Rozšírené hľadanie
Utorok 30. Apríl 2024 |
meniny má Anastázia
ČR, Harrachov – unikátne múzeá

30.04.2024 04:16 Horské mestečko Harrachov nachádzajúce sa na pomedzí česko-poľských hraníc a obklopené najvyšším pohorím krajiny – Krkonošmi ponúka vskutku mnoho turistických atrakcií. Či už je to  lyžiarske stredisko aj s technickými pamiatkami v podobe skokanských mostíkov alebo tradičná i sakrálna architektúra, prechádzku jeho uličkami môžeme len vrelo odporučiť. Zastaviť by ste sa isto mali aj v lyžiarskom múzeu, ktoré ponúka k videniu nielen lyže z viac ako 18 krajín sveta, ale aj nespočetné množstvo s lyžovaním súvisiacich exponátov. Akousi povinnou zastávkou musí byť aj sklárske múzeum poskytujúce pohľad na vyše 120 ročnú tradíciu spracovania skla, ako aj rozsiahlu zbierku sklárskych produktov. Návštevu tohto malebného kúta Českej republiky môžete ukončiť v miestnom minipivovare.      Text: Oskár Mažgút Foto: HIK, o.z. Čítané: (1)

SR, Hurbanovo I. – upriamte svoj pohľad k oblohe

30.04.2024 04:16 Tentoraz navštívime mestečko, ktorého meno je denne mnohokrát spomínané v správach o počasí. Okrem predpovedí je známe aj svojim observatóriom, ktoré je najstarším na Slovensku a umožňuje poodhaľovať tajomstvá nočnej oblohy. Asi už tušíte, že sa vyberieme na juh krajiny do malého mestečka Hurbanovo. Čítané: (1)

SR: Malé Karpaty – potulky zimnou prírodou Karpát

30.04.2024 04:16 Malé Karpaty sú nevysokým pohorím ležiacim v západnej časti Slovenska, ktoré netreba nejako zvlášť predstavovať. Turistiku v tomto malebnom kúte Slovenska obľubujú najmä obyvatelia priľahlých regiónov, obzvlášť pre Bratislavčanov sú Malé Karpaty najbližším a najrýchlejšie dostupným horstvom, kde sa možno bez obmedzení a počas celého roka venovať ľahkým prechádzkam v prírode či celodennej turistike. Toto pohorie má svoje nezameniteľné čaro aj počas zimy. Biela zasnežená malokarpatská krajina láka priaznivcov zimných outdoorových aktivít na bežkovanie, ako aj na pešiu turistiku s možnosťou výstupov na významné vrchy Malých Karpát, z ktorých vrcholov sa núkajú prekrásne výhľady na okolité vrchy, údolia a nekonečné roviny Záhorskej a Podunajskej nížiny. Podmanivé a okúzľujúce výhľady sú hlavne z vrcholov Skalnatej , Vápennej , Vysokej , Čiernej skaly , či Devínskej Kobyly .   Text a foto: Radoslav Biskupič Čítané: (1)