vytvoriť tak bariéru proti a tepelným prestupom.

 

 

 

Čítané: 3026 x