Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav
Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na zvýšenie bezpečnosti

26.04.2024 17:45 PORTO-NOVO - Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel. Informuje správa agentúry AFP.

Francúzsko pohrozilo rozšírením sankcií voči radikálnym izraelským osadníkom: Zomrelo ďalšie bábätko

26.04.2024 17:45 PARÍŽ — Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II. Informovala o tom agentúra AFP.

Exprezidenta Iliesca obžalovali pre zásah z roku 1990: Ide o zločiny proti ľudskosti

26.04.2024 17:45 BUKUREŠŤ - Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu, informuje agentúra AFP.

Novinári verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády

26.04.2024 17:45 RÍM - Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai, informuje správa agentúry Reuters.

Indické močiare kedysi obýval gigantický had: Vážil asi tonu!

26.04.2024 17:45 Močiarmi v oblasti dnešnej Indie sa pred 47 miliónmi rokov ťažkopádne plazilo obrie monštrum. Dokladajú to skamenené stavce až 15 metrov dlhého hada, ktorý by svojou dĺžkou prekonal aj najznámejšieho pradávneho predátora Tyrannosaura rexa. Obrovský plaz pomenovaný Vasuki indicus pripomínal dnešné pytóny. A rovnako ako tieto dnešné hady nebol jedovatý, ale svoje obete dusil svojim mocným zovretím.

Propalestínski študenti zablokovali vchod do parížskej univerzity Sciences Po

26.04.2024 17:45 PARÍŽ - Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy. Informuje správa agentúry DPA.

Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci

26.04.2024 17:45 BERLÍN - Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu , ktoré sa koná v Kazachstane, informovala v piatok iránska tlačová agentúra ISNA.

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu: Je to v rámci stratégie boja proti extrémizmu

26.04.2024 17:45 WASHINGOTN - Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. Informuje agentúra AFP.

V Brazílii horel nelegálny hostel: Požiar si vyžiadal obete

26.04.2024 17:45 PORTO ALEGRE - Na juhu Brazílie v meste Porto Alegre dnes ráno pri požiari nelegálneho hostelu zomrelo najmenej desať ľudí, ďalších 11 je zranených. Podľa agentúry Reuters o tom informovali hasiči brazílskeho štátu Rio Grande do Sul, ktorí ďalej prehľadávajú sutiny domu.

Turecký súd rozhodol! Ženu za smrtiaci útok odsúdili na sedem doživotných trestov

26.04.2024 17:45 ISTANBUL - Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu. Uviedla to tlačová agentúra Anadolu. Informuje agentúra DPA.

Slovensko pravdepodobne čaká masívny odchod ukrajinských mužov: Krajina sprísňuje pravidla mobilizácie!

26.04.2024 17:45 KYJEV - Po viac ako dvoch rokoch bojov čelí Ukrajina nedostatku vojakov, ktorí krajinu bránia pred väčšou a lepšie vybavenou ruskou inváznou armádou. Kyjev na túto situáciu reaguje sprísnením pravidiel mobilizácie. Ukrajinská vláda prijala rozhodnutie, podľa ktorého muži vo veku od 18 do 60 rokov budú môcť získať pasy len na území Ukrajiny. To sa zrejme dotkne aj Slovenska a pravdepodobne nás čaká masívny odchod ukrajinských mužov.

Colníci v prístave Algeciras skonfiškovali až 25 ton tejto drogy

26.04.2024 17:45 BARCELONA - Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady. Informuje agentúra AFP.

Blinken sa stretol s čínskym prezidentom: Od Číny čaká upokojovanie situácie na Blízkom východe

26.04.2024 17:45 PEKING - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v piatok v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorého podľa vlastných slov varoval pred agresívnymi krokmi Číny voči Filipínam. Zároveň požiadal Čínu, aby využila svoj vplyv na Irán a snažila sa o zmiernenie napätia na Blízkom východe.

Štáty V4 kedysi v Európskej únii trucovali: Česko sa v tom zmenilo, uviedol Vystrčil

26.04.2024 17:45 Praha 26. apríla - Štáty Vyšehradskej štvorky sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli "vytrucovať". Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

V Nemecku prijali kontroverznú reformu zákona: Týka sa ochrany klímy

26.04.2024 17:45 BERLÍN - Dolná komora nemeckého parlamentu - Bundestag - prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov. Informuje agentúra DPA.

Následujúci mesiac