Rozšírené hľadanie
Piatok 17. Máj 2024 |
meniny má Gizela
Poľnohospodárstvo v EÚ je podľa Maďarska obeťou extrémnej zelenej ideológie

17.05.2024 01:15 Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie , vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Novovybudované centrum SPU chce reflektovať na témy rezonujúce v spoločnosti

17.05.2024 01:15 Projekt v hodnote takmer 6 miliónov eur sa stal realitou. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre otvorila svoje Kreatívne centrum.

Jaroslav Jánoš: Absolútne nechápem, podľa akej logiky sa riadia kontrolóri PPA

17.05.2024 01:15 Jaroslav Jánoš pred rokmi demonštroval pred Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. Po voľbách v roku 2020 sa stal jej generálnym riaditeľom. Jeho funkčné obdobie nebolo dlhé, no v tom čase rozhodujúce. Eurokomisia krátila Slovensku refundáciu projektových podpôr, PPA začínala plniť akreditačné kritéria a naplno prebiehalo vyšetrovanie v najväčšej slovenskej korupčnej kauze, ktorú verejnosť vníma pod názvom Dobytkár. S Jaroslavom Jánošom sme sa rozprávali o informačných systémoch, ktoré dnes na PPA zlyhávajú, pričom varovný prst, že situácia nie je dobrá bol zdvihnutý už v roku 2020. Prácu s dátami považuje Jánoš za úplne zásadnú a spomína, že pri jeho nástupe do funkcie mala mať agentúra zásadný problém s bezpečnosťou údajov a ich únikom k nepovolaným osobám. Počas rozhovoru je kritický k systému kontrol, ktoré PPA realizuje u poľnohospodárov, hovorí o vytvorení registra užívacích vzťahov či audite PwC, ktorý odhalil výrazné zlyhania, no napriek tomu je dnes zabudnutý. Rozhovor s Jaroslavom Jánošom vznikol v pondelok 13. mája 2024.

Ministerstvo predĺžilo podávanie žiadostí bez sankcie do konca mája. Argumentuje pritom nelogicky

15.05.2024 18:31 Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dnes informovalo, že je možné podávať žiadosti o priame platby v kampani 2024 až do konca mája bez sankcie.

O desaťtisíc víz sa budú uchádzať aj agronómovia, zootechnici, traktoristi či vykosťovači

14.05.2024 22:31 Pracovné sily v slovenskom agropotravinárstve by po novom mohli doplniť ľudia z tretích krajín. Práve o pracovné pozície v poľnohospodárstve a potravinárstve sa totiž rozšíril zoznam profesií, pre ktoré je možné vydať národné víza pre občanov mimo Európskej únie. Do platnosti vstúpil 9. mája 2024.

Pestovatelia si môžu rozdeliť 20 miliónov eur

14.05.2024 22:31 Agropodniky pôsobiace v  oblasti rastlinnej prvovýroby, rybolovu alebo akvakultúry môžu získať od štátu tisíce eur v podobe štátnej pomoci, ktorá sa poskytuje v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine. Výzva, ktorú vyhlásila Pôdohospodárska platobná agentúra na začiatku mája, je otvorená ešte do tohto piatka, 17. mája 2024.

Takáč: Podávame trestné oznámenie pre neriešenie lykožrútovej kalamity

14.05.2024 13:00 Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč podáva spolu s koaličným poslancom Rudolfom Huliakom trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre neriešenie lykožrútovej kalamity. Napadnuté sú podľa nich státisíce hektárov. Vyhlásili to v utorok na tlačovej konferencii s tým, že ide o dlhodobo neriešenú situáciu.

Ministerstvo financií ustúpilo argumentom mliekarov

14.05.2024 02:45 Na dosladené mliečne a jogurtové nápoje sa nová spotrebná dať vzťahovať nebude. Ministerstvo financií po pomerne rozsiahlej kritike a argumentácii z viacerých strán napokon ustúpilo od svojho zámeru zaťažiť aj tieto produkty daňou, ktorú plánuje na sladené nápoje uvaliť od budúceho roka. Jej cieľom je v prvom rade zvýšený príjem do deficitného štátneho rozpočtu.

Z krajín V4 majú naši poľnohospodári najmenej času. PPA zverejnila na poslednú chvíľu usmernenie a menila LPIS

14.05.2024 02:45 Absolútne na poslednú chvíľu. Tak sa dá charakterizovať podávanie žiadostí o priame platby a neprojektové podpory roku 2024. O generálnom pardone z dôvodu extrémnych hydrometeorologických zrážok informovalo ministerstvo pôdohospodárstva 16. februára 2024. Dvojstranové usmernenie ku generálnemu pardonu vydala platobná agentúra 10. mája 2024. To znamená skoro tri mesiace od zverejnenia prvotnej informácie a presne tri pracovné dni pred ukončením podávania žiadostí bez sankcií. Popritom, poľnohospodári zo západného Slovenska pracujú s aktualizovaným Systémom identifikácie pozemkov , ktorého zmeny sa naplno prejavili až v uplynulom týždni, navyše, zakreslenie zmien realizujú v nestabilnej aplikácii GSAA.

Zmeny v predčasných dôchodkoch pomôžu, ale problém nevyriešia

12.05.2024 21:30 V poslednom štvrťroku minulého roka odišlo do predčasného dôchodku na Slovensku takmer 31 tisíc ľudí – mnohí z nich aj z agropotravinárskych firiem. Agrosektor tak patril k tým odvetviam, ktoré problém s pracovnými silami pocítili naplno. V odchodoch do predčasných penzií, hoci nie tak masívne ako vlani, pokračujú zamestnanci aj v tomto roku.

Začínajú jahodami, pribudne hrášok a maliny

11.05.2024 15:31 Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

Zamestnancom Bukózy meškajú výplaty, firma za to viní Mičovského, hľadá investora

11.05.2024 06:01 Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

Lukáš Hríbik: Žiadateľom sa zmenili podmienky v čase, keď už nemajú možnosť sa im prispôsobiť

10.05.2024 19:46 Napriek niekoľkým výzvam Pôdohospodárskej platobnej agentúry , že sa blíži termín na podávanie jednotných žiadostí a že si poľnohospodári nemajú nechávať ich podávanie na poslednú chvíľu, PPA zverejnila aktuálny register LPIS pre región Podunajskej nížiny až v piatok 3. mája poobede. Stalo sa to po jeden a pol dňovej odstávke systému GSAA, cez ktorý sa elektronicky kreslia a podávajú mapy plôch obhospodarovaných žiadateľom ako aj k nim prislúchajúce deklarácie o plodinách a žiadaných podporách. Pritom register LPIS je nevyhnutný podklad pre spracovanie žiadosti.

Reakcia PPA: Odporúčame použiť aplikáciu neskôr alebo vo večerných hodinách

10.05.2024 19:46 Vzhľadom na výrazne zvýšený počet podávaných žiadostí, môže krátkodobo dochádzať k zníženému komfortu pri používaní aplikácie u niektorých používateľov z dôvodu na strane dodávateľa aplikácie pre Pôdohospodársku platobnú agentúru.

Poľnohospodári žiadajú predĺženie kampane! Systém GSAA je nestabilný a pomalý

09.05.2024 23:46 Aplikácia Geopriestrová žiadosť o podporu , ktorá je z hľadiska podávania žiadostí o priame platby nevyhnutná, poriadne nefunguje. Sú problémy s prihlásením do systému, v jeho rýchlosti, stabilite, ale aj v častých odstávkach. Čas na podanie priamych platieb bez sankčného krátenia podpôr je pritom len do stredy 15. mája 2024. Poľnohospodári stále nemajú jasno aj v mnohých nevyhnutných detailoch pre podanie žiadostí a pravdepodobne aj preto kampaň 2024 hodnotia ako zložitejšiu v porovnaní s rokom 2023. O aktuálnom podávaní žiadostí nás informovalo 118 respondentov, ktorí reagovali na dotazník pre odoberateľov newslettra portálu poľnoinfo.sk.

Následujúci mesiac