Rozšírené hľadanie
Streda 8. Máj 2024 |
meniny má Ingrida
Poliaci hovoria o ďalšej podpore pre Ukrajinu, TOTO odhaľuje analýza: Nemecko stláča ručnú brzdu!

07.05.2024 09:00 WASHINGTON/BERLÍN – Ukrajina naďalej vzdoruje ruskej armáde aj vďaka podpore Západu. Severoatlantická aliancia navyše odkázala svojím členom, aby dávali viac zo svojho HDP na obranu. Poľský minister zahraničia v tom má jasno. Zdá sa však, že Ukrajina nemá takú podporu, ako potrebuje. Podľa novinára von Marschalla stojí za tým nemecký kancelár. Čítané: (4)

Šefčovič upozornil na najväčšie povolebné výzvy inštitúcií Európskej únie

07.05.2024 09:00 BRUSEL - Európsku úniu, ktorá bude mať po júnových voľbách do Európskeho parlamentu nové zloženie svojich hlavných inštitúcií, v najbližších rokoch čakajú viaceré veľké výzvy. V rozhovore o téme eurovolieb to povedal podpredseda Európskej komisie pre Európsku zelenú dohodu, medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič. Čítané: (2)

Staronovým predsedom nemeckej strany CDU sa stal Friedrich Merz

07.05.2024 09:00 BERLÍN - Kresťanskodemokratická únia Nemecka si na pondelkovom celoštátnom straníckom zjazde v Berlíne opäť zvolila na ďalšie dvojročné obdobie za svojho predsedu Friedricha Merza, lídra konzervatívnej opozície. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA. Čítané: (2)

Štart vesmírnej lode Boeing Starliner z bezpečnostných dôvodov odložili

07.05.2024 09:00 MYS CANAVERAL - Prvý štart letu znovupoužiteľnej vesmírnej lode Boeing CST-100 Starliner, ktorú mala do vesmíru vyniesť raketa Atlas V, odložili v utorok krátko pred jeho plánovaným začiatkom po tom, čo bol zistený nový bezpečnostný problém, informuje o tom správa z agentúry AFP. Čítané: (2)

Škandál českého farára vo Vatikáne: V taške mal pištoľ a dva nože! Zadržala ho polícia

07.05.2024 09:00 RÍM/OLOMOUC - Pri vstupe do Vatikánu polícia cez víkend zadržala farára z Českej republiky, ktorý mal pri sebe v taške vzduchovú pištoľ, dva nože a skrutkovač. Muž sa podľa agentúry ANSA ospravedlňoval tým, že zbrane sú určené pre osobnú obranu. Polícia začala stíhať z nedovoleného ozbrojovania duchovného i ďalšieho muža z Česka, ktorý je zrejme skutočným majiteľom batožiny. Podľa talianskej tlače ide o farára z Veľkých Losin. Predstaviteľ olomouckého arcibiskupstva dnes potvrdil, že kňaz je na púti vo Vatikáne, spojiť sa s ním však zástupcom diecézy doteraz nepodarilo. Čítané: (2)

Maďarský minister bije na poplach: Ak sa TOTO stane, bude nasledovať ďalšia svetová vojna

07.05.2024 09:00 BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo svojom vyjadrení použil drastické slová. Politik je presvedčený, že nová svetová vojna je nevyhnutná, ak sa krajina NATO priamo zapojí do vojny na Ukrajine. Z tohto dôvodu Maďarsko jednoznačne odmietlo spoločné misie NATO na Ukrajine. Čítané: (2)

Štyri čínske lode preplávali taiwanskými vodami: Taiwan vyzýva Peking, aby zastavil tieto aktivity

07.05.2024 09:00 TCHAJ-PEJ - Štyri lode čínskej pobrežnej stráže nakrátko preplávali "zakázanými" vodami Taiwanu, oznámil v utorok Tchaj-pej. Zároveň vyzval Peking, aby zastavil aktivity ohrozujúce bezpečnosť plavby, píše AFP. Čítané: (2)

Čína sa údajne nabúrala do systému britského ministerstva obrany

07.05.2024 09:00 LONDÝN - Číne sa podarilo nabúrať do jedného z počítačových systémov britského ministerstva obrany. Masívny únik dát bol zameraný na personálne údaje zamestnancov, uviedla britská televízna stanica Sky News. Vláda by mala o kybernetickom útoku dnes informovať britských poslancov. Kabinet zatiaľ nespomenul meno konkrétnej krajiny, ktorá za útokom stála, podľa informácií Sky News ide však práve o Čínu. Čítané: (2)

Švajčiarska garda má nových členov: Pápež im odkázal, aby pestovali komunitný život

07.05.2024 09:00 VATIKÁN - Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu. Informuje o tom správa z agentúry ANSA. Čítané: (2)

Iránske súdy odsúdili muža na smrť za internetové príspevky z roku 2022

07.05.2024 19:00 TEHERÁN - Súd v iránskom meste Isfahán odsúdil Mahmouda Mehrabiho na trest smrti za internetové príspevky počas protivládnych protestov v roku 2022. Protesty spustila smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej vo väzbe, ktorú v septembri 2022 zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania žien. Informuje o tom agentúra AFP. Čítané: (1)

Poľský sudca, ktorý ušiel do Bieloruska, mal prístup k tajným dokumentom, oznámil Tusk

07.05.2024 19:00 VARŠAVA - Poľský sudca, ktorý utiekol do Bieloruska a požiadal tam údajne o azyl, mal prístup k tajným informáciám. Oznámil to v utorok poľský premiér Donald Tusk. Zároveň na stredu zvolal stretnutie kolégia spravodajských služieb pre údajný vplyv Ruska a Bieloruska na poľský vládny aparát v posledných rokoch. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Čítané: (1)

Krutý ústupok pytliakom: Veterinári odrezávajú nosorožcom rohy, aby ich zachránili

07.05.2024 19:00 V juhoafrickej provincii KwaZulu-Natal začali tento mesiac veterinári odrezávať nosorožcom rohy, aby im zachránili život pred pytliakmi. Pristúpili k tomu preto, že počet nosorožcov zabitých pytliakmi sa v JAR vlani zvýšil na 499 oproti predchádzajúcemu roku, kedy pytliaci zabili 448 týchto ohrozených zvierat práve najmä kvôli ich rohom. Informoval o tom denník El País. Čítané: (1)

Polícia zakročila voči propalestínskym demonštrantom na univerzite v Berlíne

07.05.2024 19:00 BERLÍN - Približne 100 propalestínskych aktivistov dočasne obsadilo priestranstvo pred Slobodnou univerzitou v Berlíne . Polícia ich popoludní rozohnala, informuje agentúra DPA a webová stránka týždenníka Die Zeit. Čítané: (1)

Polícia zhabala v Neapole falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur

07.05.2024 19:00 RÍM - Falošné bankovky v hodnote takmer 50 miliónov eur zhabala talianska polícia v prístavnom meste Neapol na juhu krajiny. Informuje o tom tlačová agentúra DPA. Čítané: (1)

Škótsky parlament potvrdil Johna Swinneyho vo funkcii škótskeho premiéra

07.05.2024 19:00 EDINBURGH - Škótsky parlament v utorok hlasovaním potvrdil Johna Swinneyho vo funkcii nového škótskeho premiéra. Bude na čele menšinovej vlády, píše agentúra AFP a stanica BBC. Čítané: (1)