Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Aké bezpečnostné systémy by nemali chýbať vo vašom novom vozidle?

Datum: 11.11.2023

Počas výberu nového auta nie je bezpečnosť len príjemným bonusom, ale nevyhnutnosťou. Zhustená premávka na cestách a nezodpovední šoféri zvyšujú riziko nehôd a práve bezpečnostné systémy vás pred nehodou dokážu ochrániť.

Aké bezpečnostné systémy by nemali chýbať vo vašom novom vozidle?

Prvky a systémy vo vozidle chránia nielen jazdca, ale tiež pasažierov. Majte to na pamäti, ak kupujete rodinné SUV. Ktoré bezpečnostné systémy sú v autách skutočne kľúčové?

SOS systém – rýchla pomoc po nehode

SOS systém je ako anjel strážny v núdzi, ktorý vám pomôže v prípade havárie. Po aktivácii automaticky volá na núdzové linky. Poskytne záchranárom presné informácie o vašej polohe a stave vozidla. Tento systém je kľúčový pre rýchlu a efektívnu reakciu v prípade nehody. Záchranné zložky s k havarovanému vozidlu dostanú oveľa skôr.

Monitor mŕtveho uhla – minimalizácia rizika kolízií

Vaše nové SUV by malo mať tiež systém monitorovania mŕtveho uhla. Monitorovanie mŕtveho uhla udržiava prehľad o okolitej premávke. Keď sa iné vozidlo dostane do vašej blízkosti v mŕtvom uhle, systém vás na túto skutočnosť upozorní. Ide o ochranu pred kolíziou pri zmene jazdného pruhu. Zíde sa vám hlavne počas jazdenie po diaľniciach pri vysokých rýchlostiach.

Asistent prechodu pruhmi – bezpečná jazda po diaľnici

Asistent prechodu medzi pruhmi sleduje vašu polohu v jazdných pruhoch a varuje vás pred neplánovanými zmenami. Pomáha vám udržať konzistentnú jazdu a chráni pred nehodami spôsobenými neúmyselným odbočením z jazdného pruhu. Môže pomôcť aj v prípade, že šoférujete dlhšie a upadli ste do mikrospánku. Asistent monitoruje situáciu na cestách pomocou kamier a senzorov.

Automatické brzdenie – záchrana pred fatálnou nehodou

Tento systém sleduje dianie pred vaším vozidlom a v prípade zistenia nebezpečenstva môže samostatne aktivovať brzdy. Ide vlastne o elektronického strážcu, ktorý prichádza do akcie v prípade, že nedokážete reagovať dostatočne rýchlo. Chráni pred kolíziami a znižuje následky nehôd, ktoré môžu byť fatálne.

Adaptívny tempomat – cestovanie bez stresu

Adaptívny tempomat udržiava konštantnú rýchlosť vozidla, ale dokáže aj automaticky prispôsobiť rýchlosť podľa jazdy iných vozidiel. Pomáha predchádzať kolíziám a zabezpečuje bezpečnú a pohodlnú jazdu na diaľniciach, no i v mestskej premávke.

Systém merania tlaku v pneumatikách – žiadny defekt a nízka spotreba

Všetky nové vozidlá musia mať podľa pravidiel EU v pneumatikách inštalovaný snímač tlaku. Tlak pneumatík je dôležitý z viacerých dôvodov – správny tlak znižuje riziko defektu, znižuje spotrebu a optimalizuje jazdné vlastnosti vozidla. Keď budete v pneumatikách udržiavať predpísané hodnoty tlaku, dlhšie vám vydržia.

 

Čítané: 1515 x