Rozšírené hľadanie
Sobota 1. Jún 2024 |
meniny má Žaneta
Diskusii o zjednodušení pravidiel pre európskych poľnohospodárov sa Richard Takáč vyhol

30.04.2024 23:45 Na svojom aprílovom zasadaní v Luxemburgu si Rada ministrov poľnohospodárstva a rybolovu mohla čiastočne vydýchnuť. Balík pomoci poľnohospodárom v kríze a reforma Spoločnej poľnohospodárskej politiky dostala minulý týždeň zelenú od Európskeho parlamentu. Proces, ktorý začal na februárovom zasadaní AGRIFISH, dosiahol významný medzník v podobe revízie základného dokumentu SPP v rekordnom čase, čo ocenil aj komisár pre poľnohospodárstvo EÚ Janusz Wojciechowski.

Jar začala skôr, na mnohých miestach sa opakuje problém s podmáčanou pôdou

30.04.2024 03:00 Zatiaľ čo mnohí ovocinári a vinohradníci rátajú škody, ktoré spôsobilo aprílové chladné počasie a mrazy, do situácie na poliach výraznejšie zmena počasia nezasiahla. Poľnohospodári však zažívajú ďalší nie celkom tradičný rok.

Nemecký minister Özdemir chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v EÚ

30.04.2024 03:00 Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir chce rozšíriť štátnu pomoc pre poľnohospodárov v Európskej únii . Takzvaná pomoc de minimis, teda finančná podpora, ktorú za určitých podmienok nemusí schváliť Európska komisia , by sa mala viac ako zdvojnásobiť, povedal minister v pondelok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Európsky parlament schválil návrhy komisie. Reforma SPP je už realitou

29.04.2024 16:30 Reforma Spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktorú Európska komisia pripravovala od začiatku tohto roka, dostala v minulom týždni svoje kľúčové „áno“ od poslancov Európskeho parlamentu.

SPU Nitra získala z fondov EÚ za dva roky 10,6 milióna eur

28.04.2024 18:15 Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre získala v rokoch 2021 až 2023 zo štrukturálnych fondov EÚ finančné prostriedky určené na rozvoj infraštruktúry na sedem projektov. Celkové oprávnené kapitálové výdavky na tieto projekty dosiahli sumu 10,6 milióna eur, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Desiatky škodových hlásení aj na Slovensku

28.04.2024 18:15 Vývoj počasia v ostatných dňoch ohrozuje existenciu stoviek českých profesionálnych ovocinárov. Aprílové mrazy výrazne zasiahli aj tamojších vinohradníkov. Slovenskí pestovatelia boli taktiež poškodení výkyvmi počasia, aj keď vo výrazne menšom rozsahu, ako českí.

V rezorte stále chýba 45 percent podpôr z roku 2023 + tabuľka

27.04.2024 00:15 Pôdohospodárska platobná agentúra vyplatila za ostatných šesť týždňov necelých 150 miliónov eur v rámci priamych platieb a neprojektových podpôr. Agentúre stále zostáva vyplatiť ešte 260 miliónov eur, čo je 45 percent celého objemu podpôr. Oproti situácii z prvej polovice marca sa z väčších dotačných titulov zrýchlilo vyplácanie ekoschém. Medzičasom sa začalo aj s výplatou platieb pre ekologické poľnohospodárstvo, ktoré majú aktuálne žiadatelia na účtoch z jednej tretiny. Naopak, spomalenie vyplácania je vidieť pri základnej podpore príjmu , ktorá je vyplatená na 72 percent. Informuje o tom tabuľka k 23. aprílu 2024, ktorú má portál poľnoinfo.sk k dispozícii.

Mrazy v ČR boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 17:15 Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún . Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Rezort pre nich pripravuje pomoc, uviedol vo štvrtok na mimoriadnom tlačovom brífingu, informuje spravodajkyňa TASR.

NRSR: Návratnú finančnú výpomoc pre farmárov prerokujú poslanci zrýchlene

25.04.2024 17:15 Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky .

Ekosystémové služby lesa – téma pre politiku aj verejnosť

25.04.2024 17:15 Lesy, ktoré zaberajú viac ako 40 % územia Slovenska, ľudstvu poskytujú množstvo ekonomických, materiálnych, zdravotných, emocionálnych a sociálnych výhod. Zmyslom lesného hospodárstva je zabezpečiť rastúce, zdravé, rozmanité a odolné lesy a prispieť k dosiahnutiu cieľov v oblasti klímy, biodiverzity a udržateľného biohospodárstva. Výhody, ktoré ľudia využívajú z prírodných ekosystémov sa nazývajú ekosystémové služby. Spoločnosť však môže mať rôzne priority a predstavy o využívaní ekosystémových služieb lesov.

Keď je v termínoch neporiadok a štát sa tvári, že sa hráme o fazuľky

25.04.2024 07:15 To, čo mnohí očakávali a čoho sa obávali, je isté. Do konca júna peniaze nebudú – aspoň nie všade tam, kde sa na ne už piaty mesiac čaká. Zatiaľ čo štát deklaruje, že narobí poriadok v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, drží si bordel v dátumoch aj sľuboch. Scenár, v ktorom mnohí očakávali prostriedky do 31.12.2023, neskôr do konca februára aktuálneho roka a najnovšie do opakovane deklarovaného či sľubovaného 30. júna, dnes doplnil 30. september. Pripomína to tragédiu v štyroch dejstvách.

Premiér: Farmári môžu dostať pôžičku do 100.000 eur, kým dostanú priame platby

24.04.2024 21:00 Poľnohospodári môžu dostať bezúročnú pôžičku do 100.000 eur na preklenutie obdobia, kým dostanú meškajúce priame platby. Informoval o tom premiér Robert Fico po výjazdovom rokovaní vládneho kabinetu v Dolnej Krupej.

Potravinový inkubátor SPU je schválenou prevádzkou na výrobu potraví

24.04.2024 21:00 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre schválil Potravinový inkubátor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ako prevádzku na výrobu potravín.

Banky by farmárom mali predĺžiť splatnosť pohľadávok do 30. septembra

24.04.2024 21:00 Finančné inštitúcie - banky a leasingové spoločnosti - by farmárom mali predĺžiť splatnosť pohľadávok do konca septembra. Vyplýva to z materiálu Návrh na zabezpečenie spolupráce v oblasti udržania finančnej stability agrosektora z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Zemiaky Slovákom chutia, dávajú si záležať na ich kvalite?

24.04.2024 21:00 Za rok zje Slovák takmer 55 kíl zemiakov, no všíma si aj ich chuť a kvalitu? Stávkou na istotu sú tie, ktoré vyrástli na tunajších poliach.