Rozšírené hľadanie
Nedeľa 2. Jún 2024 |
meniny má Xénia
Saudi si idú po ďalšie miliardy. Obor Aramco ponúkne svoje akcie za 12 miliárd USD

31.05.2024 21:45 Saudskoarabská vláda potvrdila, že plánuje predať časť svojho podielu v ropnom obrovi Aramco v hodnote až 11,95 miliardy dolárov. Spoločnosť Aramco, celým názvom Saudi Arabian Oil Co. informovala, že vláda plánuje predať akcie predstavujúce podiel vo výške približne 0,64 %. Vďaka tomu získa 41,25 miliardy až 44,805 miliardy saudských rialov . The post Saudi si idú po ďalšie miliardy. Obor Aramco ponúkne svoje akcie za 12 miliárd USD appeared first on Investičné Noviny.

Svet sa topí v dlhoch. Je to najhoršia situácia od 2. svetovej vojny

31.05.2024 01:01 Ako vyplýva zo správy Inštitútu medzinárodných financií , globálny dlh v prvom štvrťroku 2024 vzrástol na 315 biliónov dolárov. Súčasná vlna dlhu je najväčšou a najrýchlejšie rastúcou od druhej svetovej vojny. Ak by sa svetový dlh rozdelil medzi všetkých obyvateľov planéty, každý z nás by dlžil približne 39-tisíc dolárov. Zhruba dve tretiny dlhu pochádzajú z vyspelých ekonomík, The post Svet sa topí v dlhoch. Je to najhoršia situácia od 2. svetovej vojny appeared first on Investičné Noviny.

Najnovší krok Elona Muska môže Tesle spôsobiť veľký problém

30.05.2024 15:01 Akcie výrobcu elektromobilov Tesla sa od začiatku tohto roka prepadli o približne 29 %. Jedným z dôvodov je aj riziko, ktoré so sebou prinášajú ambície generálneho riaditeľa Elona Muska v oblasti umelej inteligencie. Trhová hodnota Tesly sa tento rok znížila o takmer 230 miliárd dolárov – spoločnosť čelí klesajúcemu dopytu po elektrických vozidlách, vyšším úrokovým The post Najnovší krok Elona Muska môže Tesle spôsobiť veľký problém appeared first on Investičné Noviny.

Inflačný hlavolam pokračuje

29.05.2024 19:15 Inflačné prekvapenie v Spojenom kráľovstve z minulého týždňa posunulo prvé zníženie sadzieb zo strany Bank of England z augusta na november. Očakávania ohľadne krokov ECB, ktorá by mala začať so znižovaním v júni, však zostávajú pevné. ECB však nie je v závideniahodnej situácii. S blížiacim sa znížením úrokových sadzieb čelí rébusu. Po nedávnych zníženiach zo strany ostatných The post Inflačný hlavolam pokračuje appeared first on Investičné Noviny.

Akcie Nvidia dosiahli nový rekord. Reagujú na plány Elona Muska?

29.05.2024 19:15 Akcie amerického vývojára čipov Nvidia sa v utorok prvýkrát obchodovali nad úrovňou 1100 USD. Vo včerajšom obchodovaní posilnili o viac ako 7 % na 1140 dolárov, čím prekonali svoje predošlé uzatváracie maximum. Hlavným ťahúňom rastu sú pokračujúce investície do umelej inteligencie – keďže Nvidia sa stala lídrom vo vývoji výkonných AI čipov, jej tržby The post Akcie Nvidia dosiahli nový rekord. Reagujú na plány Elona Muska? appeared first on Investičné Noviny.

10 kľúčových princípov slávneho investora Carla Icahna

28.05.2024 13:30 Ako byť úspešným v investovaní? To je otázka, ktorú si kladú mnohí začínajúci investori. Jednou z možností je učiť sa od známych a skúsených svetových investorov, ktorí vlastným úsilím dosiahli nemalé úspechy. A práve o jednom z nich budeme hovoriť v tomto článku. Nižšie nájdete investičné princípy amerického velikána vo svete investovania, Carla Icahna, ktoré The post 10 kľúčových princípov slávneho investora Carla Icahna appeared first on Investičné Noviny.

Svetové akcie sa držia v blízkosti maxím. Trhy čakajú na údaje o inflácii

28.05.2024 13:30 Svetové akcie sa počas utorkového obchodovania držia v blízkosti historických maxím. Investori vyčkávajú na inflačné údaje z oboch strán Atlantiku, ktoré budú zverejnené v priebehu týždňa. Ako uvádza agentúra Reuters, väčšina tried aktív sa v posledných týždňoch obchodovala v pomerne úzkom pásme. Väčšie pohyby pravdepodobne prinesú údaje o americkej inflácii a The post Svetové akcie sa držia v blízkosti maxím. Trhy čakajú na údaje o inflácii appeared first on Investičné Noviny.

„Čipová vojna“ pokračuje. Táto krajina vyčlenila 47,5 miliardy USD na podporu odvetvia

27.05.2024 17:00 Ako sme písali v tomto článku, Južná Kórea minulý týždeň oznámila, že na podporu svojich čipových spoločností prijme podporný balík v objeme 19 miliárd dolárov. Krajina uviedla, že v tomto odvetví zavládla „totálna vojna“ a nechce v nej zaostávať. O rozvoj domáceho čipového priemyslu sa snaží aj Čína, ktorá zriadila historicky najväčší investičný fond na podporu The post „Čipová vojna“ pokračuje. Táto krajina vyčlenila 47,5 miliardy USD na podporu odvetvia appeared first on Investičné Noviny.

Čo zaznie na Analytickom fóre XTB 2024?

27.05.2024 17:00 Na začiatku júna, konkrétne v stredu 5. 6. a štvrtok 6. 6. prebehne ďalší ročník Analytického fóra XTB, kde poprední českí a slovenskí odborníci preberú aktuálne dianie na finančných trhoch aj ich predikcie pre nasledujúce mesiace. Na aké témy a akých hostí sa môžeme tento rok tešiť? Akcia bude už tradične rozdelená na dve živé The post Čo zaznie na Analytickom fóre XTB 2024? appeared first on Investičné Noviny.

Šialenstvo na kryptotrhu? Meme coiny lámu rekordy

27.05.2024 17:00 Dva tokeny v rámci ekosystému ethereum, PEPE a MOG, sa v pondelok vyšplhali na rekordné maximá, čím nadviazali na pôsobivý rast z minulého týždňa. Ten prišiel po tom, americká Komisia pre cenné papiere a burzy predbežne schválila osem žiadostí o spotové ETF fondy na ethereum. Cena meme coinu PEPE sa za posledných 7 dní The post Šialenstvo na kryptotrhu? Meme coiny lámu rekordy appeared first on Investičné Noviny.

Elon Musk kritizuje Bidenove clá na čínske elektromobily

24.05.2024 18:31 Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk nesúhlasí s clami, ktoré Biely dom uvalil na dovoz elektrických vozidiel vyrobených v Číne. Uviedol to na konferencii Vita Tech v Paríži. „Ani Tesla, ani ja sme nežiadali o tieto clá, v skutočnosti som bol prekvapený, keď boli oznámené,“ povedal šéf automobilky Tesla Motors. „Tesla celkom dobre konkuruje The post Elon Musk kritizuje Bidenove clá na čínske elektromobily appeared first on Investičné Noviny.

Akcie Boeingu sa včera prepadli o viac ako 7 %

24.05.2024 18:31 Akcie amerického výrobcu lietadiel Boeing vo štvrtok klesli až o 7,55 % po tom, ako finančný riaditeľ Brian West uviedol, že dodávky lietadiel v druhom štvrťroku oproti prvému kvartálu pravdepodobne neporastú. West o tom informoval na konferencii pre investorov, ktorú organizovala spoločnosť Wolfe Research. Uviedol tiež, že peňažné toky spoločnosti Boeing budú negatívne ovplyvnené The post Akcie Boeingu sa včera prepadli o viac ako 7 % appeared first on Investičné Noviny.

Ropa opäť lacnie. Ceny klesli na 3-mesačné minimum

24.05.2024 18:31 Ropa sa obchoduje na najnižšej úrovni za viac ako tri mesiace. Cena ropy Brent dnes stráca 0,65 % na 80,83 USD za barel, americká ľahká ropa WTI odpisuje 0,72 % na 76,32 USD za barel. Ceny ropy tak pravdepodobne zaznamenajú ďalšiu týždennú stratu. Analytička Priyanka Sachdeva zo spoločnosti Phillip Nova uvádza, že na ceny ropy The post Ropa opäť lacnie. Ceny klesli na 3-mesačné minimum appeared first on Investičné Noviny.

Nvidia pokorila hranice, stávka na umelú inteligenciu jej vychádza

24.05.2024 18:31 Americká spoločnosť Nvidia, ktorá vyrába čipy pre umelú inteligenciu, zvýšila svoje tržby v prvom kvartáli medziročne viac než trojnásobne na 26 mld. USD. Ziskovosť vzrástla ešte dynamickejšie – až sedemnásobne na takmer 15 miliárd USD. Spoločnosť tak prekonala očakávania analytikov, čo sa okamžite odzrkadlilo aj na náraste ceny jej akcií. Tie uzatvorili včerajšie obchodovanie na The post Nvidia pokorila hranice, stávka na umelú inteligenciu jej vychádza appeared first on Investičné Noviny.

Nvidia priniesla na trhy optimizmus. Wall Street smeruje k novému rekordu

23.05.2024 22:00 Americké akcie smerujú k novým rekordným maximám, keďže o pozitívny sentiment sa postarali silné výsledky spoločnosti Nvidia. Kvartálne čísla amerického vývojára čipov opäť prekonali odhady a posilnili presvedčenie, že celosvetový boom umelej inteligencie môže byť naďalej hnacím motorom trhov. Akcie Nvidia na začiatku obchodovania rástli o viac ako 7 % na 1019 dolárov. Z optimizmu ťažia The post Nvidia priniesla na trhy optimizmus. Wall Street smeruje k novému rekordu appeared first on Investičné Noviny.