Rozšírené hľadanie
Nedeľa 19. Máj 2024 |
meniny má Gertrúda
Povinne prideľujú ŠPZ iného štátu niektorým autám. Blízko SR na to majú zvláštny dôvod

19.05.2024 00:00 Autá, ktoré budia pozornosť: Povinne prideľujú ŠPZ iného štátu, hoci dedina Büsingen sa geograficky nachádza vo Švajčiarsku. V  mnohom sa riadi práve švajčiarskym systémom. Dokonca by ste tu mohli stretnúť na cestách aj švajčiarskych policajtov. Stále však ide o nemeckú exklávu. Prečo má malá dedina pridelenú nemeckú poznávaciu značku na autách, no platí švajčiarskymi frankami? Čítané: (1)

Častá chyba pri tankovaní: Jediné tlačidlo vás oberie o peniaze, zastaví to jednoduchá metóda

17.05.2024 23:30 V eurozóne vás to nemusí trápiť, mimo nej to býva zložitejšie. Častá chyba pri tankovaní spôsobuje, že vodiči prichádzajú o peniaze vplyvom nevýhodného výmenného kurzu. Keď máme účet v eurách, čo je prípad väčšiny Slovákov a potrebujeme zaplatiť na čerpacej stanici za palivo v krajine mimo eurozóny, na prepočet z jednej meny do druhej sa použije výmenný kurz. Ten však môže byť za istých okolností pre motoristov výrazne nevýhodný, existuje však prístup, ako neprísť zbytočne o peniaze.   Čítané: (1)

Také veľké opravy ciest si Slovensko nepamätá: Rekonštrukcie sa však týkajú len niektorých úsekov

17.05.2024 23:30 Ohlásili dôležitý projekt a pravdepodobne nebudeme ďaleko od pravdy, keď povieme, že takéto veľké opravy ciest si Slovensko nepamätá - aspoň pokiaľ vezmeme do úvahy fakt, že majú byť realizované vcelku formou PPP projektu, pričom štát sa pozerá až na 1 100 mostov, ktoré môžu potrebovať rekonštrukciu. Dve tretiny mostov na cestách I. triedy sú v zlom, veľmi zlom a havarijnom stave. Mnohé bude potrebné postaviť úplne nanovo. Čítané: (1)

Veľké zdraženie nafty a benzínu o 40 centov za liter: Nová daň zasiahne aj Slovensko!

17.05.2024 23:30 Pre motoristov nejde o dobrú správu: Veľké zdraženie nafty a benzínu nastane už od roku 2027. Aj bežní ľudia sa totiž majú podieľať na platení takzvanej dane z uhlíka. Výsledkom má byť zdraženie pohonných hmôt o 40 centov za liter. Upozornil na to Denník N. Cieľom je obmedziť emisie z fosilných palív, no ciele v oblasti dopravy sa nedarí naplniť. Čítané: (1)

Pretlačili rýchlosť 30 km/h na diaľnici. Prevalila sa ekolož pri SR, tajili pravdu o emisiách?!

17.05.2024 23:30 Ekologické opatrenie s veľmi otáznym prínosom: Pretlačili rýchlosť 30 km/h na diaľnici v rámci nemeckého Mníchova, no je otázne, či takýto prístup niečo prinesie. Viaceré argumenty hovoria o tom, že emisie by sa dokonca mohli ešte viac zvýšiť. Pôvodným zámerom bol pritom pravý opak. Mníchovská metská diaľnica totiž dlhodobo nespĺňa povolené emisné hodnoty.   Čítané: (1)

Zrušili odstavné pruhy na diaľniciach: Pasca na vodičov v krajine s veľa Slovákmi? Kritika vrie

17.05.2024 23:30 Zaviedli nový druh diaľnice: Zrušili odstavné pruhy na diaľniciach a chceli tak bojovať proti zápcham. V Spojenom kráľovstve to videli ako šancu ušetriť peniaze, ktoré by inak minuli na rozširovanie rýchlych ciest. Zo strany verejnosti aj viacerých odborníkov už pred rokmi, kedy s novinkou úradníci prišli, zaznievali pochybnosti. V praxi sa ukázalo, že takáto úprava diaľnic znižuje bezpečnosť na cestách. Kritika však narastá, pretože vláda dodnes diaľnice bez odstavného pruhu nezmenila. Čítané: (1)

Poodhalená štvrtá generácia Bentley Continental GT. Plug-in hybrid a krútiaci moment až 1000 Nm

17.05.2024 11:00 Naznačili sme to už nedávno, pripomíname to ešte raz. Chystaná štvrtá generácia Bentley Continental GT už nedostane dvanásťvalcový motor a zároveň to bude prvý model z dielní britskej automobilky, ktorý bude poháňať vysokovýkonná hybridná sústava. Pod kapotou novinky vyprodukuje oficiálne potvrdených 782 koní a krútiaci moment až 1000 newtonmetrov. Automobilka zároveň uvádza, že nové GT zvládne až 80 kilometrov výhradne na elektrickú energiu a vo výbave nebude chýbať ani systém natáčania zadnej nápravy.  Čítané: (1)

Späť zo 100 na 130 km/h na diaľniciach. Vysoké emisie oxidov dusíka nespôsobovala doprava

16.05.2024 22:45 Holandsko v marci 2020 znížilo maximálnu rýchlosť 130 km/h na diaľniciach na 100 km/h. Toto opatrenie bolo prijaté údajne kvôli vysokým emisiám oxidov dusíka z dopravy, pričom nutné úpravy infraštruktúry stáli daňových poplatníkov milióny eur. Následné overovanie výsledkov uvedenej reštrikcie však ukázalo, že s hodnotami emisií vo vzduchu sa nič zásadné nedeje, a preto sa do odborného výskumu pustila štátna agentúra plánovania životného prostredia. Tá zistila, že vinníkom nie sú motoristi, respektíve ich automobily. Čítané: (1)

Nový Renault Rafale plug-in hybrid s výkonom 300 koní a 4x4. Konečne poznáme technické detaily

16.05.2024 22:45 Od premiéry veľkého crossoveru značky Renault uplynul už skoro rok, dokonca si ho môžete pár mesiacov i kúpiť, informácie k najvýkonnejšej verzii Rafale plug-in hybrid nám však stále chýbali. Francúzi si dávali trochu na čas, aktuálne ale všetky podstatné dáta zverejnili a vyzerajú pomerne zaujímavo. Nielen preto, že auto má až štyri motor či pohon a zároveň riadenie oboch náprav. Pozoruhodný je tiež podvozok, ktorý „číta“ cestu kamerou a v predstihu jej prispôsobuje nastavenie adaptívnych tlmičov. Čítané: (1)

Vylepšené radary odhalia priestupok, ktorý mnohí vodiči skrývali. Stopne nové zariadenia hrozba?!

15.05.2024 08:45 Plán bol jasný: Vylepšené radary odhalia priestupok a použijú pritom kamerové záznamy robené z mostov. Zámer však môže stroskotať v Nemecku na problémoch s legislatívou. Nonstop natáčanie videozáznamov všetkých prechádzajúcich áut sa totiž nepozdáva právnym expertom, ktorí dvíhajú varovný prst. Čoraz viac krajín sa spolieha na moderné technológie v boji s cestnými pirátmi a motoristami inak porušujúcimi pravidlá cestnej premávky. Hoci novým prístrojom je čoraz ťažšie uniknúť bez trestu, nie všetky sú zjavne v súlade s legislatívnymi požiadavkami. Čítané: (1)

Obmedzujú autá spôsobom, ktorý nik nečakal. Veľké slovenské mesto chce tiež

15.05.2024 08:45 Vymysleli alternatívny prístup: Obmedzujú autá novým spôsobom a aby tamojších obyvateľov presvedčili o tom, že mesto sa skutočne musí správať ekologickejšie, v albánskej Tirane vplývajú na rodičov cez ich deti. Aj Bratislava deklaruje, že sa chce inšpirovať práve hlavným mestom Albánska čo sa týka dôrazu na mestské prostredie vhodné pre deti. V Tirane za týmto účelom pridali nové zóny, kde autá nie sú vítané. V našich podmienkach sa stala ostro diskutovanou téma utlmenia dopravy a zrušenia jedného jazdného pruhu v každom smere na nábreží pri Dunaji. Čítané: (1)

PowerFest majáles 2024 na SlovakiaRingu

12.05.2024 19:30 Plné tribúny, plný paddock, plné boxy, naplnené štartové listiny, celodenný hluk a dym, vysmiate tváre, zaľahnuté uši, krásne počasie a sánky dole vidiac výkony mnohých mašín. To je tradičný PowerFest majáles usporiadaný Slovenskou šprintérskou asociáciou. Čítané: (1)

Útok a blokáda Tesly v Nemecku. Militantní aktivisti opäť na scéne, Musk to môže rázne vyriešiť

12.05.2024 19:30 Klimatickí fanatici ako priaznivci elektromobilov? Posledné mesiace naznačujú, že opak je pravdou. Dokazuje to aj aktuálna blokáda Tesly novodobými marxistami v Nemecku, ktorá nasleduje necelé dva mesiace po podpaľačskom útoku na tamojšiu továreň. Zaujímavé na tom je, že americká firma je v tejto chvíli jedinou automobilkou na batériové autá, na ktorú sa zamerali ľavicové skupiny, zrejme ale nejde len o útok na Muska za jeho názory. Protestujúci požadujú, aby sme všetci jazdili verejnou dopravou. Čítané: (1)

Ford porovnal Mach-E s Modelom Y. Skoro to vyzerá, že chce zákazníkom predať Teslu

12.05.2024 19:30 Ford vo svojich propagačných materiáloch porovnal Mach-E s Modelom Y. To samozrejme nie je ničím výnimočná predajná stratégia, dealeri tým veľmi jednoducho zákazníkom ukážu základný prehľad, prečo je ich produkt lepší a zaujímavejší ako konkurenčný automobil, respektíve v tomto konkrétnom prípade elektromobil. Lenže tentoraz to skoro vyzerá, že Ford chce pomôcť predávať autá Tesle. Veď sa na tie technické parametre v kontexte s deklarovanou dynamikou a cenami pozrite sami... Čítané: (1)

Nová Alpine Alpenglow Hy4 má vodíkový spaľovací motor! Zatiaľ štvorvalec, dostane ale V6

12.05.2024 19:30 V Renaulte sa dejú pozoruhodné veci. Jeho športová značka práve predstavila okruhový prototyp Alpine Alpenglow Hy4, ktorý je poháňaný vodíkovým spaľovacím motorom. Zatiaľ je to len relatívne menej zaujímavý dvojlitrový štvorvalec s výkonom 340 koní, ktorý by nemal mať nič spoločné s jednotkou v A110, automobilka však aktuálne vyvíja pre tento automobil vidlicový šesťvalcový agregát. Novinka má údajne poslúžiť pri vývoji budúcich súťažných ale tiež pripravovaných sériových vozidiel. Čítané: (1)