Rozšírené hľadanie
Nedeľa 2. Jún 2024 |
meniny má Xénia
Španielske letoviská zavelili do boja s turistami: Zoznam zákazov a vysoké pokuty

31.05.2024 15:30 Španieli majú nedisciplinovaných turistov plné zuby, a občas na to doplácajú aj tí slušní. Miestni dávajú masovej turistike za vinu ničenie životného prostredia, dopravné zápchy, nedostatok dostupného bývania, preľudnenie či rast cien, mimoriadne ich ale trápi aj správanie cudzincov na verejnosti. Viaceré lokality proti tomu ostro zakročili.

Poznáme cenu zážitkov: 5 fakultatívnych výletov, ktoré spestria dovolenku na Cypre

31.05.2024 05:30 Premýšľate o letnej dovolenke na Cypre? Podľa mnohých cestovateľov robíte správne, tunajšie pláže a more si nevedia vynachváliť. Ak sa vám však na nich nechce neustále posedávať, vyberte sa na zaujímavý výlet. V tejto krajine sú na to fantastické možnosti.

Archeológovia v Pompejach objavili detské kresby, sú na nich gladiátori

31.05.2024 05:30 Archeológovia v talianskych Pompejach objavili staré nákresy, ktoré zrejme vyobrazujú gladiátory, napísal denník The Guardian. Odborníci sa domnievajú, že gladiátorov pri boji nakreslilo dieťa, prípadne viac detí. Uhlom vytvorené výjavy sa nachádzajú na stenách jedného z domov v archeologickom parku mesta, ktorý sa pre verejnosť prvýkrát otvoril v utorok. Vykopávky už tento rok odhalili množstvo zaujímavých objektov.

Mestečko s atmosférou: Francúzske Fontenay-le-Comte je centrom umenia

30.05.2024 20:00 Francúzsko je pretkané malými stredovekými mestečkami, ktoré dýchajú úžasnou atmosférou. Možno sa preto pýtate, prečo by ste mali navštíviť práve Fontenay-le-Comte. Ak však patríte medzi milovníkov kreatívnej tvorby, odpoveď je jasná. Práve tu totiž nájdete jedno z centier umeleckého života.

Precestujte Vietnam aj susednú Kambodžu: Jednou cestou uvidíte hneď niekoľko divov sveta!

30.05.2024 00:15 Ak ste dušou dobrodruh, juhovýchodná Ázia vás nadchne nielen neobyčajnými zážitkami, ale najmä svojou rozmanitosťou a krásou. Prírodné scenérie nádherného Vietnamu a takmer nedotknutej Kambodže priam volajú po objavovaní.

V okolí Pyrenejského polostrova útočia kosatky: Podľa vedcov sa nudia a chcú hrať

30.05.2024 00:15 Útoky kosatiek na lode a člny, ktoré sa v uplynulých rokoch odohrali v okolí Pyrenejského polostrova, vyvolali otázky širokej aj odbornej verejnosti, čo toto správanie spôsobuje. Dôvod môže byť jednoduchý, uvádza štúdia – nuda a hravosť. TASR informuje na základe májovej správy denníka USA Today.

Levoča patrí k najkrajších mestám Slovenska, zbohatla vďaka špeciálnej výsade

29.05.2024 14:30 Prvá písomná zmienka o Levoči pochádza z 13. storočia. Vtedy ju ešte nazývali Leucha a od Bela IV. získala titul kráľovského mesta. I keď šlo o veľkú poctu, v skutočnosti neskôr získala oveľa cennejší status, vďaka ktorému dokázala zbohatnúť. Od roku 1321 sa totiž hrdila výsadou práva skladu, ktorá obchodníkom prikazovala, že v meste musia zostať 15 dní a počas nich predávať svoj tovar. Vďaka tomu v Levoči zostávalo veľa peňazí a mesto čoraz viac prosperovalo.

Bicyklom po Chorvátsku: Toto sú najlepšie cyklotrasy pri Jadranskom mori

29.05.2024 14:30 Chorvátsko sa podľa európskych expertov stáva top destináciou pre celoročnú cykloturistiku. Priaznivá klíma krajiny s miernymi zimami a teplými letami z nej robí ideálne miesto pre cyklistov počas celého roka. Krajina sa môže pochváliť komplexnými službami pre cyklistov, vrátane požičovní a opráv bicyklov, možností pre e-bicykle, obchodov s vybavením a dielmi a pohodlnými transfermi. Možnosti ubytovania a stravovania sú rozmanité a kvalitné, a vyhovujú potrebám cykloturistov.

Mestské múzeum v Lučenci obnovilo expozície venované smaltovniam a kampanológii

29.05.2024 04:45 V Mestskom múzeu Lučenec v uplynulých mesiacoch obnovili a zmodernizovali expozície venované smaltovniam a kampanológii. Návštevníci sa tak aj vďaka novým interaktívnym prvkom lepšie oboznámia s históriou a výrobkami Sternlichtovej i Rakottyayho smaltovne či zvonmi lučeneckých zvonolejárov. Pre TASR to uviedla vedúca mestského múzea Andrea Moravčíková.

Táto soľná baňa nemá konkurenciu! V Rumunsku majú v podzemí kúpele aj zábavný park

28.05.2024 18:45 V rumunskej bani Salina Turda v minulosti ťažili soľ, dnes ale podzemné priestory využívajú na komerčné účely. Sprístupnili ich verejnosti a čoskoro tam pribudli rôzne zaujímavé atrakcie, vďaka čomu sa toto unikátne miesto stalo najnavštevovanejším v krajine.

Mestečko, kde sa zastavil čas: Castelfranco Veneto je nenápadným klenotom Benátska

28.05.2024 18:45 Kto raz navštívil Taliansko, veľmi dobre vie, ako ťažké je vybrať si cieľ vašej dovolenky. Nech sa totiž pohnete kamkoľvek, všade na vás čaká pútavá história, krásna architektúra, príroda a chutné jedlo. Dnes vám ponúkame ďalší tip, ktorý môžete zaradiť do svojho okruhu favoritov - nenápadné mestečko Castelfranco Veneto.

Prvá Slovenka na Mount Evereste: Zasiahlo ma, keď som videla mŕtve telá

28.05.2024 18:45 Lucia Janičová sa zapísala do histórie ako prvá Slovenka na najvyššej hore sveta. Na Mt. Everest vystúpila 12. mája o 8:28 h miestneho času, na vrchole strávila približne desať minút.

Táto soľná baňa nemá konkurenciu! V Rumunsku majú v podzemí kúpele i zábavný park

28.05.2024 08:45 V rumunskej bani Salina Turda v minulosti ťažili soľ, dnes ale podzemné priestory využívajú na komerčné účely. Sprístupnili ich verejnosti a čoskoro tam pribudli rôzne zaujímavé atrakcie, vďaka čomu sa toto unikátne miesto stalo najnavštevovanejším v krajine.

Španielski experti sa snažia zachrániť vzácneho vychuchola, hrozí mu vymretie

27.05.2024 22:15 Španielska vláda aj Medzinárodný zväz ochrany prírody zintenzívnili snahy o záchranu nie príliš známeho živočícha, ktorý vyzerá trochu ako krtko, trochu ako potkan a trochu ako vtákopysk a žije už len v niekoľkých oblastiach severu Španielska a Portugalska či na juhu Francúzska. Volá sa vychuchol pyrenejský a k životu potrebuje čisté bystriny. Práve preto mu možno už do desiatich rokov hrozí vymretie .

Prvá Slovenka na Mount Evereste: Na ten pocit nikdy nezabudnem

27.05.2024 22:15 Lucia Janičová sa zapísala do histórie ako prvá Slovenka na najvyššej hore sveta. Na Mt. Everest vystúpila 12. mája o 8:28 h miestneho času, na vrchole strávila približne desať minút.