Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Poznáte rozdiel medzi kváskom a droždím? Toto je prísada vďaka ktorej vám váš kuchynský robot pripraví dokonalé pečivo.

Datum: 30.10.2022

Mnohí si myslia, že kvások a droždie je to isté. Ale to nie je pravda. Zistite aký je medzi nimi rozdiel a ako sa robí cesto na pečivo pre kuchynský robot.

kuchynský robot

Posledné roky nás naučili, aké dôležité je pekárske remeslo a že upiecť si vlastný chlebík či pečivo vôbec nie je jednoduché. Avšak pozatvárané obchody a zákazy vychádzania v mnohých z vás prebudili skrytý talent a začali ste si pečivo piecť sami doma. Najmä, ak máte doma kuchynský robot, ktorý vám vypracuje dokonalé cesto bez námahy, táto činnosť nemusí byť tak zložitá ako sa zdá.

Mnohí podľahli kváskovaniu, iné zase na pečenie používali droždie. A niektorí z vás si stále myslia, že kvások a droždie je to isté. Ale to zďaleka nie je pravda. Zaujíma vás aký je medzi týmito dvoma prísadami rozdiel?

Kvások versus droždie - poznáte rozdiel?

Napriek tomu, že veľa ľudí si myslí, že pečenie s kváskom a kvasnicami je to isté a upečený chlebík nemá žiadny rozdiel, je to omyl. Kvások a kvasnice sú si podobné názvom, určitými vlastnosťami ale vôbec nie sú to isté. A kváskový chlieb a chlieb upečený z droždia má taktiež úplne inú chuť. V prípade, že patríte do skupiny, ktorá nepozná rozdiel, čítajte ďalej, my vám ho prezradíme.

Čo je to kvások?

Kvások inak nazývaný aj divoké kvasnice je živý organizmus. Kvások je zložený iba z dvoch surovín a to z vody a múky. V jednoduchosti povedané kvások je zložený z tisícok rôznych baktérií, ktoré musíte prebudiť k životu. Pýtate sa ako to treba urobiť?

Nachystajte si uzavretú nádobu, môže to byť napríklad zaváraninový pohár. Do pohára pridajte múku a zalejte ju vodou. To múku hydratuje a prebudí v nej baktérie k životu. A následne musíte svoj kvások pestovať. Dobre vypestovaný kvások býva tak po štrnástich dňoch. Pokiaľ nemáte čas na to, aby ste čakali a poznáte niekoho, kto kvások má, môže vám z toho svojho odobrať a vy ho budete len živiť.

Kvások je dobrý pre zdravie, pečivo je menej náročné na žalúdok a obsahuje nižšiu hodnotu gluténu, takže je lepšie pre diabetikov. S hotovým kváskom si stačí nájsť dobrý recept na čerstvý kváskový chlieb, použiť kuchynské spotrebiče ako sú kuchynské roboty, ktoré dokonale vymiesia cesto na chlebík a už ho len dať piecť.

Čo sú kvasnice?

Kvasnice sú ľudovo povedané kypridlo, ktoré nám pomáha k tomu, aby nám cesto vykyslo. Avšak rozdiel medzi kváskom a kvasnicami je dosť veľký. Kvasnice sú zložené totižto len z jedného druhu baktérií. V dnešnej dobe sa kvasnice vyrábajú z melasy, čo je odpadový materiál pri výrobe cukru.

Napriek tomu, že ak používate kvasnice proces kysnutia a nabublania cesta je oveľa rýchlejší ako pri kvásku, odráža sa to na chuti a hlavne na nutričných hodnotách pečiva. Avšak aj kvasnice majú benefity pre organizmus, obsahujú napríklad vitamín B či D.

Ak si teda máme zrekapitulovať hlavný rozdiel medzi kváskom a kvasnicami, je v tom, že kvások obsahuje viacero druhov prospešných baktérii. Výsledné pečivo je kvalitnejšie, zdravšie a menej z neho nadúva. Kvasnice obsahujú len jeden druh baktérii a proces kysnutia je o dosť rýchlejší ako pri kvásku, avšak odzrkadľuje sa to na kvalite pečiva.

Pokiaľ sa chystáte doma si upiecť vlastný chlebík, investujte svoj čas do prípravy kvásku. Investovaný čas vám pomôže ušetriť kvalitný kuchynský robot značky Kenwood, ktorý vďaka vysokému príkonu cesto dokonale premiesi a chlebík bude mať dokonalú chuť.

 

 

 

 

 

Čítané: 3233 x