Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila
Naše vajíčka už nepredáme: Hydinári prosia agrorezort o peniaze na ukončenie klietok

29.02.2024 17:16 Chovatelia nosníc žiadajú Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, aby vyčlenilo finančné prostriedky na rekonštrukciu klietkových chovov a vyhlásilo samostatnú výzvu pre chovateľov nosníc.

Spotrebitelia: Masívny zber údajov o používateľoch Facebooku a Instragramu je nezákonný

29.02.2024 17:16 Osem európskych spotrebiteľských organizácií, vrátane slovenskej, podali sťažnosť na nezákonný zber osobných údajov spoločnosťou Meta. Prekáža im zhromažďovanie údajov o správaní, emóciách, politických názoroch, sexuálnej orientácii, miestach bohoslužieb, finančnej stabilite alebo náchylnosti k závislostiam. 

Kandidátskemu štátu EÚ hrozí problém, separatisti žiadajú Rusko o „ochranu“

28.02.2024 21:16 Poslanci neuznanej Podnesterskej republiky Moskvu požiadali o "ochranu". Odštiepenecký región Moldavska sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou a už od začiatku invázie visia vo vzduchu obavy, že by ho Kremeľ mohol využiť na vytvorenie ďalšieho frontu.

Európski a ukrajinskí poľnohospodári sa nezhodujú na obchodných výhodách pre Kyjev

28.02.2024 21:16 Poľnohospodárske organizácie EÚ vítajú hlasovanie v poľnohospodárskom výbore europarlamentu, ktoré sa týka záruk proti dovozu potravín z Ukrajiny. Ukrajinskí poľnohospodári zas žiadajú predĺženie pozastavenia ciel a kvót do júna 2025. Napätie medzi poľnohospodármi v EÚ a na Ukrajine tak stúpa.

Európska komisia členským štátom: Šetrite zemným plynom, ale len ak chcete

28.02.2024 11:30 Eurokomisia je optimistická, že sa Únii podarilo prekonať energetickú krízu. Vyzvala členské štáty, aby naďalej plynom šetrili, nie však povinne. Krajinám sa tiež podarilo nahradiť vačšinu ruských dodávok obnoviteľnou energiou, zemným plynom od iných dodávateľov a úspornými opatreniami.

Matej Kandrík: Podcenili sme ochotu Ruska vstrebať straty, ktoré by boli pre Západ nepredstaviteľné

28.02.2024 11:30 Pred dvoma rokmi zaútočilo Rusko na Ukrajinu. Hoci mu pôvodný plán rýchleho víťazstva nevyšiel v agresii pokračuje. O skúsenostiach z dvoch rokov vojny, účinnosti pomoci Ukrajine aj postoji Slovenska sa zhovárame s riaditeľom think-tanku Adapt Institute, Matejom Kandríkom.

Krajiny EÚ nemajú záujem o vyslanie jednotiek na Ukrajinu, Macron čelí za výroky kritike

28.02.2024 11:30 Podľa komentátorov boli slová francúzskeho prezidenta reakciou na tlak krajnej pravice, ktorá rastie v prieskumoch. Macrona navyše obviňuje, že v mierových úsiliach na Ukrajine nie je dosť odvážny. Lídri z ostatných krajín vysielanie vojakov na Ukrajinu rázne odmietajú.

Banky poskytujú až 90 percent všetkých úverov firmám, ktoré neplánujú znižovať emisie

28.02.2024 11:30 Drvivá väčšina firemných pôžičiek v Únii je rizikových. Smeruje do spoločností, ktoré majú problém držať krok s budovaním zelených zdrojov a zaostávajú vo vyraďovaní fosílnych palív. Tým strácajú schopnosť konkurovať aj splácať úvery, hovorí Európska centrálna banka.

NATO nemá v pláne vyslať vojakov na Ukrajinu, tvrdí Stoltenberg

27.02.2024 16:16 Podľa šéfa Aliancie neexistujú žiadne plány na nasadenie jej bojových jednotiek na Ukrajine. Plány poprel aj český a poľský premiér.

Poľsko chce masívne dotovať elektrokamióny, Slovensku hrozí strata trhu

27.02.2024 16:16 Poľsko plánuje dotovať kúpu elektrokamiónov a budovanie nabíjačiek 700 miliónmi eur z Modernizačného fondu. Slovenskí autodopravcovia tak čelia riziku znižovania objemu dodávok, keďže zadávatelia prepravných tendrov uprednostňujú flotily s nízkymi alebo nulovými emisiami, píše Martin Jelenek.

Martin Hojsík je 12. najvplyvnejší europoslanec z bruselskej sedemstovky

26.02.2024 20:01 Podpredseda európskeho parlamentu aj Progresívneho Slovenska sa dostal na priečku, ktorú minulý rok obsadil Martin Šimečka. Do prvej päťdesiatky sa dostala aj Lucia Ďuriš Nicholsonová, Smer po vylúčení z frakcie vplyv nemá.

Eurofondy podporia geotermálnu energiu neskoro a len „naoko“

26.02.2024 20:01 Aj keď vidí rezort hospodárstva vo využití geotermálnej energie veľký potenciál, vyčlenené peniaze z eurofondov do roku 2027 stačia sotva na jedno prieskumné územie. Výzvy sú podľa rezortu regionálneho rozvoja ešte len prípravnej fáze, čo ohrozuje čerpanie finančnej pomoci.

Máme poslednú šancu na záchranu priemyslu a Únie, ako ju poznáme

26.02.2024 20:01 Poslednou šancou je Antverpská deklarácia, v ktorej najväčší priemyselníci Európy akceptovali zelenú dohodu EÚ s jedným veľkým ALE. A tým je, že EÚ musí tvoriť politiku, ktorá podporí inovačné prístupy a technológie a pomôže s ich financovaním, píše Anton Molnár.

„Robiť viac a lepšie“. Paríž hostí summit o Ukrajine

26.02.2024 10:01 Zo stretnutia, ktoré zvolal francúzsky prezident Macron, by malo výjsť aj vyhlásenie. V ňom chcú lídri prízvukovať, že to, čo sa deje na Ukrajine, ohrozuje nielen suverenitu jedného národa, ale aj stabilitu Európy ako celku.

Eurokomisia plní farmárom, čo im vidí na očiach

26.02.2024 10:01 Európska komisia v reakcii na protesty farmárov aj zo Slovenska predstavila ďalšie ústupky z environmentálnych a administratívnych nárokov. Sľubuje im na poliach polovičný počet kontrol oproti súčasnosti.