Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava
Vláda schválila návrhy vedcov. Tieto opatrenia nám majú pomôcť

28.02.2021 22:15 Počas nasledujúcich troch týždňov je cieľom nových protipandemických opatrení zníženie mobility, spomalenie šírenia infekcie, zamedzenie importu nových mutácií a zredukovanie nárastu hospitalizácií. V prípade, že sa do 21. marca nedosiahne žiadaný efekt, pripraví sa zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny, takzvaný lockdown. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v nedeľu schválila vláda.

Schválili návrhy vedcov. Ak nepomôžu, čaká nás tvrdý lockdown

28.02.2021 20:48 Počas nasledujúcich troch týždňov je cieľom nových protipandemických opatrení zníženie mobility, spomalenie šírenia infekcie, zamedzenie importu nových mutácií a zredukovanie nárastu hospitalizácií. V prípade, že sa do 21. marca nedosiahne žiadaný efekt, pripraví sa zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny, takzvaný lockdown. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v nedeľu schválila vláda.

Od parlamentných volieb uplynul rok. Takto ho hodnotia politici

28.02.2021 20:48 Od veľkých očakávaní až po sklamanie. Politické strany hodnotili rok od parlamentných volieb. Kým koalícia vyzdvihla najmä úspechy v boji proti korupcii, opozícia jej vyčíta zlyhanie pri riešení koronakrízy. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej rezort zdravotníctva potrebuje reštart. Minister Marek Krajčí by sa preto podľa nej mal vzdať funkcie.

Nová koncepcia mestskej bytovej politiky v Bratislave má jasnú víziu

28.02.2021 19:40 Bratislava už vie, ako je na tom s bytmi. Problémy aj riešenia pomenúva Koncepcia mestskej bytovej politiky. Prichádza po dlhých 20. rokoch. Podľa magistrátu aj odborníkov je to dôležitý krok k tomu, aby sa kríza dostupnosti bývania v hlavnom meste začala konečne riešiť.

Zmena v očkovacom pláne. Dvere sa otvárajú aj bežným ľuďom

28.02.2021 19:40 Očkovací plán sa postupne mení. S prichádzajúcimi dodávkami vakcín od spoločnosti AstraZeneca sa dostávajú na rad aj mladšie ročníky. Hoci malo ísť o pracovníkov kritickej infraštruktúry, zaregistrovať sa môžu aj bežní ľudia. Zásadne sa voči tomu ohradila prezidentka aj časť koalície.

Opatrenia sa majú sprísňovať. Vláda ich predstaví v pondelok

28.02.2021 19:40 Opatrenia sa budú sprísňovať. Vláda ich predstaví až v pondelok. Dokument s návrhmi vedcov a odborníkov, ktorý unikol do médií, je ale z veľkej časti pravdivý. V TA3 to pripustil premiér Igor Matovič. V návrhu sa píše napríklad o povinných respirátoroch v obchodoch, príplatku za striktné dodržanie karantény či zvýšených kontrolách v uliciach.

Po víkende otvorí škôlky a prvý stupeň základných škôl aj Zvolen

28.02.2021 18:09 Vo Zvolene sa od pondelka otvoria materské školy i prvý stupeň základných škôl. Mesto sa v aktuálne platnom COVID automate nachádza v takzvanom čiernom okrese, podľa primátorky Lenky Balkovičovej však samospráva nemá inú možnosť, keďže regionálny úrad verejného zdravotníctva nevydal nariadenie o prerušení prezenčnej výučby.

Top udalosti týždňa: Od Sulíkovej ponuky cez nádejný liek po fotky z Marsu

28.02.2021 18:09 Americká NASA zverejnila unikátne zábery z pristávania rovera Vytrvalosť na Marse. Minister hospodárstva Richard Sulík navrhol, že vystrieda Mareka Krajčího na poste ministra zdravotníctva. Podľa vedcov môže byť mutácia koronavírusu z Kalifornie vážnou hrozbou. Uplynulý týždeň priniesol mnoho zaujímavých tém, vybrali sme pre vás tie najpútavejšie.

Vo Zvolenskej Slatine sa opakuje rovnaký scenár, záplavy ničia majetky

28.02.2021 18:09 Obyvateľom Zvolenskej Slatiny by neustále záplavy už onedlho nemuseli ničiť majetky a strpčovať život. Vodohospodári totiž chcú na rieke Slatina vybudovať ochranné protipovodňové opatrenia. Aktuálne už hľadajú v súťaži dodávateľa prác. Projekt chcú hradiť z eurofondov a vyžiada si okolo 750-tisíc eur.

Legalizácia korupcie. Aj takto označujú návrh stavebného zákona

28.02.2021 18:09 Samosprávy odmietajú návrh nového stavebného zákona. Tvrdia, že je zlý a developeri si vraj budú môcť robiť, čo sa im zapáči. Požadujú preto celú legislatívu prepracovať. Jeho predkladateľ, vicepremiér Štefan Holý naopak hovorí o rýchlejšom povoľovaní stavieb. Samosprávy označil za zemepánov.

SaS s väčšinou opatrení súhlasí. Za správne ich považuje i Beňová

28.02.2021 16:15 Šéfka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková aj predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš chvália, že predseda vlády zvolal vedcov a odborníkov a diskutoval s nimi. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Vláda rokuje online o opatreniach z uniknutého dokumentu

28.02.2021 16:15 Vláda v nedeľu popoludní od 16.00 h online rokuje o opatreniach, ktoré vzišli z rokovania odborníkov s premiérom Igorom Matovičom. Z návrhu opatrení, ktoré má TA3 k dispozícii, vyplýva, že cieľom počas nasledujúcich troch týždňoch bude zníženie mobility, spomalenie šírenia infekcie, zamedzenie importu nových variantov vírusu z rizikových krajín a zredukovanie nárastu hospitalizácií. Presný program vlády zverejnený nebol.

Výmena Krajčího nestačí. Čaputová od vlády očakáva vyvodenie zodpovednosti

28.02.2021 16:15 Prezidentka Zuzana Čaputová považuje za nevyhnutné, aby vláda vyvodila sebareflexiu a politickú zodpovednosť. Nestačí len výmena na poste ministra zdravotníctva. Uviedla to v diskusnej relácii Na telo na televízii Markíza. Otázku vyvodenia politickej zodpovednosti nechala Čaputová na vládu. Rezort zdravotníctva je za rok podľa nej najviac skúšaný a potrebuje reštart.

Cielené pytliactvo nedokážu ustrážiť, výkup parožia zákon nerieši

28.02.2021 14:42 Začalo sa obdobie, keď jelenia zver zhadzuje parožie. Poľovníkom slúži ako informačná databáza. Problém im robí nelegálny zber, ktorý sa z roka na rok zintenzívňuje. Organizované skupiny predávajú parožie ako luxusný materiál. Výkup nerieši žiadny zákon.

Covid v mnohých prípadoch zanechá následky. Zotaviť sa pomôže rehabilitácia

28.02.2021 14:42 Po prekonaní ochorenia COVID-19 majú pacienti dlhodobé následky. Podľa štúdií až 76 percent pacientov bojuje s následkami Covidu minimálne pol roka. Ich zotavenie môže urýchliť rehabilitácia.