Rozšírené hľadanie
Utorok 7. Máj 2024 |
meniny má Monika
Inkluzívne prostredie pomáha získavať talenty

07.05.2024 11:45 Rozvinuté ekonomiky súťažia o talenty. Aj slovenský trh práce potrebuje získať pracovníkov z tretích krajín, vrátane do vysoko kvalifikovaných profesií. Diverzita a inklúzia podporujú inovácie a pomáhajú pritiahnuť pracovníkov s potrebnými zručnosťami.

Bojkot Putina nevyšiel. Na jeho inauguráciu prišli zástupcovia Francúzska aj Slovenska

07.05.2024 11:45 Napriek očakávaniam, že zástupcovia Európskej únie, Spojených štátov, Spojeného kráľovstva a Kanady budú bojkotovať piatu inauguráciu Vladimira Putina, do Kremľa napriek tomu zavíta niekoľko predstaviteľov Únie vrátane Slovenska.

Diskusia | Vyriešia eurovoľby protesty farmárov?

07.05.2024 11:45 Má Únia spraviť väčšie zásahy do súčasných agrodotačných pravidiel? Aká je budúcnosť Európskej zelenej dohody v poľnohospodárstve? Sledujte diskusiu s kandidátmi a kandidátkami do Európskeho parlamentu.

Veľká chvíľa pre Poľsko: Brusel vypne kontrolku ohrozenia právneho štátu

07.05.2024 11:45 Európska komisia oznámila svoje rozhodnutie ukončiť uplatňovanie článku 7 voči Poľsku. Tvrdí, že  záväzky novej vlády Donalda Tuska odstránili riziká pre právny štát.

Migračný pakt bez emócií: Čo hovoria nové pravidlá?

06.05.2024 15:45 Európska únia bude mať takmer desať rokov po vypuknutí migračnej krízy konečne nové azylové pravidlá. Krajiny ako Slovensko, Maďarsko a Poľsko ich kritizujú, hoci im ostatné štáty vyhoveli takmer vo všetkom, čo žiadali. Spokojné však nie sú ani ľudskoprávne organizácie.

Skúma postoje k veterným parkom: To, že ich väčšina ľudí nechce, je mýtus

06.05.2024 15:45 Ľudia sú ochotnejší akceptovať veternú elektráreň ak vidia, že vedľajšej obci prináša peniaze alebo lacnejšiu elektrinu a môžu si osobne otestovať, že turbíny nie sú hlučné. Ak ich však majú v krajine tolerovať, chcú byť za to spravodlivo odškodnení, hovorí...

Chcú ísť cestou Talianska: Štáty EÚ vyzvú Komisiu, aby presunula migračné riadenie mimo Európy

06.05.2024 15:45 Skupina členských štátov EÚ na čele s Českom a Dánskom pripravuje list Európskej komisii týkajúci sa azylových procedúr. Podľa návrhu by celá Únia mohla prejsť na externalizačný model, ktorý funguje medzi Talianskom a Albánskom. List už podporilo niekoľko krajín.

Za 20 rokov nášho členstva sa Únia zmenila

06.05.2024 15:45 Slovensko vstúpilo do Európskej únie pred dvadsiatimi rokmi. Za ten čas musela Únia reagovať na zmeny v členských krajinách aj na vonkajšie krízy. Zmenila sa, aby dokázala prežiť.

Zástupca rodinných fariem v Česku: Étos európskych protestov zneužili veľké farmy

03.05.2024 19:30 V Česku je na rozdiel od Slovenska je na poľnohospodárskej scéne dlhodobo etablovaná jedna veľká organizácia združujúca malé, stredné a rodinné farmy. Na presadzovanie svojich záujmov má Asociace soukromého zemědělství vlastnú kanceláriu s profesionálnym aparátom.

Európska smernica prinesie niektoré výdobytky Istanbulského dohovoru

03.05.2024 19:30 Definíciu znásilnenia na základe súhlasu pre účely stíhania tohto trestného činu sa europarlamentu do smernice dostať nepodarilo. Krajiny však budú musieť viesť osvetové kampane, ktoré už s definíciou na báze súhlasu pracujú.

Rusko zintenzívňuje hybridné útoky proti členom NATO, okrem špionáže dochádza aj na násilné činy

03.05.2024 19:30 Európske spravodajské služby v posledných týždňoch odhalili sériu aktivít, ktorú označili za ruskú špionáž. Figuruje medzi nimi aj proruská sieť odhalená v Česku, ktorej aktér získal tento týždeň na Slovensku dočasnú ochranu. 

Francúzsko „už roky“ blokuje cezhraničné elektrické prepojenie so Španielskom

03.05.2024 19:30 Podľa španielskej ministerky energetiky Teresy Ribera môžu na slabé prepojenie s Pyrenejským polostrovom doplatiť aj Francúzi. V roku 2022 nemohli pre sucho vyrábať elektrinu z jadra a nízka kapacita siete im bránila doviezť lacnú obnoviteľnú elektrinu zo Španielska.

Szalai z Reportérov bez hraníc: Slovensko je na maďarskej ceste, brzdí ho občianska spoločnosť

03.05.2024 09:30 Slovensko sa jednoznačne vydalo maďarskou cestou. Brzdí nás od toho ekonomická udržateľnosť online médií, čo je obrovský rozdiel oproti Maďarsku. Druhým faktorom je veľmi silná občianska spoločnosť a tretím menej monolitná politická moc," hovorí v rozhovore PAVOL SZALAI. 

Sloboda tlače na Slovensku sa prepadla najviac za 15 rokov

03.05.2024 09:30 Štvrtá vláda Roberta Fica priniesla Slovensku prepad v rebríčku Reportérov bez hraníc o 12 priečok. Zo 17. miesta sme sa dostali na 29. Organizácia pritom ešte nebrala do úvahy zmeny vo fungovaní verejnoprávnej RTVS, ani návrh zákona o mimovládkach.

Celoeurópski mobilní operátori? Slovensko je pripravené diskutovať

03.05.2024 09:30 Európska únia zvažuje radikálnu reformu telekomunikačného trhu, ktorá by umožnila operátorom narásť, zvýšiť marže a viac investovať do infraštruktúry. Spotrebiteľské organizácie ale tvrdia, že ide o riešenie problému, ktorý neexistuje. Kým v USA dnes v praxi fungujú iba traja operátori,...

Následujúci mesiac