Rozšírené hľadanie
Štvrtok 13. Jún 2024 |
meniny má Anton
Spúšťame výzvu na podporu slobodných novinárov

31.05.2024 14:16 ISlobodná práca novinárov a novinárok je ohrozená. Čelia útokom vládnych politkov, nenávistným prejavom, no teraz už aj cenzúre a zásahom vlastného vedenia. Nezávislé spravodajstvo je pre ochranu demokracie kľúčové. Novinári a novinárky v Markíze aj RTVS teraz potrebujú vidieť, že v tom nie sú sami.  Zverejnili sme preto otvorený list proti ich cenzúre. Podpísať ho... The post Spúšťame výzvu na podporu slobodných novinárov appeared first on Progresívne Slovensko.

Šimečka odmieta snahy ministrov hádzať vinu za atentát na opozíciu a médiá, vyzývame ministra vnútra, aby zodpovedal dôležité otázky

29.05.2024 22:30 Progresívne Slovensko odmieta snahy ministrov za Smer a Hlas hádzať vinu za atentát na predsedu vlády na opozíciu a médiá. K vyhrotenej a nenávistnej atmosfére v spoločnosti sme v PS prispeli najmenej zo všetkých – politiku robíme slušne a odborne, zdôraznil predseda hnutia a podpredseda NR SR Michal Šimečka.    “Práve z prostredia koalície smerom k... The post Šimečka odmieta snahy ministrov hádzať vinu za atentát na opozíciu a médiá, vyzývame ministra vnútra, aby zodpovedal dôležité otázky appeared first on Progresívne Slovensko.

Čínske investície predstavujú riziko, negatívne skúsenosti majú viaceré európske krajiny

29.05.2024 22:30 Progresívne Slovensko varuje pred vládnou snahou zapojiť Čínu do veľkých infraštruktúrnych projektov. Tú dnes opäť avizovalo ministerstvo dopravy v rámci svojej návštevy Číny. Slovensko investície potrebuje, ale zo strategických dôvodov by sme mali zapojiť najmä európskych partnerov. Posledné čínske investície na Slovensku totiž končili skôr fiaskom, upozorňuje kandidátka PS do Európskeho parlamentu Lucia Yar.  “Naša... The post Čínske investície predstavujú riziko, negatívne skúsenosti majú viaceré európske krajiny appeared first on Progresívne Slovensko.

Vláda zneužíva atentát na útoky proti médiám, vzniká atmosféra cenzúry

29.05.2024 02:45 Koaliční politici sa zjavne rozhodli zneužiť atentát na premiéra na boj proti kritickým médiám, pričom im ho dávajú za vinu. Je to pomýlené a extrémne nebezpečné, povedal predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. “Vzniká atmosféra cenzúry, novinári sú pod tlakom a často aj terčom vyhrážok. Viaceré veľmi sledované a dôležité relácie sa... The post Vláda zneužíva atentát na útoky proti médiám, vzniká atmosféra cenzúry appeared first on Progresívne Slovensko.

Vláda pomáha proruským dezinformátorom, a ohrozuje tým európsku bezpečnosť

28.05.2024 17:00  Vláda pomáha proruským dezinformátorom a ohrozuje tým európsku bezpečnosť, varuje Progresívne Slovensko. Na prípad Arťoma Marčevského sme upozorňovali už dávno, po jeho zaradení na sankčný zoznam EÚ sa už minister vnútra nemôže vyhovárať, vyhlásila poslankyňa NR SR Zuzana Števulová. “Ešte pred pár týždňami minister vnútra Matúš Šutaj Eštok nevidel dôvody na zrušenie dočasného útočiska pána... The post Vláda pomáha proruským dezinformátorom, a ohrozuje tým európsku bezpečnosť appeared first on Progresívne Slovensko.

Národné parky regiónom pomáhajú, no vláda ich berie ako bremeno

24.05.2024 21:46 Namiesto ochrany deviatich národných parkov ich ministerstvo životného prostredia chápe ako bremeno, čím ohrozuje vzácnu prírodu a brzdí budúci rozvoj vymierajúcich regiónov Slovenska. Pri príležitosti Európskeho dňa národných parkov na to upozornil podpredseda Európskeho parlamentu a kandidát Progresívneho Slovenska do eurovolieb Martin Hojsík. “Príkladom parku, ktorý by mohol výraznejšie prispieť k odolnosti a udržateľnosti regiónov,... The post Národné parky regiónom pomáhajú, no vláda ich berie ako bremeno appeared first on Progresívne Slovensko.

Zákon o výruboch je nebezpečný, vládna koalícia ho odmietla opraviť

23.05.2024 15:17 Zákon o výrube drevín je nebezpečný a otvára dvere ničeniu prírody, upozorňuje Progresívne Slovensko. Novela predstavuje veľký problém pre voľnú krajinu aj pre mestá a obce, vyhlásila podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová.   “Otvára dvere ničeniu cennej prírody – napríklad brehových porastov, ale aj chránených území. Ohrozená bude takisto mestská zeleň... The post Zákon o výruboch je nebezpečný, vládna koalícia ho odmietla opraviť appeared first on Progresívne Slovensko.

Parlamentné uznesenie je dôležitý signál, PS bude pokračovať vo vecnej a odbornej opozičnej práci

23.05.2024 15:17 Spoločné uznesenie poslancov je podľa Progresívneho Slovenska dôležitý signál a prvý krok k lepšej politickej kultúre. Na poslaneckom grémiu sme navrhovali viaceré úpravy, vnímam ho ako minimálny možný prienik v pohľadoch všetkých zúčastnených strán, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka. “Verím, že aj prijatie uznesenia pomôže tomu, aby schôdze NR SR prebiehali v... The post Parlamentné uznesenie je dôležitý signál, PS bude pokračovať vo vecnej a odbornej opozičnej práci appeared first on Progresívne Slovensko.

Vyzývame vládu na stiahnutie zákona o RTVS, reforma verejnoprávnych médií musí byť výsledkom celospoločenskej diskusie

22.05.2024 20:16 Progresívne Slovensko vyzýva vládu, aby stiahla zákon, ktorý likviduje RTVS. Koalícia má príležitosť vytvoriť priestor pre riadnu diskusiu o reforme verejnoprávnych médií, ktorá by prispela k zmierneniu polarizácie a ku spoločenskej súdržnosti, vyhlásila podpredsedníčka PS a podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová. “Na takúto diskusiu a legislatívny proces sme v PS... The post Vyzývame vládu na stiahnutie zákona o RTVS, reforma verejnoprávnych médií musí byť výsledkom celospoločenskej diskusie appeared first on Progresívne Slovensko.

Koalícia vzala FPU verejnoprávnosť, závisí od neho kultúra vo všetkých regiónoch

22.05.2024 01:00 Progresívne Slovensko odmieta zmeny v zákone o FPU. Paralýza fungovania fondu bude plnou zodpovednosťou všetkých, ktorí za tento likvidačný zákon hlasovali, vyhlásila podpredsedníčka PS a podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová.  „Diskusia o takzvanej reforme FPU vzbudila silné vášne a spôsobila dokonca prvú viditeľnú roztržku vo vládnej koalícii. Napriek tomu, že... The post Koalícia vzala FPU verejnoprávnosť, závisí od neho kultúra vo všetkých regiónoch appeared first on Progresívne Slovensko.

Poďme sa dohodnúť na minimálne 100 dňoch pokoja

17.05.2024 01:15 Progresívne Slovensko vyzýva na dohodu o minimálne 100 dňoch pokoja, ako prvého kroku k ukončeniu špirály útokov a obviňovania sa. Musíme k tomu prispieť ako politici aj ako občania, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka. “Chcem Robertovi Ficovi popriať čo najskoršie zotavenie. Niečo takto hrozné sa nikdy nemalo stať, a nesmie sa už... The post Poďme sa dohodnúť na minimálne 100 dňoch pokoja appeared first on Progresívne Slovensko.

Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený

15.05.2024 18:16 reakciu podpredsedu NR SR a predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku: „Som šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra Roberta Fica v Handlovej. Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený. Zároveň vyzývame všetkých politikov, aby sme sa zdržali akýchkoľvek vyjadrení a krokov,... The post Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený appeared first on Progresívne Slovensko.

Zotrvanie Šimkovičovej a Dolinkovej vo funkciách je obrovská škoda pre slovenskú kultúru aj slovenské zdravotníctvo

15.05.2024 18:16 Všetci poslanci a poslankyne Progresívneho Slovenska hlasovali za odvolanie ministeriek Martiny Šimkovičovej a Zuzany Dolinkovej. Ich zotrvanie na ministerských stoličkách je obrovská škoda pre slovenskú kultúru aj slovenské zdravotníctvo, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka. “Napriek tomuto výsledku všetci vidíme nejednotnosť vládnej koalície. V kuloároch počúvame o ich rozporoch. Neskrývajú nespokojnosť s... The post Zotrvanie Šimkovičovej a Dolinkovej vo funkciách je obrovská škoda pre slovenskú kultúru aj slovenské zdravotníctvo appeared first on Progresívne Slovensko.

Nedovoľme, aby si z RTVS spravili dezinformačný kanál

15.05.2024 18:16 Progresívne Slovensko a SaS pozývajú na protest na záchranu RTVS v stredu o 18:00 na Námestí slobody. Postavme sa proti ich barbarskému plánu a ukážme, že si nenecháme ukradnúť slobodné médiá, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka. “Ficova vláda nás ťahá preč z Európy, stále viac na východ. Idú presne podľa manuálu... The post Nedovoľme, aby si z RTVS spravili dezinformačný kanál appeared first on Progresívne Slovensko.

 Fico nás vracia do minulého storočia, drahšie zelené energie vyženú investície inde

14.05.2024 22:16 Navýšenie platby za prístup do siete pre výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov by vážne ohrozilo investície na Slovensku. Vyhláška navrhovaná Úradom pre reguláciu sieťových odvetví poškodí tvorbu pracovných miest, varuje podpredseda Európskeho parlamentu a kandidát Progresívneho Slovenska do eurovolieb Martin Hojsík. “Dostupnosť zelenej elektriny je v posledných rokoch jedným z dôležitých faktorov, ktoré si firmy... The post  Fico nás vracia do minulého storočia, drahšie zelené energie vyženú investície inde appeared first on Progresívne Slovensko.