Rozšírené hľadanie
Sobota 1. Jún 2024 |
meniny má Žaneta
PPA začala vyplácať dobré životné podmienky zvierat

31.05.2024 14:30 Aktuálne je vyplatených 73 % priamych platieb pre poľnohospodárov. Prípadné omeškanie nie je v súčasnosti možné odhadnúť, no isté riziko tam hrozí. Uviedol to v piatok generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Marek Čepko na tlačovej konferencii pri verejnom odpočte Výročnej správy PPA za rok 2023.

Bánovecká mliekareň vlani dosiahla tržby viac ako 50 miliónov eur

31.05.2024 04:30 Bánovecká mliekareň vlani dosiahla tržby vo výške viac ako 50 miliónov eur. Mliekareň spoločnosti Milsy v uplynulom období zdvojnásobila výrobné kapacity, preinvestovala viac ako 11 miliónov eur, jej produktové portfólio zároveň prešlo komplexným rebrandingom. TASR o tom vo štvrtok za spoločnosť informoval Pavol Remiaš.

Andrej Gajdoš: K tohtoročnej kampani sme stále neobdržali niektoré zásadné odpovede

30.05.2024 18:45 Andrej Gajdoš sa stal po riadnom valnom zhromaždení Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory jej novým predsedom. V rozhovore pre portál poľnoinfo.sk hovorí o väčšom zapojení SPPK do administratívnych činností, ktoré súvisia s podávaním žiadostí. Neobišli sme ani tému povinného členstva v SPPK, najnovších informácií k modifikácii strategického plánu, komunikácie s rezortným ministerstvom, ale hovorili sme aj o jeho pohľade na oslovenie menších a mladších hospodárov. Pri podávaní jednotných žiadostí v kampani 2024 nový predseda SPPK upozorňuje, že poľnohospodári počítajú s vyplatením preddavkov v októbri 2024 čo najširšiemu počtu žiadateľov bez ohľadu na to, či týmto poľnohospodárom boli alebo neboli ukončené kontroly.

Nové vedenie, ale kontinuita v prioritných témach

30.05.2024 18:45 Najväčšia organizácia agropotravinárov si po troch rokoch zvolila nové vedenie. Takmer 140 delegátov Valného zhromaždenia SPPK tak rozhodlo aj o ďalšom smerovaní agropotravinárskej organizácie, ktorá je u nás ako jediná zriadená aj zákonom. Do jej čela sa postavil doterajší výkonný podpredseda Andrej Gajdoš. Za priority označil rozvoj samotnej komory, podporu špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby, udržanie štátnej pomoci aspoň na doterajšej úrovni, podporu potravinárstva a pokračujúci boj proti dovozom z tretích krajín aj neprimeraným zeleným opatreniam.

Evergrín ocenený Európou. Borovička, ktorá bola hitom už v Rakúsko-Uhorsku

29.05.2024 23:16 Na čele rebríčka zemepisných označení liehových nápojov registra eAmbrosia v Európskej únii sa aktuálne nachádza Trenčianska borovička Juniperus 42%. Európska komisia ju do tohto zoznamu dopísala 8. mája ako 264-tého držiteľa certifikácie zemepisného označenia , ktoré predpokladá, že kvalita, reputácia a iná charakteristika výrobku sa spája s určitým regiónom.

SPU v Nitre zrekonštruuje športovú halu za 3,6 milióna eur

29.05.2024 23:16 Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre zrekonštruuje športovú halu Centra univerzitného športu. Výška investície predstavuje 3,6 milióna eur, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová. Finančné prostriedky poskytlo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR v rámci výzvy na rozvoj infraštruktúry vysokých škôl.

Na rade ministrov o vlkoch, medveďoch, mačkách i psoch

29.05.2024 03:45 Reforma spoločnej poľnohospodárskej politiky vstúpila do platnosti 25. mája a Rada ministrov poľnohospodárstva a rybolovu EÚ sa na svojom májovom zasadaní mohla vrátiť k menej naliehavým témam, ako sú welfare zvierat alebo ochrana veľkých šeliem. Slovensko pridalo do diskusie na plenárnom zasadaní vlastný bod programu – o dvojakej kvalite potravín, pričom k návrhu ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča sa vyjadrili ministri desiatich štátov.

Na prehliadku mliečnych fariem sa verejnosť môže prihlásiť do konca mája

28.05.2024 17:15 Školské kolektívy a jednotlivci sa môžu prihlásiť na deň otvorených dverí na mliečnych farmách, ktorý sa uskutoční 14. a 15. júna, už len do konca mája. Hlavnou myšlienkou podujatia je ukázať cestu mlieka školákom, ale aj rodinám. Informoval o tom Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

ŠÚ SR: V apríli boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 10,2 %

28.05.2024 17:15 V apríli 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 10,2 %, v poklese zotrvali posledných desať mesiacov. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Potravinári dostali stopku a zostali na suchu. Podpora spracovania je najnižšia za posledné roky

28.05.2024 17:15 To, čo bolo zavedené pre potravinárov, po novom budú využívať už len poľnohospodári. Potravinárske podniky totiž s platnosťou od júla tohto roka dostali stopku od Európskej komisie pre využívanie pomoci v podobe odvodových úľav.

Nemecko vyzvalo na rozšírenie povinného označovania pôvodu potravín v EÚ

27.05.2024 20:45 Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir vyzval na urýchlené rozšírenie povinného označovania pôvodu potravín v celej Európskej únii po nadchádzajúcich európskych voľbách. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Situácia v sektore vinohradníctva a vinárstva ostáva napätá

27.05.2024 20:45 Počasie v tomto roku opäť pestovateľom v mnohých regiónoch ukazuje svoju moc. Teplá zima a skorý nástup jari, kvitnutie posunuté o niekoľko týždňov skôr a aj jarné mrazy, ktoré už možno nazvať tradičnými, zanechali stopy vo viacerých oblastiach poľnohospodárskej výroby. Výnimkou nie je ani sektor vinohradníctva.

Kuba čelí úpadku kultového cukrovarníckeho priemyslu

25.05.2024 19:00 Stovky rokov bol cukrovarnícky priemysel hlavnou oporou kubánskej ekonomiky. Cukor nebol pritom len kľúčový vývozný artikel ostrova. Pestovanie cukrovej trstiny je totiž základným kameňom aj ďalšieho národného priemyslu, produkcie rumu. To je však už minulosťou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Poznáme najlepšie slovenské pivá!

24.05.2024 22:46 Slovenské združenie výrobcov piva a sladu vo štvrtok večer udelilo ocenenia v najväčšej anonymnej degustačnej súťaži Slovenská pivná korunka . Do 17. ročníka sa prihlásilo až 39 pivovarov, ktoré prezentovali rekordných 203 súťažných vzoriek. Informoval o tom Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS, ktoré je organizátorom súťaže.

Prezidentom Slovenského mliekarenského zväzu bude opäť Marián Šolty

24.05.2024 22:46 Na pozíciu prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu bol opätovne zvolený Marián Šolty z akciovej spoločnosti Levické mliekárne. Informovala o tom v piatok Jana Planková, generálny sekretár zväzu.