Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea
Národné parky by mohli byť štátne. Nereálne, hovoria súkromníci

31.05.2020 21:15 Minister životného prostredia Ján Budaj chce, aby boli pozemky vo všetkých národných parkoch vo vlastníctve štátu. Cieľom je zabezpečiť efektívnejšiu ochranu prírody. Jeho zámer je ale podľa súkromných vlastníkov lesov nereálny. Štát by totiž potreboval na kúpu pozemkov miliardy eur.

Deti sa vrátia do škôl, niektoré triedy zabezpečia online prenos

31.05.2020 21:15 Desaťtisíce žiakov sa zajtra vrátia do základných škôl a škôlok. Podľa ministra školstva je všetko pripravené. Mnohé triedy budú mať zabezpečený online prenos pre tie deti, ktoré rodičia nedali do škôl alebo nebolo pre nich z dôvodu obmedzenej kapacity miesto.

Noví nakazení ani obete nepribudli, do lavíc sa vrátia školáci

31.05.2020 21:15 Vírus podľa premiéra Matoviča po stabilnom apríli celý máj naberá na sile a mali by sme byť podľa neho ostražití. Ohnisko nákazy sa presunulo po Európe a USA do Latinskej Ameriky, odkiaľ hlásia denne stovky úmrtí. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Vráti sa vírus ako bumerang a príde druhá vlna? Udalosti okolo pandémie s vami sledujeme online.

Národné parky by podľa Budaja mali byť štátne, stálo by to miliardy

31.05.2020 20:08 Minister životného prostredia Ján Budaj chce, aby boli pozemky vo všetkých národných parkoch vo vlastníctve štátu. Cieľom je zabezpečiť efektívnejšiu ochranu prírody. Jeho zámer je ale podľa súkromných vlastníkov lesov nereálny. Štát by totiž potreboval na kúpu pozemkov miliardy eur.

Ambulancie by už mali fungovať ako pred pandémiou, tvrdí Krajčí

31.05.2020 20:08 V polovici júna sa má skončiť núdzový stav, ktorý vyhlásila ešte vláda Petra Pellegriniho. Ambulancie by ale už teraz mali podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího poskytovať starostlivosť ako pred vypuknutím pandémie. Hovorí, že nie je dôvod, aby lekári odmietali pacienta vyšetriť. Tých, ktorí poskytovali takmer plnohodnotnú starostlivosť aj v najťažšom čase, chce odmeniť.

Deti sa vracajú do škôl, niektoré triedy zabezpečia online prenos

31.05.2020 18:41 Desaťtisíce žiakov sa zajtra vrátia do základných škôl a škôlok. Podľa ministra školstva je všetko pripravené. Mnohé triedy budú mať zabezpečený online prenos pre tie deti, ktoré rodičia nedali do škôl alebo nebolo pre nich z dôvodu obmedzenej kapacity miesto.

Poslanci okolo Pellegriniho môžu opustiť Smer, pripustil Žiga

31.05.2020 18:41 Možnosť, že časť poslancov okolo Petra Pellegriniho opustí stranu Smer-SD, tu stále je. V diskusii V politike to potvrdil podpredseda strany Peter Žiga. Urobil tak v reakcii na výzvu Robertovi Ficovi o odchode z čela strany. Diskusia však podľa neho prebieha aj naďalej, pričom ambíciou skupiny okolo Pellegriniho je zvolať mimoriadny stranícky snem v septembri, prípadne aj skôr.

Koalícia nebude mať podľa Krajniaka spoločného kandidáta na GP

31.05.2020 18:41 Vládna koalícia hnutí a strán OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa dohodla, že nebude mať spoločného kandidáta na funkciu generálneho prokurátora.

Justícii chýbajú milióny eur, podľa odborárov to nie je nič nové

31.05.2020 17:14 Justícii chýba 30 miliónov eur. Ohrozuje to základné fungovanie spravodlivosti na Slovensku. Ministerka spravodlivosti už preto sedela aj s ministrom financií. Justiční odborári upozorňujú, že je to už takmer každoročná tradícia.

Pellegrini nevylúčil odchod zo strany, rozhodnúť by sa malo do leta

31.05.2020 17:14 Konflikt v Smere-SD je už na stole dlho a javí sa, že v strane nenachádzame jednotný jazyk.

Račianske mýto rekonštruujú, expert i vodiči v tom vidia problém

31.05.2020 14:40 Ďalšie dopravné obmedzenie v centre Bratislavy sa nestretlo s pochopením vodičov. Dôvodom je zrušenie odbočky na frekventovanom Račianskom mýte. Chodci tam riskovali život a magistrát preto pristúpil k rýchlemu, aj keď len dočasnému riešeniu. Dopravný expert aj niektorí vodiči v tom ale vidia problém.

Väčšina krajských miest prekročila limit škodlivín vo vzduchu

31.05.2020 14:40 S čistotou ovzdušia je to na Slovensku horšie, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Ukázal to projekt Zvedavé nosy, ktorý v spolupráci s viacerými mimovládnymi organizáciami realizovalo združenie Spoločnosť ochrany spotrebiteľov. Prekročený limit oxidu dusičitého ukázali merania vo všetkých krajských mestách Slovenska s výnimkou Trnavy. Dobre na tom však nie sú už ani niektoré okresné mestá.

Trhovníci nemajú kde predávať, mestám sa podujatia neoplatia

31.05.2020 14:40 Drobní podnikatelia v stánkoch stále nemajú možnosť predávať. Viacerí preto uvažujú o ukončení podnikania. Hromadné podujatia do 100 ľudí sú už síce povolené, ale samosprávam sa malé akcie neoplatí robiť. Návrat veľkých kultúrnych podujatí je zatiaľ v nedohľadne.

Domáce vzdelávanie chcú umožniť aj žiakom druhého stupňa

31.05.2020 14:40 Domáce vzdelávanie na Slovensku by malo byť možné aj pre žiakov, ktorí sú na druhom stupni základnej školy. V súčasnosti to zákon neumožňuje – ministerstvo školstva to chce zmeniť. Rodičia môžu vzdelávať deti doma len v rámci primárneho vzdelávania, čo dlhodobo kritizovali.

Kollár sa zastal Matoviča, Žiga sa obáva pandémie chudoby

31.05.2020 13:12 Slovensko už nepotrebuje mať vyhlásený núdzový stav pre pandémiu nového koronavírusu. Vyhlásil to predseda parlamentu Boris Kollár v našej diskusnej relácii V politike. Napriek tomu, ako tvrdí, chápe pohnútky premiéra Igora Matoviča, prečo tento stav ešte nebol zrušený, a to byť pripravený na druhú vlnu pandémie.